Μια φάλαινα έμαθε να «μιλάει» σαν δελφίνι για να κάνει νέους φίλους

Οι γλωσσολόγοι συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια ξένη γλώσσα είναι να ζήσεις στη χώρα που τη μιλάνε, προκειμένου να εμβαθύνεις όσο το δυνατόν περισσότερο στην κουλτούρα της. Και τώρα, μια φάλαινα απέδειξε περίτρανα αυτή την άποψη.

Η φάλαινα, του είδους beluga, είχε μεταφερθεί εδώ και δύο μήνες σε ένα ενυδρείο με δελφίνια, όταν μια μέρα ξεκίνησε να τους «σφυρίζει». Όπως αποδείχθηκε στην πορεία από τους ερευνητές του Russian Academy of Sciences στη Μόσχα, η φάλαινα είχε διαμορφώσει το μοτίβο ομιλίας της, βάζοντας στην άκρη το δικό της και υιοθετώντας εκείνο των δελφινιών, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους νέους της γείτονες.

Στο προηγούμενο περιβάλλον όπου διέμενε, η φάλαινα ήταν περιτριγυρισμένη από άλλες φάλαινες. Όταν όμως μεταφέρθηκε στο Dolphinarium Koktebel της Κριμαίας το 2013, ήταν η μόνη φάλαινα στη δεξαμενή. Έτσι, για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, η φάλαινα άρχισε να μαθαίνει τη «γλώσσα» των δελφινιών, συμπεριλαμβανομένων των σφυριγμάτων που χρησιμοποιούνταν στο ενυδρείο από τους εκπαιδευτές για να δίνουν όνομα στο κάθε δελφίνι. Η μίμηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη ικανότητα προσαρμογής στη φύση, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές εντοπίζεται συχνά και ανάμεσα στους ανθρώπους.

«Η συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και άλλες περιπτώσεις μίμησης και επικοινωνίας μεταξύ των δελφινιών μέσω σφυριγμάτων όπως περιγράφονται στη λογοτεχνία, μπορεί να θεωρηθεί ως φωνητική σύγκλιση ανάμεσα σε μονάδες που έρχονται κοντά λόγω των κοινωνικών συνθηκών», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Animal Cognition. «Με ορισμένες εξαιρέσεις, η σύγκλιση των κλήσεων προτείνεται για την αναγνώριση μιας ομάδας και την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των μελών της».

Κοινώς, η φάλαινα έμαθε μια νέα γλώσσα για να μπορέσει να ταιριάξει με τη νέα της παρέα, να παραμείνει κοινωνικοποιημένη και να κάνει νέους φίλους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν η φάλαινα καταλαβαίνει τι λέει στα δελφίνια ή αν απλά μιμείται τους ήχους τους. Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ άβολη κάποια στιγμή, οπότε ας ελπίσουμε πως ισχύει η πρώτη.