ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/11/2017 13:14 EET | Updated 09/11/2017 13:15 EET

Ο Έλον Μασκ συνάντησε τον Ερντογάν: Τουρκικοί δορυφόροι και συνεργασία Tesla με τουρκικές εταιρείες στην ατζέντα

STR via Getty Images
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with the founder of US aerospace manufacturer and space transport services company SpaceX, Elon Musk during a meeting in Ankara on November 8, 2017, as they stand next to models of SpaceX rockets. / AFP PHOTO / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Ο ιδρυτής της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας SpaceX και της, γνωστής για τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της Tesla Motors, Έλον Μασκ, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, σε μια συνάντηση όπου – σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου- συζητήθηκαν το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της SpaceX και της Tesla και τουρκικών εταιρειών, καθώς και ο τομέας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Μασκ βρίσκεται στην Τουρκία για να παραστεί στην Global SatShow, η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση των δύο ανδρών έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, και σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Φαρούκ Οζλού, και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ήταν τόσο η συνεργασία μεταξύ των δύο διεθνώς γνωστών εταιρειών του Μασκ και τουρκικών εταιρειών, όσο και το θέμα της εκτόξευσης των δύο τουρκικών δορυφόρων Turksat 5A και Turksat 5B. Ο πρώτος προορίζεται να εκτοξευτεί το 2020 και ο δεύτερος το 2021. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο η Airbus υπέβαλε την πρόταση για την κατασκευή τους η οποία έγινε τελικά αποδεκτή. Οι τελικές υπογραφές αναμένεται να μπουν στην Κωνσταντινούπολη, σε συνάντηση όπου θα παραστεί και ο Μασκ (όπως αναφέρει η Daily Sabah, η SpaceX συμμετέχει στη συμφωνία, στο πλαίσιο υπεργολαβίας της Airbus).

Κατά τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, συζητήθηκαν επίσης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και ο μπαταρίες νέας γενιάς, η αιολική και η ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό η Τουρκία αποκάλυψε τα σχέδιά της για κατασκευή ενός πλήρως τουρκικού αυτοκινήτου ως το 2021, στόχο για τον οποίο συνεργάζονται πέντε βιομηχανικοί κολοσσοί της χώρας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Tesla είχε στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα, ωστόσο στις επαφές που επιχείρησε να κάνει συνάντησε απροθυμία και χλιαρή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άπρακτη.