Φώτο: Αυτά είναι τα χρυσαφικά που έκλεψε ο εκτιμητής της ΕΛ.ΑΣ.

Φώτο: Αυτά είναι τα χρυσαφικά που έκλεψε ο εκτιμητής της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες από τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή 63χρονου εκτιμητή αντικειμένων αξίας της Αστυνομίας, ο οποίος συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου στο Κολωνάκι.

Μάλιστα, στις φωτογραφίες φαίνονται εκτός από τα γνήσια κλοπιμαία που αφαιρέθηκαν από τον εκτιμητή και τα ψεύτικα χρυσαφικά με τα οποία αντικαταστάθηκαν. Πρόκειται για χρυσαφικά, ασημικά, χρυσές λίρες και φο-μπιζού Η προκληθείσα ζημιά σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ

Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για ψευδορκία πραγματογνώμονα, απάτη κατ’ εξακολούθηση και επάγγελμα καθώς και για παραβίαση - υφαίρεση κατασχεθέντων.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, με την ιδιότητα του ως εκτιμητής τιμαλφών, παρέλαβε από την ανωτέρω Υπηρεσία κατασχεμένα κοσμήματα και τιμαλφή για να προβεί στην εκτίμησή τους. Κατά την επιστροφή των παραδοθέντων κοσμημάτων διαπιστώθηκε ότι μέρος αυτών είχε αντικατασταθεί με άλλα χαμηλότερης αξίας, ενώ επιπλέον είχαν αντικατασταθεί τα συνοδευτικά έγγραφα τους με άλλα χειρόγραφα. Ερευνάται επίσης η συμμέτοχη του και σε άλλη συναφή περίπτωση.

Από την έρευνα στην οικία και στο γραφείο - εργαστήριο του, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής ερευνώνται.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Το χρονικό

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη επίσημου πραγματογνώμονα του Σώματος, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή κατασχεθέντων.

Πρόκειται για έναν 63χρονο κοσμηματοπώλη, ο οποίος έχει έδρα το Κολωνάκι και ο οποίος είχε διοριστεί ως ο υπεύθυνος πραγματογνώμονας για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. για να εκτιμήσει την αξία κλοπιμαίων που είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια εξάρθρωσης συμμορίας Ρομά που είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα.

Ο 63χρονος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφαιρούσε κατασχεμένα κοσμήματα αξίας κατά τη διαδικασία της εκτίμησης αντικαθιστώντας τα με ψεύτικα. Το αποτέλεσμα ήταν αντί για να παραδίνονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα αληθινά κλοπιμαία, τα οποία ήταν συνήθως μεγάλης αξίας, να παραδίνονται ψεύτικα κοσμήματα που δεν αξίζουν το καθένα παραπάνω από ένα ευρώ. Αστυνομικοί που έστελναν σε αυτόν τα κλοπιμαία έκαναν έρευνα στην επιχείρησή του και βρήκαν κοσμήματα που είχαν παρακρατηθεί αντί να δοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Παράλληλα, συνεχίζουν την έρευνα για να διαπιστώσουν αν συνέβη το ίδιο με παλιότερες υποθέσεις που είχε αναλάβει για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. ο ίδιος εκτιμητής. Οι αστυνομικοί, πάντως, του έδειχναν εμπιστοσύνη, καθώς δεν τους είχε δώσει δικαίωμα.

Για να μη γίνεται αντιληπτός από την ΕΛ.ΑΣ. ο 63χρονος κοσμηματοπώλης, χρόνια γνωστός στην πιάτσα των συναδέλφων του, είχε αντικαταστήσει τα πινάκια αντικειμένων παρακατάθεσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με τα κοσμήματα που είχαν κατασχεθεί προς εκτίμηση. Είχε άλλα πινάκια όπου είχε αλλάξει με χειρόγραφες αναφορές τα αντικείμενα, τοποθετώντας και δικές του τιμές. Οι αστυνομικοί προέβησαν και σε κατ’ οίκον έρευνα, όπου βρήκαν και εκεί μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, για τον οποίο εξετάζουν το νόμιμο της κατοχής τους. Ο 63χρονος όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς γιατί το έκανε επικαλέστηκε λάθος λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε δόλος.

Δημοφιλή