Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων στη Δυτική Αττική από Υπουργείο Εργασίας, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων στη Δ. Αττική από Υπουργείο Εργασίας, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ
sooc

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς.

  • Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι κηδείες των θυμάτων θα τελεστούν δημοσία δαπάνη
  • Λαμβάνονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Δυτική Αττική και στη Σύμη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις όπως κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) και αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων). Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ:

Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2017 οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στους δοκιμαζόμενους δήμους της Αττικής, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, ενώ θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών «ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συμπαράστασης στους κατοίκους που επλήγησαν». Επίσης, η Επιχείρηση εκφράζει τη θλίψη της για τα θύματα της χθεσινής πλημμύρας, που έπληξε τη Μάνδρα, τη Ν. Πέραμο και τη Μαγούλα.

  • Με προσωπικό και διάφορα μέσα συνδράμουν από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη από την Τετάρτηέχουν διατεθεί 6 Αξιωματικοί, 35 οπλίτες και 2 μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι καθώς και 7 φορτωτές γαιών, 2 φορτωτές/ εκσκαφείς τάφρων, 1 ισοπεδωτής γαιών, 1 πυροσβεστικό όχημα, 1 ανυψωτικός γερανός και 2 ανατρεπόμενα οχήματα. Παράλληλα, τέθηκαν σε ετοιμότητα θέρετρα προσωπικού των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο νομό Αττικής, για την παροχή προσωρινού καταλύματος σε κατοίκους των πληγεισών περιοχών καθώς και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας για την υποδοχή συμπολιτών που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης.
  • Η ΕΥΔΑΠ συμβάλει ενεργά στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μάνδρα Αττικής, αν και δεν βρίσκεται στην κυριότητά της, αλλά στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή «η ΕΥΔΑΠ με αποστολή τεχνικών κλιμακίων, υλικών και μηχανημάτων συνδράμει στις προσπάθειες των υπαλλήλων του δήμου προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες του δημοτικού δικτύου ύδρευσης. Τέλος διαβεβαιώνει πως το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη και λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

Δημοφιλή