Κάτω του 1% η πιθανότητα καρδιακής ανακοπής και θανάτου κατά το σεξ

Κάτω του 1% η πιθανότητα καρδιακής ανακοπής και θανάτου κατά το σεξ
Paulus Rusyanto / EyeEm via Getty Images

Μικρή -κάτω από 1%- είναι η πιθανότητα να πάθει κανείς αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή να πεθάνει από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο λόγω του σεξ.

Από την άλλη, περίπου δεκαπλάσια είναι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν άνδρα σε σχέση με μια γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα επιβίωσης από ένα τέτοιο περιστατικό ανακοπής-ανεξαρτήτως φύλου- είναι πολύ μικρή.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από μια νέα μελέτη που παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες σε καρδιολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ. Η έρευνα -η πρώτη του είδους της όσον αφορά τη σχέση σεξ-ανακοπής- επιβεβαιώνει ότι είναι πράγματι δυνατό να σταματήσει να χτυπά ξαφνικά η καρδιά (ιδίως ενός άνδρα) την ώρα του σεξ, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σουμίτ Τσαγκ του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars-Sinai του Λος 'Αντζελες, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της American Heart Association στην Καλιφόρνια και ανάλογη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για 4.557 περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, στη διάρκεια μιας περιόδου 13 ετών.

Από αυτά, διαπιστώθηκε ότι τα 34 (0,7%) είχαν συμβεί στη διάρκεια του σεξ ή έως μία ώρα μετά από αυτό και, εξ αυτών, σχεδόν όλα (τα 32) αφορούσαν άνδρες. Μεταξύ των ανδρών, σχεδόν ένα στα 100 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σχετιζόταν με το σεξ, ενώ μεταξύ των γυναικών η αναλογία δεν ήταν ούτε μία στις χίλιες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα ανακοπής είναι μεγαλύτερη σε έναν μεσήλικα άνδρα γύρω στα 60, με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (ιδίως καρδιακή αρρυθμία), ο οποίος παίρνει φάρμακα γι' αυτήν. Η χρήση αλκοόλ και διεγερτικών ουσιών πριν το σεξ αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, κάτι που συνήθως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς (η ανακοπή είναι διαφορετική από το έμφραγμα όπου μπλοκάρεται η ροή του αίματος στην καρδιά). Χωρίς άμεση παρέμβαση, η ανακοπή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ήταν γνωστό ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, ενώ όπως δείχνει η νέα μελέτη, υπάρχει μικρή πιθανότητα να οδηγήσει και σε θανατηφόρα ανακοπή.

Σχεδόν το 90% όσων παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου, πεθαίνουν, συνήθως επειδή δεν έχουν έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Κάθε λεπτό που περνά μετά την ανακοπή, χωρίς τέτοια ανάνηψη, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% περίπου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή