ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2017 13:34 EET | Updated 20/11/2017 13:36 EET

Αρνητική χαρακτηρίζουν την πολιτική Τραμπ οι Γερμανοί οικονομολόγοι

MANDEL NGAN via Getty Images
US President Donald Trump is seen during an event honoring the NCAA national championship teams on November 17, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μια ομάδα Γερμανών οικονομολόγων σχολιάζει δημόσια πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επηρεάζει αρνητικά τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Το 71% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν χαρακτήρισαν την επιρροή του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία αρνητική, ενώ το 64% δηλώνει πως το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική οικονομία.

«Ο Τραμπ παραμένει φαινόμενο. Οι επιδόσεις του στην προεδρία των ΗΠΑ είναι φτωχές, ενώ η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι καλή. Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει λίγα από αυτά που έχει εξαγγείλει», είπε ο οικονομολόγος Niklas Potrafke.

Η αξιολόγηση των Γερμανών οικονομολόγων ήταν αρνητική και για άλλες πτυχές της πολιτικής Τραμπ, όπως το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η διατήρηση της ειρήνης και η ασφάλεια. Αρνητική θεωρείται η επίδραση του Αμερικανού προέδρου και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν χαρακτήρισαν την επιρροή του Τραμπ στην απασχόληση ουδέτερη, ενώ απορρίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πολιτική που ακολουθεί για το εμπόριο.

Οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καταστροφικός, ενώ τα μέτρα που έχει υιοθετήσει έως σήμερα είναι αντιφατικά και χωρίς βάση, αναφέρει από την πλευρά του ο οικονομολόγος, Rolf Langhammer.

Από την άλλη ο Bernd Raffelhueschen, τάσσεται υπέρ μιας πιο χαλαρής προσέγγισης για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, αφού κατά την άποψή του τα πράγματα σπάνια είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται εξαρχής.