Τι προβλέπουν οι θεσμοί για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2018. «Ρίχνει» τον πήχη η κυβέρνηση

Τι προβλέπουν οι θεσμοί για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2018. «Ρίχνει» τον πήχη η κυβέρνηση
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
artJazz via Getty Images

Στις ανακοινώσεις της Κομισιόν με τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στρέφει το βλέμμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι εκτιμήσεις που θα ανακοινώσουν οι αναλυτές της Κομισιόν θα δώσουν σήμα αναφορικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όταν θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα.

Το βασικότερο μέγεθος που περιμένουν στην Αθήνα να ανακοινώσει η Κομισιόν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο για το 2017, όσο και για το 2018. Το ύψος που θα τοποθετήσει τον πήχη η Κομισιόν θα κρίνει και τις πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα το 2018, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018.

Σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης τους 2017, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2017 ένα χρόνο πριν, ο πήχης έχει κατέβει ιδιαίτερα χαμηλά. Η κυβέρνηση είχε προβλέψει για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ, στόχος ο οποίος αναθεωρήθηκε πολύ γρήγορα, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η πρώτη αναθεώρηση της κυβέρνησης έριχνε τον στόχο από το 2,7% στο 2,1% του ΑΕΠ, για να αναθεωρήσει αργότερα επί τα χείρω στο 1,8% του ΑΕΠ. Και αυτός ο στόχος όμως μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος για να επιτευχθεί με δημοσίευμα του Bloomberg να αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών «κούρεψε» ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες του για το στόχο της ανάπτυξης στο 1,6% του ΑΕΠ για το 2017, ενώ για το 2018 η επίσημη πρόβλεψη παραμένει 2,4% του ΑΕΠ.

Επι τα χείρω έχουν αναθεωρηθεί και οι στόχοι της Κομισιόν. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα χρόνο πριν έβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,7% του ΑΕΠ. Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Κομισιόν την άνοιξη αναθεώρησε προς τα κάτω στο 2,1% του ΑΕΠ το στόχο για την ανάπτυξης, ενώ τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για το 2017 μπορεί να κινηθούν και κάτω από την επίσημη πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ.

Περισσότερο αισιόδοξο για τον ρυθμό ανάπτυξης φαίνεται πως εμφανίζεται το ΔΝΤ. Στην πρόσφατη έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ταμείο προβλέπει για το 2017 ρυθμό 1,8% του ΑΕΠ και 2,6% του ΑΕΠ για το 2018. Αντίθετα όμως από την Κομισιόν το ΔΝΤ εμφανίζεται απαισιόδοξο αναφορικά με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε βάθος χρόνου.

Το ταμείο βλέπει ότι το 2022, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη δεν θα περάσει το 1% του ΑΕΠ. Αντίθετα η Κομισιόν βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά.

Στα ίδια επίπεδα κινούνται οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης και από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αναθεώρησε οριακά επί τα βελτίω την πρόβλεψη της για το 2017 από το 1,6% του ΑΕΠ στο 1,7% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ που βλέπει για το 2017 ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% του ΑΕΠ, στο επίπεδο του ΚΕΠΕ που «βλέπει» ρυθμό 1% του ΑΕΠ και χαμηλότερα και από το 1,3% του ΑΕΠ που εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Δημοφιλή