Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Τα ανοιχτά μέτωπα και οι άμεσοι στόχοι

Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Τα ανοιχτά μέτωπα και οι άμεσοι στόχοι
SOOC

Η αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο (και τελευταίο ελπίζει η κυβέρνηση) των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση ξεκίνησε και το οικονομικό επιτελείο μετράει τα ανοιχτά μέτωπα και υπολογίζει το χρόνο μέχρι την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών στην Αθήνα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες. Από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου οι εκτιμήσεις είναι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, άποψη που όσο περνά ο καιρός συμμερίζονται όλο και περισσότεροι από την πλευρά των δανειστών.

«Ξεκάθαρη πρόθεση και της κυβέρνησης και των θεσμών είναι να ολοκληρωθεί στην ώρα της η τρίτη αξιολόγηση» είπε στη HuffPost Greece υπουργός της κυβέρνησης που μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας «οι θεσμοί επιθυμούν το καλοκαίρι του 2018 να τελειώσει η ιστορία των μνημονίων για την Ελλάδα. Για αυτό δεν θέλουν να προκαλέσουν νέες εμπλοκές στις αξιολογήσεις».

Σε αυτή τη βάση το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να πετύχει το στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος. Ειδικά από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις της Κομισιόν «βλέπουν» επίτευξη των στόχων του προγράμματος και ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ακόμα και το «σκληρό» ΔΝΤ για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν θέτει θέμα επιπλέον μέτρων.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ ερωτηθείς χθες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση τόνισε ότι «δεν βλέπουμε ρίσκα για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και για αυτό δεν ζητάμε επιπλέον μέτρα».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν στη HuffPost Greece ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά αναφορικά με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων προκειμένου να μην υπάρξει κανένα ζήτημα έως το τέλος του χρόνου.

Τα μεγάλα εμπόδια αναφορικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τους πλειστηριασμούς, τα επιδόματα και τις αποκρατικοποιήσεις όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται σε καλό δρόμο προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Ήδη το καμπανάκι που χτύπησαν τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και το ΔΝΤ, θορύβησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών κανονικά στις 29 Νοεμβρίου.

Την ίδια μέρα αναμένεται και το EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα