Οι εξαγγελίες Τσίπρα, η ΝΔ και η... Κεντροαριστερά

Οι εξαγγελίες Τσίπρα, η ΝΔ και η... Κεντροαριστερά
Eurokinissi

Με σκωπτικά σχόλια έγιναν δεκτές από τη ΝΔ οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη διανομή 1,4 δις κοινωνικού μερίσματος, με τα περισσότερα γαλάζια στελέχη να κάνουν λόγο για απέλπιδα κίνηση αντιπερισπασμού, από εκείνα τα ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Στρασβούργο για ακόμα μια ευρωπαϊκή περιοδεία, προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην Αθήνα η εντολή που έχει αφήσει είναι σαφής.

Να συνεχιστεί το ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για την περίεργη όσο και ύποπτη υπόθεση της αγοραπωλησίας οπλισμού υλικού στη Σαουδική Αραβία και να αποκαλυφθεί ο ρόλος που έπαιξε ο κυβερνητικός συνέταιρος Πάνος Καμμένος.

Σε αυτό το πνεύμα, στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να «ξεγλιστρήσει» από την πίεση που δέχεται μετά και τις συνεχείς αποκαλύψεις εντός και εκτός Βουλής, αλλά παράλληλα και μια κίνηση πανικού, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντροαριστερά.

Είναι ενδεικτικό ότι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ που τον συνοδεύουν στο ευρωπαϊκό του ταξίδι, σχολίαζαν με νόημα ότι η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία για την ίδρυση του νέου φορέα είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο επιβεβαιώνει ότι μπορεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρύνει τις εκλογές, αλλά οι πολίτες αξιοποιούν πια κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να διατρανώσουν την επιθυμία τους να απομακρυνθούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος το ταχύτερον δυνατόν από την εξουσία.

Όσο για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, το επιτελείο της οδού Πειραιώς σημείωναν πως αν και ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παροχές» σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, στην πραγματικότητα το «κοινωνικό μέρισμα» που διατίθεται είναι το μισό.

Επισημαίνουν από τη μια την ήδη ανακοινωμένη επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών επί των συντάξεων, ειδικά όταν αυτή υλοποιείται μετά από τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και από την άλλη, διατυπώνουν επιφυλάξεις για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως επιδότηση από το κράτος προς ιδιωτική εταιρεία, εν προκειμένω τη ΔΕΗ.

Ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ όταν θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι συγκεκριμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, με δεδομένη την πρόταση Μητσοτάκη το μέρισμα να δοθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναλογικά προς στήριξη των ασθενεστέρων, προς τους μακροχρόνια ανέργους και, τέλος, ένα τμήμα του να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δημοφιλή