ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2017 03:46 EET | Updated 14/11/2017 08:18 EET

Αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως το πιο παλιό δοχείο για την παραγωγή κρασιού

Henry Romero / Reuters
Various decorative rocks and pottery pieces are seen at a water cistern in a residential area in the pre-Hispanic ruins of Zultepec-Tocoaque is located roughly 80 kilometres (50 miles) northeast of Mexico City, Mexico November 18, 2015. Archaeologists in Mexico have discovered the remains of what they've concluded are those of a high-ranking figure in the pre-Hispanic ruins of Zultepec-Tocoaque, a finding officials believe could shed new light on ancient Aztec culture.The skeletal remains were found at a water cistern in a residential area of the ancient Aztec town that was reportedly once home to approximately 5,000 people, mostly priests and farmers. REUTERS/Henry Romero

Αρχαία αγγεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Γεωργία έπειτα από σειρά ανασκαφών που πραγματοποίησαν. Τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν πριν 8.000 χρόνια ενώ αποδεικνύουν πως η παραγωγή κρασιού ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Όταν αναλαμβάνουμε να δοκιμάσουμε ένα κρασί, το ακουμπάμε στα χείλη μας, σιγουρευόμαστε πως έχουμε αίσθηση της γεύσης του και συνήθως καταλήγουμε για την παρασκευή του», αναφέρει ο Patrick McGovern, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που εκπόνησε το Μουσείο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Τα πρόσφατα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων και βοτανολόγων από τη Γεωργία οι οποίοι συνεργάστηκαν με επιστήμονες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προκειμένου να εξερευνήσουν δύο χωριά στην περιοχή του Καυκάσου, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τιφλίδας, σύμφωνα με τον Guardian. Η ομάδα των ερευνητών ήρθε σε επαφή με τη νεολιθική κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από τα κυκλικά σπίτια από τούβλο και τα εργαλεία από πέτρα και οστά.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους μετά την ανακάλυψη αφού στην ουσία πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φορές που ανάλογα κεραμικά εντοπίζονται στην Εγγύς Ανατολή. Τα ευρήματα έχουν ύψος ενός περίπου μέτρου ενώ μπορούν να χωρέσουν περισσότερα από 300 λίτρα κρασιού. Είναι παράλληλα διακοσμημένα με διάφορα σχέδια των οποίων το σχήμα, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, κάλλιστα θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό των σταφυλιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως για να διαπιστώσουν αν όντως η παραγωγή κρασιού ήταν μέρος της κουλτούρας του λαού που ζούσε την εποχή εκείνη, οι ερευνητές εστίασαν ακόμα και στη συλλογή και ανάλυση άλλων θραυσμάτων κεραμικής που βρέθηκαν στο έδαφος. Η μελέτη των δειγμάτων μαρτυρά πως χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν.

Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιΐας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια, αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, που χρονολογούνται πρι 7.000 ετών περίπου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, στα ευρήματα εντοπίστηκαν ίχνη τρυγικού οξέος, μια ουσία που σχετίζεται με τα σταφύλια που είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλες ποσότητες. Τα στοιχεία μαρτυρούν επίσης την ύπαρξη γύρης σταφυλιών καθώς και σωματίδια αμύλου που προέρχονται από σταφύλια.

Ο Davide Tanasi, από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τονίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν και ότι όντως πρόκειται για το παλαιότερο καθαρό κρασί στον κόσμο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Υπηρεσία Οίνου της Γεωργίας.