ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/11/2017 12:25 EET | Updated 14/11/2017 12:25 EET

Ο Ρέγλινγκ θέλει ο ESM να μετασχηματιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (και όλα δείχνουν ότι θα γίνει)

Yuya Shino / Reuters
European Stability Mechanism Managing Director Klaus Regling speaks during a news conference at the Foreign Correspondents' Club of Japan in Tokyo, Japan, January 26, 2016. The head of the European Stability Mechanism (ESM) on Tuesday ruled out a haircut for Greek debt but said extending debt maturities and deferring interest are options that officials could use to make Greece's debt more manageable. REUTERS/Yuya Shino

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι τόσο παλιά όσο η κρίση. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ.

Εκτός του ότι το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά σε Eurogroup, τον περασμένο μήνα, τώρα πλέον όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι συμφωνούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου θεσμού.

Επί της ουσίας, θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγλινγκ, θέλει την ενίσχυση του ρόλου του μηχανισμού ως υπερ-εγγυητή των τραπεζών και ως ενός φορέα αντίστοιχου του ΔΝΤ στην ΕΕ.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στο Κολέγιο της Μπριζ, ο Ρέγλινγκ πρότεινε ότι ο ESM να αναλάβει στο μέλλον τον ρόλο του εγγυητή των προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που τα μέτρα που θα ληφθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα κράτη στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης δεν είναι αρκετά.

«Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Εξ ου και η ανάγκη για ένα δίχτυ ασφαλείας, έναν ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM στο μέλλον», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. Ζήτησε επίσης ο ESM να μετασχηματιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: «Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ συνέβαλλε πάντα στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, αλλά δημιουργείται μια συναίνεση ότι θα διαδραματίσει μικρότερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις. Ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, καθώς και άλλα καθήκοντα».

Σύμφωνοι σε μια τέτοια μετεξέλιξη είναι τόσο το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, όσο και τα κράτη μέλη. «Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής κρίσεων», είπε μόλις χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Joerg Decressin σε συνέντευξή του στο Reuters. Από την πλευρά του ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι «ο ESM θα ήταν πιθανό να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ λογικό».

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Στο Eurogroup του περασμένου μήνα, που συζητήθηκε το θέμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, φρόντισε να καταθέσει τη γερμανική πρόταση για το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτή, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να έχει ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών.

Επίσης, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, ο ESM δεν διαθέτει την εξουσία να παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει ένα μέλος του πριν αυτό χάσει την πρόσβαση στις αγορές και ζητήσει διάσωση. Έτσι θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες του, κυρίως όσον αφορά την παρακολούθηση του ρίσκου σε μια χώρα.

Η συνθήκη του ESM θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα είναι γνωστός στους επενδυτές πριν αγοράσουν ένα κρατικό ομόλογο. Αν μια χώρα ζητήσει διάσωση, η ωρίμανση των ομολόγων της θα επιμηκύνεται αυτόματα και, εφόσον είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, θα εφαρμόζεται ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του ESM να στηρίξει το ευρωπαϊκό ταμείο για την εκκαθάριση των τραπεζών, το Βερολίνο τονίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνον όταν εφαρμοσθούν οι προτάσεις για τη μείωση του ρίσκου.

Sponsored Post