Ζωές που θάφτηκαν στη λάσπη. Η δεύτερη ημέρα της καταστροφής στη Μάνδρα και οι υποσχέσεις

Ζωές που θάφτηκαν στη λάσπη. Η δεύτερη ημέρα της καταστροφής στη Μάνδρα και οι υποσχέσεις

Ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται, προκαλώντας προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδα, η Μάνδρα προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Τετάρτης. Σήμερα, Πέμπτη, ένα ακόμη άτομο προστέθηκε στην μαύρη λίστα της καταστροφής, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16. Αγνοούμενοι παραμένουν τέσσερις άνθρωποι, με τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους να συνεχίζονται.

Σώοι δύο αγνοούμενοι

Ζωντανός βρέθηκε ακόμη ένας από τους αγνοούμενους στη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για ηλικιωμένο που μένει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και όταν τον εντόπισαν οι πυροσβέστες ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του, η οποία τον δήλωσε αγνοούμενο.

Νωρίτερα, βρέθηκε εν ζωή ένας άνδρας που αγνοείτο μετά την πρωτοφανή θεομηνία. Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας.

Από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την κακοκαιρία. Δώδεκα από τους νεκρούς ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και δύο από το Λιμενικό.

Τέσσερις συλλήψεις για πλιάτσικο

Και ενώ οι κάτοικοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες ακόμη προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, κάποιοι προσπάθησα να εκμεταλλευτούν τον πόνο τους. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το πρωί κατηγορούμενοι για πλιάτσικο σε πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Μάνδρα Αττικής.

Οι δράστες συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που φόρτωναν ένα ψυγείο σε φορτηγάκι.

Σημειώνεται ότι για τον φόβο τέτοιων επιδρομών σε σπίτια και καταστήματα τα οποία έπαθαν ζημιές από την θεομηνία και δεν μπορούν να ασφαλιστούν, η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής έχει αυξήσει τις περιπολίες και τα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή, ενώ η Ασφάλεια είναι επί ποδός όλες τις ώρες. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, έγινε επανασχεδιασμός των μέτρων για το Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποδεσμευθούν αστυνομικοί και να διατεθούν στην Δυτική Αττική, ενώ οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί απαλλάχθηκαν από την συμμετοχή στα μέτρα της πορείας, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ειδική γραμμή βοήθειας από την ΚΕΔΕ

Ο δήμος Μάνδρας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Δημοτικό δίκτυο προσωρινά δεν είναι πόσιμο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΚΕΛΠΝΟ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και την καταγραφή αιτημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2132147513, όπου θα λειτουργεί ειδικό κέντρο στην ΚΕΔΕ, έως το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Τα αιτήματα και τα προβλήματα που θα επισημαίνονται, θα προωθούνται στους κατάλληλους φορείς προκειμένου να επιλυθούν.

Με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων της τραγικής θεομηνίας, που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τις περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Στην Μάνδρα Τσίπρας - Δούρου

Την άμεση επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των περιουσιών, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στην Μάνδρα το απόγευμα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής.

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, είπε ότι «αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ».

Διευκολύνσεις για επαγγελματίες - επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές

Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων στη Δυτική Αττική ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, με έναρξη από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
  • Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έναρξη από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Και την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά κάποια σχολεία της χώρα, λόγω του κύματος κακοκαιρίας. Διαβάστε αναλυτικά.

Μάνδρα

Δημοφιλή