ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καλό κλίμα οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ποιοι και τι θα λάβουν από το κοινωνικό μέρισμα

sooc

Με διθυράμβους από την πλευρά των δανειστών συνεχίζεται ο παρατεταμένος «μήνας του μέλιτος» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη ότι το 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος θα κατευθυνθεί σε συνταξιούχους, ανέργους, νέους, αλλά και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Πριν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα είχε προηγηθεί διπλό «χτύπημα» από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, με τους δυο οργανισμούς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει κατα γράμμα τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου.

Αρχικά το ΔΝΤ με έκθεση του έβαλε τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ εμφανιζόμενο πιο αισιόδοξο και από την Κομισιόν και από την ελληνική κυβέρνηση που εκτιμούν ότι το ΑΕΠ φέτος θα «τρέξει» με ρυθμό 1,6%.

Λίγη ώρα μετά την έκθεση του ταμείου, δημοσιεύτηκε η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του τρίτου ελληνικού μνημονίου. Στις 192 σελίδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθειάζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας όμως ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Με τον ρυθμό ανάπτυξης να εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης η Κομισιόν προβλέπει για το 2018 το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,8%. Προϋπόθεση βέβαια να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση.

Τηλεδιασκέψεις για τις εκκρεμότητες

Παράγοντες και από τις δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι στο καλύτερο σημείο με αποτέλεσμα να προχωρούν χωρίς προβλήματα οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η τεχνική δουλειά που έχει γίνει από τα επιτελεία κυβέρνησης και θεσμών, θα εξεταστεί σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα των πλειστηριασμών, των αποκρατικοποιήσεων και των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων, εν όψει της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Σε αυτό το κλίμα και με σύμμαχο την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας ανακοίνωσε χθες ότι το κοινωνικό μέρισμα για το 2017 είναι 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 720 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε 3,4 εκατ. πολίτες που το έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, είτε έχουν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ είτε έχουν πολυπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 18.000 ευρώ (προσαυξημένο 50% για κάθε ενήλικα και 25% για κάθε παιδί), το Δεκέμβριο θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα:

Για οικογένειες με δύο παιδιά,

για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ

για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και

για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ

για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά

για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ”

Αναφορικά με τους συνταξιούχους και την επιστροφή της παρακράτησης εισφορών υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι

συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ

Ταυτόχρονα 315 εκατ. ευρώ θα πάνε στην επιστροφή στους συνταξιούχους της εισφοράς υγείας που είχε υπολογισθεί λάθος την περίοδο 2012-2016, ενώ ακόμα 360 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Πιέσεις για τα κόκκινα δάνεια

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι θεσμοί συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι τράπεζες να «αδειάζουν» τα χαρτοφυλάκια τους από τα «κόκκινα δάνεια». Η άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης ώστε οι πλειστηριασμοί να αφορούν σπίτια άνω των 300.000 ευρώ, φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα εμπόδια.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνει και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, με το Ελληνικό να έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου καθυστερεί, στέλνοντας λάθος μήνυμα στους εν δυνάμει επενδυτές, όπως λένε χαρακτηριστικά οι δανειστές.