Συρία: Βομβάρδισαν αποθήκη με τρόφιμα και φάρμακα που περίμεναν μήνες

Συρία: Βομβάρδισαν αποθήκη με τρόφιμα και φάρμακα που περίμεναν μήνες
AFP

Μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και φάρμακα σε μια κοινότητα υπό τον έλεγχο ανταρτών στη Συρία βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, μόλις τρεις ημέρες αφότου έφθασε ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.

Τρόφιμα και φάρμακα για 21.500 ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη παραδόθηκαν την Κυριακή στην Ντούμα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ). Η Ντούμα είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή ανατολικά της Δαμασκού που ελέγχουν αντάρτες και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις διένειμαν κατόπιν τα δύο τρίτα αυτής της βοήθειας, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των σφοδρών μαχών στην περιοχή, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

«Έγινε ένα πλήγμα στην αποθήκη—δύο ρουκέτες. Το ένα τρίτο της βοήθειας βρισκόταν ακόμη εκεί», διευκρίνισε ο Ιγιάντ Αμπντελαζίζ.

«Συγκεντρώσαμε όση περισσότερη μπορούσαμε (από τη βοήθεια που απέμεινε) και τη μεταφέραμε αλλού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντούμα μετέδωσε ότι άκουγε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς με ρουκέτες όλη την ημέρα, διευκρινίζοντας ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της έντασης των εχθροπραξιών.

Η Ντούμα είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Ανατολική Γούτα, όπου οι περίπου 400.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων εξαιτίας της πολιορκίας των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013.

Μολονότι η Γούτα είναι μια από τις τέσσερις περιοχές «αποκλιμάκωσης» που ορίστηκαν με τη μεσολάβηση των διεθνών υποστηρικτών των αντιμαχόμενων πλευρών για να κηρυχθούν ανακωχές, τις τελευταίες ημέρες η περιοχή βιώνει μια αναζωπύρωση των μαχών και των βομβαρδισμών του καθεστώτος.

Την Κυριακή, η ΔΕΕΣ είχε ανακοινώσει ότι 24 νοικιασμένα φορτηγά μπήκαν στην Ντούμα, σε μια επιχείρηση σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η βοήθεια που μετέφεραν αποτελείτο από τρόφιμα και φάρμακα για 21.500 ανθρώπους που τα χρειάζονται, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) ή της ΔΕΕΣ για να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς αυτούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή