Το μεγαλύτερο κελάρι κρασιού στον κόσμο βρίσκεται σε μία από τις λιγότερο δημοφιλείς χώρες της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο κελάρι κρασιού στον κόσμο βρίσκεται σε μία από τις λιγότερο δημοφιλείς χώρες της Ευρώπης

Αν είστε λάτρεις του κρασιού και έχετε στόχο στη ζωή σας να δοκιμάσετε όσες περισσότερες ποικιλίες μπορείτε, τότε ετοιμάστε τις βαλίτσες σας και κλείστε τα εισιτήριά σας για να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο κελάρι κρασιού στον κόσμο.

Όχι, δεν θα πάτε στην Ιταλία, ούτε σε κάποιο παραμυθένιο αμπελώνα της γαλλικής εξοχής. Το εισιτήριό σας θα γράφει «Μολδαβία».

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκεται ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία και και είναι ένας από τους λιγότερους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Μολδαβούς, καθώς μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν κάτι που δεν έχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο: το Milestii Mici Winery, το οποίο στεγάζει το μεγαλύτερο κελάρι κρασιού του πλανήτη.

Το Milestii Mici Winery δεν είναι απλά ένα μεγάλο οινοποιείο. Είναι μια υπόγεια πόλη με διαδρόμους και περάσματα που καλύπτουν μια έκταση 200χλμ -μόνο τα 55 από αυτά χρησιμοποιούνται προς το παρόν- στην οποία φυλάσσονται 2 εκατομμύρια φιάλες κρασιού (70% κόκκινα, 20% λευκά και 10% γλυκά και ημίγλυκα).

Η Μολδαβία θεωρείται η γενέτειρα της κουλτούρας του κρασιού, για την ακρίβεια εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο κρασί πριν από περίπου 4.000 με 5.000 χρόνια. Το Milestii Mici Winery χτίστηκε το 1969 για να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες ωρίμανσης σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Σήμερα, παραμένει ένα αειθαλές μνημείο του μεγαλύτερου ατού της Μολδαβίας, που ορίζει την κουλτούρα και την οικονομία της: του κρασιού.

Αν δηλώνετε ήδη φαν του ιστορικού οινοποιείου, μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε μόνοι σας, κάνοντας κράτηση εδώ, είτε με κάποιο από τα πολλά ταξιδιωτικά group που οργανώνονται για αυτό το σκοπό. Και, φυσικά, μην παραλείψετε να λάβετε μέρος σε κάποια από τις περιηγήσεις γευσιγνωσίας που προσφέρονται στο κελάρι. Για την ακρίβεια, πάρτε μέρος σε όλες.