ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2017 03:50 EET | Updated 16/11/2017 05:05 EET

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων

Drew Angerer via Getty Images
PORT KIRWAN, NEWFOUNDLAND - APRIL 26: An iceberg floats in the Atlantic Ocean, April 26, 2017 off the coast of Port Kirwan, Newfoundland, Canada. Icebergs break off from Baffin Island and Greenland every spring and drift down the stretch of water along the coast of Newfoundland and Labrador known as Iceberg Alley. According to media reports, the higher number of icebergs this season can be attributed to uncommonly strong counter-clockwise winds that draw the icebergs south and possibly global warming, which could be making Greenland's ice sheet melt faster. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Ένα ειδικό εργαλείο το οποίο ανέπτυξε η NASA μπορεί να προβλέψει ποιες πόλεις θα πλήξουν πλημμύρες εξαιτίας των πάγων που λιώνουν, σύμφωνα με το BBC.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δύσκολη νύχτα μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, το ειδικό μηχάνημα εξετάζει την περιστροφή της γης και τα αποτελέσματα της βαρύτητας προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το πού θα διανεμηθεί το νερό παγκοσμίως.

Ο ερευνητής Erik Ivins δήλωσε: «Οι πόλεις και οι χώρες που επενδύουν σε αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να σκεφτούν και τα ρίσκα που θα αντιμετωπίζουν σε εκατό χρόνια από τώρα. Με το νέο εργαλείο θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν από ποιους πάγους κινδυνεύουν και ως εκ τούτου να πάρουν τα μέτρα τους».

Το Λονδίνο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

Η Νέα Υόρκη από την άλλη θα επηρεαζόταν από το λιώσιμο των πάγων στην ανατολική μεριά της Γροιλανδίας. Aυτές είναι δύο περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.

Ο καθηγητής Eric Larour, ανέφερε στο πλαίσιο των ερευνών πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεαστεί από τρεις παράγοντες, ο ένας εκ των οποίων είναι η βαρύτητα.

Όπως εξηγεί, οι επιφάνειες πάγου είναι τεράστιες μάζες που ασκούν έλξη στον ωκεανό. Όταν οι πάγοι συρρικνωθούν, η έλξη αυτή μειώνεται και η θάλασσα απομακρύνεται από τις μάζες.

Ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών είναι η περιστροφή της γης. Καθώς η γη περιστρέφεται, οι μάζες πάγου στην επιφάνειά της αλλάζουν θέση και κατά συνέπεια αναδιανέμεται και το νερό στη γη.