Συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2017 και τις προβλέψεις για το 2018

Συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2017 και τις προβλέψεις για το 2018
Eurokinissi

Σε διαρκή επαφή βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές εν όψει της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Οι ελεγκτές έχουν ζητήσει να έχουν συνεχώς ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των εκκρεμοτήτων, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα όταν θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Οι εξ αποστάσεως επαφές, αλλά και οι ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα εν όψει και της κατάθεσης του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού στη Βουλή η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους Θεσμούς, τόσο στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του 2017, όσο και για τις προβλέψεις για το 2018.

Αν και μέχρι τελευταία στιγμή δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις προβλέψεις, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συγκλίνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει στο 2,5% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας το στόχο του 1,75% του ΑΕΠ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δανειστές φαίνεται πως αυτή τη στιγμή αποδέχονται ότι ο στόχος θα υπερκαλυφθεί και για το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται πρωτoγενές πλεόνασμα για το 2018 στο 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή οριακά υψηλότερα από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για την ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου. Έστω και αν για το 2017, έχει «προσγειωθεί» από το 2,7% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού στο 1,6% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη για το 2018 «βλέπει» 2,5% του ΑΕΠ.

Τα ραντεβού

Δουλειά στην Αθήνα πιάνουν ξανά και τα τεχνικά κλιμάκια. Οι τεχνοκράτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής των Θεσμών.

Η αποστολή δεν θα είναι πλήρης καθώς λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving) στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου θα λείπουν ορισμένα στελέχη από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 29η Νοεμβρίου ώστε να έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 27 Νοεμβρίου.

Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών του προηγούμενου διαστήματος, ώστε να δώσουν «γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Δημοφιλή