ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2017 16:25 EET | Updated 20/11/2017 16:31 EET

Ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως δεν είναι τόσο πλούσιος όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα

AFP

Η εικόνα που έχει παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης για τα περιουσιακά του στοιχεία μάλλον δεν είναι αληθής. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων που κατέθεσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, oι οικογενειακές του επιχειρήσεις στην πραγματικότητα αγγίζουν περίπου το 1/10 της αξίας που μέχρι σήμερα ισχυρίζονταν.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσιογράφο του Crain's New York Business, Aaron Elstein, ορισμένα από τα διαφορετικά στοιχεία που παρουσιάζονται οφείλονται σε κάμψη των επιδόσεων των εταιρειών του, τα περισσότερα όμως εξ' αυτών μάλλον είναι αποκύημα της φαντασίας του Αμερικανού.

Το 2016 οι επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέφεραν κέρδη περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δολαρίων, με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί στο φως της δημοσιότητας. Ο Crain όμως τονίζει πως το πραγματικό νούμερο αγγίζει μόλις τα 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ διευκρινίζει πως η οικογένεια παρουσιάζει αναληθή στοιχεία τουλάχιστον από το 2010.

Αυτό το μήνα μάλιστα οι επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ έπεσαν στη 40η θέση από την τρίτη που βρίσκονταν στη λίστα με τις πιο κερδοφόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για την ανέγερση ξενοδοχείου στο Μανχάταν έπεσαν στο κενό, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές ενοικίασης στο Trump Tower και Trump International Hotel and Tower μειώθηκαν κατά 24% ανά τετραγωνικό μέτρο. Από το 2015 δε η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στα διαμερίσματα του Trump Tower έχει υποστεί μείωση κατά 23%, την ώρα που οι τιμές σε αντίστοιχα οικοδομήματα στη μεγαλούπολη έχουν παραμείνει σταθερές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είδε το όνομά του να υφίσταται πτώση και στην κατάταξη του Forbes για τους πλουσιότερους άνδρες στην Αμερική. Παραμένει ένας δισεκατομμυριούχος που έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία 3,1 δισ. δολαρίων, ωστόσο μετακινήθηκε κατά 92 θέσεις. «Βουτιά» έκανε και στο Bloomberg's Billionaires Index. Yπενθυμίζεται πως το 2015 ο Τραμπ φώναζε πως η καθαρή αξία των εσόδων του υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η καθαρή αξία που αφορούν τα εισοδήματά μου είναι κάτι υποκειμενικό», είχε πει ο ίδιος το 2006 έπειτα από αγωγή που έκανε στο συγγραφέα, Timothy O 'Brien, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Trump Nation», μέσα από τον οποίο κατηγορούσε ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεδομένου ότι ο ίδιος δεν ενημερώνει για τις επιστροφές φόρου από τις οποίες επωφελείται -όπως συνήθως οφείλουν να κάνουν οι πρόεδροι -οι πληροφορίες σχετικά με το ακριβές εισόδημά του θα παραμένουν πάντα σκοτεινές.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά