Γεννηματά: Καμία συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς

Γεννηματά: Καμία συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς
Eurokinissi

«Χτίζουμε μια νέα κοινωνική συμμαχία, δύναμη για λύσεις», δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του υπό συγκρότηση νέου κι ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, μιλάει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επόμενη ημέρα του εγχειρήματος.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλεί τους προοδευτικούς πολίτες σε μαζική συμμετοχή και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η ευρεία δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής. Υπογραμμίζει ότι απευθύνεται στους σημερινούς «μη προνομιούχους» που δημιούργησε η κρίση και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι ο νέος φορέας «δεν έχει καμία σχέση με τον εθνολαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Είμαστε αντίπαλοι με αυτό που ιδεολογικά, ηθικά και αισθητικά σήμερα εκφράζουν. Αποτελούν μια άλλη εξόχως αποκρουστική όψη της συντήρησης», προσθέτει.

Η κ. Γεννηματά δεσμεύεται ότι ο νέος φορέας δεν είναι αρχηγικό κόμμα και θα προχωρήσει με δημοκρατικές διαδικασίες στην πλήρη οργανωτική συγκρότησή του. «Στο νέο ενιαίο φορέα το λόγο και την ευθύνη των συνθέσεων και των αποφάσεων θα έχουν τα εκλεγμένα συλλογικά του όργανα και τα μέλη του», υπογραμμίζει και αφήνει ανοιχτή την πόρτα σ΄ όλους όσοι στον προοδευτικό χώρο είναι επιφυλακτικοί. «Οι μόνοι που δεν έχουν θέση είναι όσοι πλήγωσαν ηθικά την παράταξη και αυτοί που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτούς δεν τους θέλουμε», τονίζει.

Αναφερόμενη, τέλος, στις μετεκλογικές συνεργασίες τονίζει: «Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από μας. Αρκετά. Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα απαντήσεις. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μιας προοδευτικής ατζέντας;»

Ακολουθεί η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Μιχάλη Μιχαήλ:

Καθώς ολοκληρώνεται, κυρία Γεννηματά, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ανάδειξη αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, πώς αποτιμάτε το τελευταίο δίμηνο και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε ενόψει του πρώτου γύρου την ερχόμενη Κυριακή;

Σε όλη την Ελλάδα ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα στηρίζει την πρωτοβουλία. Αυτό το πολιτικό αίτημα ενώνει όλες τις γενιές και όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Θα φέρει την δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί και θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εξαπάτησης, με το λαϊκισμό, τη διγλωσσία, την ανικανότητα και το διχασμό. Στόχος η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια. Η συντηρητική παλινόρθωση δεν είναι λύση για τον τόπο.

Με τη μαζική παρουσία τους την Κυριακή στις κάλπες οι προοδευτικοί πολίτες θα στείλουν: Μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο που μας έχει βάλει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μήνυμα αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία που καιροφυλακτεί για τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Με τη φλόγα και τις αξίες της αλλαγής ανοίγουμε νέους δρόμους.

Εφόσον κερδίσετε την εκλογή ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να πάρετε; Εκφράζονται από συνυποψηφίους σας φόβοι και ανησυχίες ότι θα επικρατήσουν λογικές αρχηγικού κόμματος.

Μακριά από μένα λογικές αρχηγικού κόμματος. Το έχω αποδείξει στην πράξη ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Αμέσως μετά την εκλογή μου πήρα πρωτοβουλίες ενότητας όλου του μέχρι τότε κατακερματισμένου πολιτικού μας χώρου. Δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε ήδη στη ΔΗΣΥ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών και την ΕΔΕΜ επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να συνθέτουμε γόνιμα και δημιουργικά, να συνδυάζουμε τη δημοκρατία με την αποτελεσματικότητα. Θα συνεχίσω στην ίδια κατεύθυνση της ενότητας, αλλά σίγουρα με πολύ καλύτερους πλέον όρους. Με την ισχυρή εντολή από τους πολίτες, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην πλήρη οργανωτική συγκρότηση του φορέα. Στον νέο ενιαίο φορέα το λόγο και την ευθύνη των συνθέσεων και των αποφάσεων θα έχουν τα εκλεγμένα συλλογικά του όργανα και τα μέλη του.

Τι κομματικό φορέα έχετε στο νου σας; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του; Πώς θα διαφοροποιείται από τα υπάρχοντα κόμματα;

Το νέο φορέα τον χτίζουμε στη βάση της ειλικρίνειας και της ηθικής. Θέλω από τη γέννησή του να είναι απαλλαγμένος από τις παθογένειες του χθες. Από τις πελατειακές σχέσεις, τους μηχανισμούς, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα.

Θέλουμε μια Παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία. Ο κάθε πολίτης που βρίσκει την έκφρασή του να συμμετέχει ισότιμα χωρίς κλειστές δομές και εμπόδια. Θέλουμε μια Παράταξη ανανεωμένη, με νέους ανθρώπους, αλλά και άξια στελέχη με νέες ιδέες και αντιλήψεις στην πρώτη γραμμή. Με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων. Αυτά τα «θέλω» μας, μπορώ και να εγγυηθώ.

Όσοι στον προοδευτικό χώρο έχουν επιφυλάξεις για το εγχείρημα και τηρούν στάση αναμονής έχουν θέση την επόμενη ημέρα;

Στον νέο πολιτικό φορέα έχουν θέση όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Όχι μόνο αυτοί που συμμετέχουν σήμερα στις διαδικασίες αλλά και εκείνοι που σίγουρα θα πεισθούν μέσα από τη δική μας πολιτική δράση, τις προτάσεις και το πρόγραμμα μας.

Διεκδικούμε να ξαναφέρουμε κοντά μας όσους απογοητεύτηκαν, στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πολιτικής απάτης που παίχτηκε εις βάρος τους και εις βάρος της χώρας. Οι μόνοι που δεν έχουν θέση είναι όσοι πλήγωσαν ηθικά την παράταξη και αυτοί που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτούς δεν τους θέλουμε.

Ορισμένοι λένε ότι δεν διατυπώσατε ούτε εσείς ούτε οι υπόλοιποι υποψήφιοι ένα συνολικό συνεκτικό πολιτικό αφήγημα για τη χώρα και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Τι απαντάτε; Σε ποιους απευθύνεστε;

Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με βάση το «Σχέδιο Ελλάδα» κινητοποιούμε τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη κύριο μοχλό της οικονομίας που εξοντώνεται από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στόχος μας η παραγωγή του νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους σημερινούς «μη προνομιούχους»:

Στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεινοπαθούν από την υψηλή φορολογία και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης. Στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Στους ανέργους που δεν βλέπουν προοπτική αφού η παραγωγική βάση συρρικνώνεται. Στους συνταξιούχους που καταδικάζονται σε συντάξεις πείνας. Στους αγρότες που μοχθούν μέσα σε σκληρές συνθήκες και δεν βλέπουν τον κόπο τους να πιάνει τόπο. Στους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή να εργαστούν σε συνθήκες γαλέρας με μισθούς φτώχειας. Στις γυναίκες που σηκώνουν όλα τα βάρη της οικογένειας. Χτίζουμε μια νέα κοινωνική συμμαχία, δύναμη για λύσεις.

Βλέπουμε συνεχείς εκκλήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία. Υπάρχει κοινός τόπος;

Συνεχείς είναι οι αμοιβαίοι όρκοι πίστης σε αυτό τον πολιτικό «γάμο» των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 2,5 χρόνια συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς. Παραδόθηκαν άνευ όρων στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Εμείς εκπροσωπούμε διαχρονικά το προοδευτικό πολιτικό κίνημα. Με προσφορά στον τόπο τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον εθνολαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είμαστε αντίπαλοι με αυτό που ιδεολογικά, ηθικά και αισθητικά σήμερα εκφράζουν. Αποτελούν μια άλλη εξόχως αποκρουστική όψη της συντήρησης.

Μιλάτε για αυτόνομη πορεία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Την επομένη των εκλογών, όμως, πώς θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση;

Έχουμε χαράξει αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτόνομο πολιτικό λόγο. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα κανενός. Έχουμε καταθέσει πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης με το σχέδιο Ελλάδα. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα καθοριστεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Όποιος προεξοφλεί το αποτέλεσμα θα εκπλαγεί. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Μετά την ετυμηγορία του λαού, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο. Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από μας. Αρκετά. Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα απαντήσεις: Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μιας προοδευτικής ατζέντας;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραδέχθηκε ότι υπερφορολογεί τα μεσαία εισοδήματα και υποστηρίζει ότι σε 10 μήνες τελειώνουν τα Μνημόνια. Το συμμερίζεσθε;

Για ποια καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μιλάνε; Όλες οι κατά καιρούς «εκτιμήσεις» και «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα έχουν διαψευσθεί με μεγάλο κόστος για τη χώρα και τους πολίτες. Έχει υπογράψει επιτροπεία μέχρι το 2060, έχει δεσμευτεί για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 και οδηγεί με υπερφορολόγηση σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχει εκχωρήσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια και έχει ψηφίσει επιπλέον νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρουσιάζουν πάλι μια εικονική πραγματικότητα, την ώρα μάλιστα που φτωχοποιούν τους Έλληνες και μοιράζουν μια θέση εργασίας στα δύο. Το πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει. Δεν υπάρχει έξοδος, μόνο αδιέξοδο.

Όπως έδειξε η πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη η πόλωση αναμένεται να κυριαρχήσει στην πορεία προς τις εκλογές. Πώς θα ανατρέψετε αυτό το κλίμα;

Ο νέος πολιτικός φορέας της Δημοκρατικής Παράταξης σπάει τον μικρό κακέκτυπο δικομματισμό μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γι΄ αυτό και ανησυχούν. Με την πόλωση και το διχαστικό κλίμα προσπαθούν να διατηρήσουν δυνάμεις. Αυτό δεν θα περάσει. Το «ή αυτοί ή εμείς» του κ. Τσίπρα και το «μόνο εμείς» του κ. Μητσοτάκη θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ. Οι προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους στις 12 Νοέμβρη θα στείλουν ηχηρό μήνυμα πως η Νέα Αλλαγή ξεκίνησε. Όλοι μαζί τολμάμε για την Παράταξη και τη χώρα.

Δημοφιλή