Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τρώμε φαγητό που έχει κάτσει πάνω μύγα (ετοιμαστείτε να αηδιάσετε)

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τρώμε φαγητό που έχει κάτσει πάνω μύγα (ετοιμαστείτε να αηδιάσετε)
A housefly on a piece of raw meat - white background
A housefly on a piece of raw meat - white background
clubfoto via Getty Images

Όταν βλέπετε την μανούλα σας να γίνεται υστερική με τις μύγες που βλέπει στην κουζίνα, να ξέρετε, δεν έχει άδικο.

Τώρα έχει και την επιστήμη να την υποστηρίξει στην μανία της να προστατεύσει το φαγητό της οικογένειας από αυτά τα (ας το παραδεχτουμε) εκνευριστικά πετούμενα.

Νέα έρευνα από τρία πανεπιστήμια (Pennsylvania State University, Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο) βρήκε ότι τα έντομα αυτά κουβαλάνε πολύ περισσότερα βλαπτικά μικρόβια από αυτά που νομίζαμε. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports και μάλλον θα σας σοκάρουν.

Βρήκαν ότι η μέση μύγα συχνά κουβαλάει στα πόδια της και τα φτερά της εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία προέρχονται ακόμη και από κόπρανα που έχει προηγουμένως κάτσει. Αυτά μεταφέρονται πολύ εύκολα στις επιφάνειες που κάθεται στη συνέχεια (από φαγητό, πάγκους κτλ).

Αηδία!

Η έρευνα περιγράφει τις μύγες ως «αερομεταφορείς βακτηρίων» αφού είναι το τέλειο όχημα για τη διασπορά τους.

Ο καθηγητής Stephan Schuster του Nanyang, λέει στη Daily Mail: «Τα πόδια τους και τα πτερύγια παρουσιάζουν την υψηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία στο σώμα της μύγας, υποδηλώνοντας ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν τις μύγες σαν αερομεταφορείς».

Ένα από τα βακτήρια που βρέθηκαν ήταν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο γαστρεντερικό.

Τα καλά νέα (αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι) είναι ότι οι μύγες της επαρχίας κουβαλάνε λιγότερα βακτήρια από εκείνες της πόλης.

Ο καθηγητής Donald Bryant, σχολιάζει: «Η έρευνα θα σε κάνει να το σκεφτείς πολύ πριν φας την πατατοσαλάτα σου, εάν έχεις προηγουμένως δει μια μύγα να κάθεται πάνω της».

Πηγές: Independent, Daily Mail

Δημοφιλή