ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/11/2017 05:44 EET | Updated 17/11/2017 18:40 EET

Επέτειος για το Πολυτεχνείο με επεισόδια

ARIS MESSINIS via Getty Images
A petrol bomb explodes next to anti-riot policemen in downtown Athens on November 17, 2017, during clashes following a rally commemorating the 1973 students uprising against the US-backed military junta. Thousands marched in Greece on November 17, amid tight security, to commemorate a student uprising that helped bring down a US-backed junta in 1974. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Με επεισόδια στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό μιας γυναίκας από φωτοβολίδα αμαυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 44η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας επεισόδια σημειώθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Εξάρχεια, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Τραυματισμός γυναίκας από φωτοβολίδα

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από φωτοβολίδα, στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για δικηγόρο η οποία συνομιλούσε με φωτορεπόρτερ. Η γυναίκα δέχθηκε φωτοβολίδα στο γόνατο η οποία εκτοξεύτηκε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα.

Η πορεία

Νωρίτερα, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Αφού πέρασε ο πρώτος όγκος από την αμερικάνικη πρεσβεία ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, όπου έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε. Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους του Κέντρου της Αθήνας, ενώ προβλέπεται να αποκατασταθεί ομαλά.

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Ωστόσο λόγω των συνθηκών και της δυνατής βροχής που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο ήταν λίγος. Ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Κατάθεση στεφάνων στη Θεσσαλονίκη

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Η πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς του κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ έγινε υπό βροχή. Ένταση επικράτησε και εδώ, κατά την ολοκλήρωση της πορείας, έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.