Μια νέα εφαρμογή αφαιρεί το μακιγιάζ από τις γυναίκες. Φυσικά τη δημιούργησε ένας άντρας με πολύ ελεύθερο χρόνο

Μια νέα εφαρμογή αφαιρεί το μακιγιάζ από τις γυναίκες. Φυσικά τη δημιούργησε ένας άντρας με πολύ ελεύθερο χρόνο
Twitter

Μια νέα εφαρμογή για μακιγιάζ έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, καθώς η βασική της λειτουργία είναι να αφαιρεί το μακιγιάζ από τη φωτογραφία μιας γυναίκας για να αποκαλύπτει πως θα ήταν η εικονιζόμενη χωρίς αυτό.

Η εφαρμογή λέγεται MakeApp, κοστίζει 99 cents και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αφαιρέσει το μακιγιάζ από φωτογραφίες και βίντεο. Και ναι, φυσικά και ο δημιουργός της είναι ένας άντρας, ο οποίος ακούει στο όνομα Ashot Gabrelyanov.

Η ιδέα του Gabrelyanov βασίζεται στην ευρύτερη, εντελώς σεξιστική, άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στους άντρες παγκοσμίως, η οποία θέλει τις γυναίκες να χρησιμοποιούν στρώματα make up και μάσκαρας για να καλύψουν το «πραγματικό» τους πρόσωπο από το αντίθετο φύλο. Όπως είχε υποδείξει το Elle Australia, μια έρευνα του YouGov από το 2017 είχε αποκαλύψει πως ένα απίστευτο ποσοστό των αντρών, το 63% για την ακρίβεια, πιστεύει ακράδαντα πως οι γυναίκες φορούν μακιγιάζ για «να τους ξεγελάσουν».

Παρότι η εφαρμογή MakeApp δεν χρησιμοποιεί αυτή τη γραμμή διαφήμισης, πολύς κόσμος στα κοινωνικά δίκτυα αναρωτιέται γιατί πρέπει να υπάρχει μια τέτοια εφαρμογή, γενικότερα.

Η Jenna Rosenstein, επικεφαλής συντάκτρια ομορφιάς στο site του Harper's Bazaar, είναι επιφυλακτική με την εφαρμογή και τις προθέσεις της.

«Αν και πιστεύω πως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι αρκετά cool, δεν μου αρέσει η ιδέα μιας εφαρμογής που υπάρχει μόνο και μόνο για να ξεγυμνώνει τις γυναίκες από το μακιγιάζ τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους», είπε στη HuffPost US.

«Το μακιγιάζ είναι ως επί το πλείστον ένα εργαλείο για να επιμελούμαστε την ταυτότητα και την εικόνα μας -εγώ, συγκεκριμένα, δεν θα ανέβαζα ποτέ μια selfie στο ίντερνετ χωρίς την πανοπλία μου που αποτελείται από κόκκινο κραγιόν και μαύρο eyeliner», προσθέτει η Rosenstein. «Το να κλέβεις την επιλογή μιας γυναίκας να φορά -ή να μη φορά- πλήρες μακιγιάζ στο πρόσωπό της, είναι προβληματικό ως ιδέα. Πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της εφαρμογής, και ποια είναι η αντίστοιχη για τους άντρες;».

Ο Gabrelyanov, από την πλευρά του, είπε πως οι κριτικοί παρεξήγησαν την εφαρμογή του.

«Θέλω να τονίσω πως αυτό το προϊόν δεν είχε στόχο να είναι μισογυνιστικό», είπε στη HuffPost US. «Δημιουργήσαμε το MakeApp ως ένα διασκεδαστικό πείραμα και το αφήσαμε ελεύθερο πριν από λίγους μήνες και, δυστυχώς, η κάλυψή του από τα media επικεντρώθηκε μόνο στη λειτουργία αφαίρεσης μακιγιάζ της εφαρμογής και μας χαρακτήρισαν ως μια παρέα από “tech bros” που προσπαθούν να βλάψουν τις γυναίκες, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα», έγραψε στην επιστολή του, προσθέτοντας πως η εταιρεία έχει και γυναίκες στην ομάδα που δημιούργησε την εφαρμογή.

Ένα άλλο πρόβλημα του MakeApp, όπως το ανέφεραν οι χρήστες του, είναι πως η εφαρμογή ανοίγει αρκετά το χρώμα του δέρματος των γυναικών, όταν αφαιρεί το μακιγιάζ.

Ο Gabrelyanov υποστηρίζει πως η εφαρμογή δεν κάνει κάτι τέτοιο -παρά το γεγονός πως υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν πως το κάνει.

«Το MakeApp δεν ανοίγει το χρώμα του δέρματος. Δεν λάβαμε μηνύματα ή σχόλια από τους χρήστες μας που να περιγράφουν αυτή τη βλάβη», είπε. «Το νευρωνικό μας δίκτυο έχει εκπαιδευτεί πάνω σε ένα σύνολο δεδομένων από ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και από διαφορετικές εθνικότητες».

Πρακτικά, η εφαρμογή δεν αφαιρεί το μακιγιάζ από το πρόσωπο των γυναικών, αλλά χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να μαντέψει πώς θα ήταν το πρόσωπο του ατόμου στη φωτογραφία ή το βίντεο, χωρίς μακιγιάζ. Το ότι, προκειμένου να το κάνει αυτό, προσθέτει ρυτίδες και δερματικές αλλοιώσεις στο πρόσωπο της εκάστοτε γυναίκας, υποθέτοντας πως κάθε γυναίκα είναι έτσι στην πραγματικότητα, είναι αντικειμενικά εξοργιστικό. Από την πλευρά του Gabrelyanov, ωστόσο, είναι απλά κάτι που «ελπίζουμε να διορθώσουμε».

Η όλη αγανάκτηση με το MakeApp, οδήγησε και σε μερικές ακόμη αποκαλύψεις που ξεπερνούν την ίδια την εφαρμογή. Πολλά ειδησεογραφικά site υπέδειξαν πως ο Gabrelyanov ήταν κάποτε ένα εξέχον πρόσωπο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Business Insider τον χαρακτήρισε ως «προπαγανδιστή υπέρ της Ρωσίας» ενώ τόνισε πως το 2013 οι Times της Μόσχας είχαν δημοσιεύσει ένα άρθρο , σύμφωνα με το οποίο ο δημιουργός του MakeApp και ο πατέρας του ήταν οι επικεφαλής του δικτύου μέσων ενημέρωσης LifeNews, το οποίο είχε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Το 2015 ένα κείμενο του Mashable είχε αποκαλέσει τον Gabrelyanov «pro-Putin media darling» (κοινώς, υποστηρικτή του Πούτιν που λατρεύουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης).

Το γεγονός πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Gabrelyanov τη γνώμη των ΜΜΕ για την εφαρμογή του μοιάζει πολύ με εκείνον που χρησιμοποιεί ο Trump απέναντι στα media, δεν βοηθά και πολύ τις όποιες δικαιολογίες φέρει ως αντεπιχειρήματα για να υποστηρίξει τη χρησιμότητα του MakeApp. Η οποία δεν υπάρχει.