Οι ΗΠΑ στέλνουν stealth μαχητικά F-22 στη Νότια Κορέα

Οι ΗΠΑ στέλνουν stealth μαχητικά F-22 στη Νότια Κορέα
F-22 Raptor in a very unusual close view, with afterburners on
F-22 Raptor in a very unusual close view, with afterburners on
rancho_runner via Getty Images

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στη Νότια Κορέα «αόρατα» για τα ραντάρ αεροσκάφη F-22 Raptor για να συμμετάσχουν σε κοινά γυμνάσια με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, προχωρώντας σε νέα επίδειξη δύναμης έναντι της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης στη Σεούλ.

Έξι τέτοια αεροσκάφη, η βάση των οποίων είναι η Οκινάουα, στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, θα αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα για μια πενθήμερη στρατιωτική άσκηση που βαπτίστηκε Vigilant Ace («Άγρυπνος Άσος») και θα αρχίσει την 4η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ΜΜΕ της Νότιας Κορέας.

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των F-22 που θα πάρουν μέρος στα γυμνάσια. Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής ΠΑ είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για αυτή την πληροφορία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις το σενάριο των οποίων προβλέπει την εκτέλεση πληγμάτων ακριβείας μαζί με νοτιοκορεάτικα μαχητικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε η Βόρεια Κορέα να ενταχθεί εκ νέου στη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», για να εντείνει την πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ είχαν στείλει να πετάξουν πάνω από την κορεατική χερσόνησο δύο υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, κάνοντας επίδειξη δύναμης στην Πιονγκγιάνγκ, στο πλαίσιο κοινών γυμνασίων με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Εξάλλου προ ολίγων εβδομάδων έγιναν για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια αεροναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή τριών αεροπλανοφόρων και επτά νοτιοκορεατικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων τριών αντιτορπιλικών.

Τι είναι το F-22

To stealth μαχητικό εναέριας υπεροχής πέμπτης γενεάς F-22 Raptor (Lockheed Martin) θεωρείται το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Αν και αποστολή του είναι, όπως προαναφέρθηκε, η εναέρια υπεροχή (δηλαδή η απόκτηση κυριαρχίας στον αέρα- οπότε και βασικός ρόλος του είναι η κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών), είναι σε θέση να αναλαμβάνει και αποστολές βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.

Είναι δικινητήριο, παντός καιρού και εξαιρετικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ (stealth), ενώ μπορεί να πετά υπερηχητικά χωρίς να ενεργοποιεί μετάκαυση (afterburners) και διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλη ευελιξία. Μεταξύ των δυνατοτήτων του επίσης είναι η συλλογή και διαμοιρασμός τακτικών πληροφοριών με άλλα φιλικά μαχητικά. Φέρει τον οπλισμό του εντός εσωτερικών θυρίδων, τόσο για τη μείωση του ίχνους του στα ραντάρ, όσο και για καλύτερες επιδόσεις (σε υπερηχητικές και υποηχητικές ταχύτητες).

Το πρόγραμμα ανάπτυξής του άρχισε τη δεκαετία του 1980, και προοριζόταν να αντιμετωπίζει τα καλύτερα σοβιετικά μαχητικά. Αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της USAF, και ως εκ τούτου έχει απαγορευτεί η εξαγωγή του σε άλλες χώρες. Κινήσεις όπως η αποστολή/ ανάπτυξή του σε «θερμά» σημεία του πλανήτη αποτελεί επίδειξη ισχύος/ μήνυμα από πλευράς των ΗΠΑ ότι «παίρνουν απόλυτα στα σοβαρά» αυτά που συμβαίνουν στην εκάστοτε περιοχή.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή