Μια λίστα με τις 9 δηλώσεις-όπλα κάθε γυναίκας απέναντι σε σεξιστικές συμπεριφορές είναι το νέο viral του ίντερνετ

Μια λίστα με τις 9 δηλώσεις-όπλα κάθε γυναίκας απέναντι σε σεξιστικές συμπεριφορές είναι το νέο viral του ίντερνετ
Shot of a woman posing with a chalk illustration of flexing muscles against a dark background
PeopleImages via Getty Images
Shot of a woman posing with a chalk illustration of flexing muscles against a dark background

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην βιώνει σεξισμό κάθε μέρα στη ζωή της, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις, είτε αυτό σημαίνει πως κάποιος άντρας θα την κάνει να νιώσει άβολα στο δρόμο, είτε πως κάποιος άντρας συνάδελφός της θα επιβάλει την άποψή του πάνω από τη δική της σε μια εταιρική συνάντηση, είτε πως -όπως απέδειξε περίτρανα το Hollywood τελευταία- θα παρενοχληθεί σεξουαλικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και το χειρότερο είναι πως η ίδια η κοινωνία έχει κάνει τις γυναίκες να ντρέπονται ή ακόμη και να φοβούνται να μιλήσουν για το σεξισμό που δέχονται, πόσο μάλλον να πάνε κόντρα σε αυτόν.

Η χρήστης του Twitter, Gem Short, έχοντας ως αφορμή τα τελευταία σκάνδαλα κακοποίησης γυναικών, ανέβασε τις προάλλες στο λογαριασμό της μια πολύ συγκεκριμένη λίστα, θέλοντας να δώσει έμπνευση, δύναμη και ώθηση στις γυναίκες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους χωρίς φόβους και αναστολές.

Η Short έφτιαξε μια λίστα με 9 πράγματα και την ονόμασε «Καλές δηλώσεις που πρέπει να εξασκούν οι γυναίκες». Η λίστα της ήταν τόσο καλή, όπως θα δείτε κι εσείς παρακάτω, που έγινε γρήγορα viral και μέχρι στιγμής έχει αναδημοσιευτεί πάνω από 105.000 φορές στην πλατφόρμα και έχει συγκεντρώσει πάνω από 270.000 likes.

Οι 9 δηλώσεις που παραθέτει είναι απλές, ξεκάθαρες, ακριβείς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε γυναίκα, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με μια ενοχλητική/σεξιστική συμπεριφορά.

  1. Με διέκοψες. Δεν έχω ολοκληρώσει.
  2. Όχι
  3. Αυτό δεν είναι αστείο
  4. Αυτό δεν είναι πρέπον
  5. Το ήξερα ήδη αυτό
  6. Δεν χρειάζεται
  7. Άσε με ήσυχη
  8. Με κάνεις να νιώθω άβολα
  9. Σταμάτα να αγνοείς αυτά που λέω

Η θετική ανταπόκριση που είχε το tweet της Short ήταν μεγάλη, από σταρ όπως η Chrissy Teigen που έγραψε, κάνοντας retweet τη λίστα, «Πέρα από το “όχι”, ειλικρινά δεν νομίζω πως έχω ψελλίσει ποτέ αυτές τις δηλώσεις και ανατριχιάζω μόνο στη σκέψη να τις πω. Αυτό δεν είναι σωστό. Καλή ανάρτηση, καλή ανάρτηση»:

Μέχρι απλούς ανθρώπους, όπως μια άλλη χρήστη του Twitter, η οποία εκτύπωσε την λίστα και την κόλλησε στο γραφείο της για να την βλέπει κάθε μέρα και να θυμάται πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ως γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον της.

Μπράβο στην Short και ελπίζουμε σε λίγο καιρό καμία γυναίκα να μην έχει ανάγκη μια λίστα για να βρίσκει το θάρρος να παλεύει για τα δικαιώματά της.