Καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την Ελλάδα ως προς τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την Ελλάδα ως προς τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ
Eurokinissi

Σε καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση ως προς το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 134.820.824,35 ευρώ προς τη ΛΑΡΚΟ κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η επίμαχη ενίσχυση είχε δοθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 και μέσω συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας το 2009. Βάσει απόφασης της Κομισιόν το 2014 η Ελλάδα είχε κληθεί να ανακτήσει την παράνομη κρατική ενίσχυση μέσα σε τέσσερις μήνες. Η τότε κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Κομισιόν ότι προωθούσε την πώληση της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο διαγωνισμών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε ότι με τη μεταβίβασή της θα απέσυρε την απαίτησή της. Οι διαγωνισμοί δεν προχώρησαν τελικά και η Κομισιόν επανήλθε.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι, αφού θα προέβαινε στην πώληση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο αυτοτελών διαγωνισμών, θα την οδηγούσε σε πτώχευση. Η ΛΑΡΚΟ θα κηρυσσόταν σε πτώχευση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τα στοιχεία του ενεργητικού της θα μεταβιβάζονταν στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθαρίσεως. Σημειώνεται πως κατά πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφόσον ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εισπράξει από τη δικαιούχο επιχείρηση το συνολικό ποσό της ενισχύσεως τότε οφείλει να κινήσει τη διαδικασία πτωχεύσεως.

Οι δύο διαγωνισμοί θα διενεργούνταν, αντιστοίχως, από το ελληνικό Δημόσιο και από τη ΛΑΡΚΟ, υπό την ιδιότητα των κυρίων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία αφορούσε καθένας από τους διαγωνισμούς αυτούς. Ειδικότερα, ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε το μεταλλουργικό εργοστάσιο της Λάρυμνας (νομός Φθιώτιδος, Ελλάδα) και ποσοστό 40 % των δικαιωμάτων εκμεταλλεύσεως του μεταλλεύματος λατερίτη των ορυχείων του Αγίου Ιωάννου (Ελλάδα), ενώ ο δεύτερος είχε ως αντικείμενο την πώληση ποσοστού 73 % των δικαιωμάτων εξορύξεως λατερίτη στην Εύβοια (Ελλάδα) και του συνόλου των δικαιωμάτων εξορύξεως λατερίτη στην Καστοριά (Ελλάδα).

Ωστόσο, διαφορά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου της Λάρυμνας, κατέστησε μη δυνατή τη νόμιμη διενέργεια των προβλεπόμενων διαγωνισμών και εν συνεχεία την κίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας. Κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε, ισχυριζόμενη ότι οι νομικές και πρακτικές δυσχέρειες τις οποίες επικαλούνται οι ελληνικές αρχές για να απεκδυθούν της υποχρεώσεώς τους εκτελέσεως, ιδίως δε η διχογνωμία ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου της Λάρυμνας, δεν αφορούν την απόφαση 2014/539. Την άποψη αυτή υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή