Νικήτρια η Φώφη Γεννηματά στην αναμέτρηση για την εκλογή του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Νικήτρια η Φώφη Γεννηματά στην αναμέτρηση για την εκλογή του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς
Eurokinissi

Νικήτρια στον β' γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,9% έναντι 43,1% του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες» δήλωσε η κ. Γεννηματά.

«Έδωσαν έτσι τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη νίκης τώρα. Έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Από αύριο όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ.Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία, στα κόμματα και τις κινήσεις που συνέβαλαν στο εγχείρημα, στους συνυποψήφιούς μου, στους χιλιάδες εθελοντές και στον κ. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Η παράταξη είναι εδώ απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής διαδικασιών και Δεοντολογίας καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, «μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί ότι νικήτρια είναι η κ. Γεννηματά». Πρόσθεσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ προηγείται σ΄όλες της Περιφέρειες της χώρας πλην της Κρήτης, όπου προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει αυξημένα ποσοστά και στην Αττική.

Στους 155.600 ανήλθαν οι πολίτες που συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα. Σύμφωνα με τον Νίκο Αλιβιζάτο η συμμετοχή έφθασε το 74% του πρώτου γύρου (που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή) παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα δραματικά γεγονότα της δυτικής Αττικής. Ο κ. Αλιβιζάτος συνέκρινε μάλιστα την πτώση κατά 26% της συμμετοχής στο 2ο γύρο για τον νέο φορέα, με τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που -όπως είπε- είχαν πτώση συμμετοχής στο 2ο γύρο κατά 29%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς να σημειώνονται σημαντικά προβλήματα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάποια μεμονωμένα περιστατικά ξεπεράστηκαν γρήγορα.

Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο Καματερό, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και σε 22 στο εξωτερικό μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι 210.000 πολίτες που ψήφισαν στον α΄ γύρο οι οποίοι μπορούσαν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν με την ταυτότητα ή το διαβατήριο.Δεν απαιτούνταν η καταβολή 3 ευρώ, όπως την προηγούμενη Κυριακή. Όμως, όποιος ήθελε μπορούσε να δώσει χρήματα για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική.

Συγχαρητήρια από στελέχη της Κεντροαριστεράς

Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου: «Οι προοδευτικοί πολίτες κινητοποιήθηκαν και αυτήν την Κυριακή, για δεύτερη φορά. Με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Μια απάντηση σε όσους συστηματικά τα τελευταία χρόνια, υπηρετώντας ακροδεξιές αντιλήψεις, επιδιώκουν να απαξιώσουν τη συνεισφορά της Παράταξής μας στην πορεία της χώρας. Η μήτρα της Παράταξης, είναι αυτή η συμμετοχή των πολιτών, εντολή και παρακαταθήκη για όλους μας, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και με αυτόν το σκοπό δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα προχωρήσουμε συντεταγμένα στα επόμενα βήματα ώστε να φέρουμε στη χώρα τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα.Θερμά συγχαρητήρια σε όσους έφεραν το οργανωτικό βάρος της προσπάθειας, σε όλους τους υποψήφιους του πρώτου γύρου, τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αδιαμφισβήτητη νικήτρια Φώφη Γεννηματά.Καλή μας δουλειά!».

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η συμμετοχή των πολιτών και σήμερα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι «Είναι ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διεργασίες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί συνεχίζεται».

Συγχαρητήρια μέσω Twitter έδωσαν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου τη Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη νίκη της, σε μια διαδικασία που χάρη στη δική της απόφαση ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης. «Πλέον, η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη. Να ηγηθεί του κοινού μας εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Από τη μεριά μας, μέσα από τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων και θέσεων, θα είμαστε δίπλα της στην προσπάθεια αφενός να δημιουργήσουμε στην πράξη, πλέον, το κοινό μας σπίτι, αλλά και αφετέρου να διαμορφώσουμε μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης».

«Συγχαίρω επίσης θερμά τον Νίκο Ανδρουλάκη που με ενθουσιασμό κατάφερε να ανοίξει αποφασιστικά το θέμα της ανανέωσης, αλλά και να ενεργοποιήσει ξανά χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στην παράταξη.

Θέλω να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τους εθελοντές όλων των υποψηφίων και βεβαίως την επιτροπή Αλιβιζάτου που έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη διαδικασία με άψογο και αδιάβλητο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

Δημοφιλή