Πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν κατά αστυνομικών στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν

Πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν κατά αστυνομικών στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Xinhua News Agency via Getty Images

Περίπου 30 Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα σε μια σειρά επιθέσεων από τους Ταλιμπάν εναντίον σημείων ελέγχου, ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι.

Εκτός από αυτές τις φονικές επιδρομές που σημειώθηκαν το βράδυ στις επαρχίες Κανταχάρ και Φάρα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το όχημά του εναντίον ενός αμερικανικού στρατιωτικού κονβόι, τραυματίζοντας 4 στρατιώτες.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων χθες Δευτέρα το βράδυ εναντίον σημείων ελέγχου της αστυνομίας στις περιοχές Μαϊουάντ και Ζάρι και χάσαμε 22 γενναίους αστυνομικούς», δήλωσε ο Κουντράτ Κουσμπάχτ εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ.

Τουλάχιστον 15 ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, 45 δράστες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκησαν περίπου έξι ώρες.

Από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στην Κανταχάρ «τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι (…) που βρίσκονται όλοι σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Στην επαρχία Φάρα, κοντά στο Ιράν, 9 στρατιώτες και τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον Νάσερ Μέρι εκπρόσωπο του κυβερνήτη.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να χρησιμοποίησαν τεχνολογία νυχτερινής όρασης για να πλησιάσουν και να αιφνιδιάσουν τα στρατεύματά μας, αν και νωρίτερα τους είχαμε απωθήσει και είχαν υποστεί απώλειες», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν επιπλέον δυνάμεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούν Ηumvees και αστυνομικά οχήματα τα οποία παγιδεύουν με εκρηκτικά για να επιτεθούν εναντίον κτιρίων των υπηρεσιών ασφαλείας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή