Δύσκολη νύχτα μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική: Η εικόνα της επόμενης ημέρας

Δύσκολη νύχτα μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική: Η εικόνα της επόμενης ημέρας
Floods in the town of Mandra, northwest of Athens, Attica, Greece on November 15, 2017, after heavy overnight rainfall in the area caused damage and left 15 people dead (Photo by Dimitris Lampropoulos/NurPhoto via Getty Images)
Floods in the town of Mandra, northwest of Athens, Attica, Greece on November 15, 2017, after heavy overnight rainfall in the area caused damage and left 15 people dead (Photo by Dimitris Lampropoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Στους 16 ανέρχονται πλέον οι νεκρο σε Μάνδρας, Νέα Πέραμο και της Μαγούλα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες . ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται τέσσερα άτομα. Η πυροσβεστική εντόπισε το τον άτυχο άνδρα σε υπόγειο οικίας στην περιοχή Νέο Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην περιοχή της Μάνδρας, όπου εξακολουθεί η απάντληση λάσπης και νερών από τα υπόγεια, ενώ έχουν παραμένουν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν υποδομές στα δίκτυα υδροδότησης και επικοινωνιών.

«Εκεί έχουν σταλεί όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι πρόσκοποι, οι ομάδες διάσωσης και δεκάδες μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γ. Τσούπρα, η οποία επιπλέον σημειώνει ότι το σημερινό πρόβλημα με την επαπειλούμενη συνέχιση της καθόδου φερτών και άλλων υλικών από τους χείμαρρους, που ξεσπούν λόγω των βροχοπτώσεων, εστιάζεται στην αναζήτηση και εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση αυτών των υλικών. Προσθέτει, δε, ότι από χθες το βράδυ η περιφέρεια προμήθευσε τη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού για τη σίτιση των πληγέντων.

Σε εξέλιξη είναι στο μεταξύ οι έρευνες για τέσσερις αγνοούμενους. Ένας κυνηγός μέσης ηλικίας αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Ένας άλλος, του οποίου είχε δηλωθεί εξαφάνιση από τους οικείους του, βρέθηκε καλά στην υγεία του. Ο άνδρας αυτός εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας. Σώος βρέθηκε ακόμη ένας από τους αγνοούμενους στη Μάνδρα Αττικής: Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα που μένει στην περιοχή Παλαιοχώρι. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και όπως δήλωσε δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του, η οποία τον δήλωσε αγνοούμενο.

Οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Επίσης, αναγνωρίστηκε η σορός του άτυχου άνδρα, που εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν παραλίας Ελευσίνας στη θέση «Αμερικανική προβλήτα». Πρόκειται για έναν 47χρονο οδηγό φορτηγού οχήματος που, με το βυτιοφόρο του, είχε φορτώσει καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι. Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας και στην προσπάθεια του να διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Από τους τραυματίες, μια γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και άλλοι επτά στην πνευμονολογική, παθολογική και ορθοπεδική κλινική. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν σε όλη την Αττική οι αρμόδιες υπηρεσίες

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι ενισχύονται περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Επίσης, στη Μάνδρα έχει μεταβεί κλιμάκιο του κέντρου επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενημέρωσε τον δήμο για θέματα δημόσιας υγείας που ενδέχεται να προκύψουν από το αποχετευτικό σύστημα, αλλά και το σύστημα ύδρευσης, ενώ έδωσε οδηγίες σε περίπτωση που εμφανιστούν συρροές κρουσμάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, άφησε στο γραφείο κοινωνικής μέριμνας του δήμου Μάνδρας φάρμακα και υπνόσακους.

Ξεπερνούν τις 660 οι κλήσεις που έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική, από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, ενώ έχει προχωρήσει στον απεγκλωβισμό 88 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα. Συνολικά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Αττικής.

Τη νύχτα διεξάγονταν περιπολίες από αστυνομικούς και κατοίκους λόγω φόβων για πλιάτσικο, ενώ, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς έχουν υποστεί ζημίες ή από το φόβο για νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το Σαββατοκύριακο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνης Λάλος. «Η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα μας θα διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό της, σήμερα, αύριο και περίπου μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. Ουσιαστικά, οι καταιγίδες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σταματήσουν την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους».

Στην Αττική, όπως σημειώνει ο κ. Λάλος, κατά διαστήματα και την Πέμπτη και την Παρασκευή αλλά και τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλώνονται δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Μεγαλύτερη βελτίωση θα σημειωθεί σταδιακά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Μαρτυρίες κατοίκων

«Απόγνωση» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών της δυτικής Αττικής, την επόμενη μέρα της φονικής θεομηνίας.

Ο κ. Γιώργος καθαρίζει από νωρίς το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του. «Ευτυχώς, που δεν έβρεξε το βράδυ. Μπήκε ο χείμαρρος στο ισόγειο του σπιτιού. Το διέλυσε. Πάλι καλά που μένουμε στον πρώτο όροφο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ο κ. Παναγιώτης ήρθε από τον δήμο Ιλίου για να βοηθήσει. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Καλή δύναμη τους εύχομαι» λέει.

Ο κ. Σταύρος είναι ηλικιωμένος και άρρωστος. «Είμαι καρκινοπαθής. Τα πάντα διαλύθηκαν. Το φαρμακείο καταστράφηκε. Δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακα μου» λέει απελπισμένος.

Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του μικρού παντοπωλείου, η κ. Ευαγγελία, προσπαθεί να καθαρίσει τις λάσπες από τα ράφια του μαγαζιού της. «Το μαγαζί καταστράφηκε, το υπόγειο δίπλα στο σπίτι πλημμύρισε. Πώς θα ορθοποδήσουμε; Ποιος θα μας δώσει τα λεφτά για να τα φτιάξουμε;» αναρωτιέται.

Καθαρίζοντας την είσοδο του σπιτιού του, ο κ. Μανόλης λέει: «Στο ισόγειο έμενε η γιαγιά. Ευτυχώς, γλίτωσε. Την πήρα να μείνει μαζί μας».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή