Αυτό είναι το ποτό που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν σέξι, σύμφωνα με την επιστήμη

Αυτό είναι το ποτό που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν σέξι, σύμφωνα με την επιστήμη
Alcoholic drink gin tonic cocktail with lemon, rosemary and ice on rustic wooden table
voloshin311 via Getty Images
Alcoholic drink gin tonic cocktail with lemon, rosemary and ice on rustic wooden table

Το αλκοόλ ξεκλειδώνει κρυφές πτυχές του εαυτού μας που δεν βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια όταν είμαστε νηφάλιοι. Αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Σε άλλους βγάζει μια πιο θετική και πρόσχαρη συμπεριφορά, άλλους τους κάνει πιο επιθετικούς και άλλους τους βγάζει νοκ-άουτ στα 2 ποτήρια. Και, φυσικά, το είδος του αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση που θα έχει πάνω μας. Για παράδειγμα, η βότκα μπορεί να μεταμορφώσει κάποιον στον μεγαλύτερο καζανόβα του κόσμου, ενώ κάποιον άλλον σε τραγικό ήρωα του Ντοστογιέφσκι.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, υπάρχουν κάποια είδη αλκοόλ που έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση σε όλους μας.

Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάσθηκαν περίπου 30.000 άτομα, 18-34 ετών από 21 διαφορετικές χώρες, από τους οποίους ζητήθηκε να κατατάξουν διάφορα είδη αλκοόλ σε σχέση με τα συναισθήματα που τους προκαλούν: ενεργητικότητα, χαλάρωση, σεξουαλικότητα, αυτοπεποίθηση, κούραση, επιθετικότητα, αδιαθεσία, υπερκινητικότητα και μελαγχολία.

Μεταξύ αρκετών άλλων ενδιαφερόντων αποτελεσμάτων, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αποκάλυψαν πως ποτά όπως το τζιν και η βότκα τους κάνουν να νιώθουν σέξι, ενώ το κόκκινο κρασί τους κάνει να νιώθουν περισσότερο χαλαροί.

Περισσότεροι από 4 στους 10 συμμετέχοντες (42.5%) συνέδεσε τα δύο άνωθεν ποτά με το συναίσθημα της σεξουαλικότητας που τους προκαλούσαν, ενώ σχεδόν το 53% συνέδεσε το κόκκινο κρασί με το αίσθημα της χαλάρωσης.

Μη βιαστείτε, ωστόσο, να δικαιολογήσετε τα 2-3 παραπάνω ποτηράκια βότκας ή τζιν που θα πιείτε το βράδυ βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα. Το 30% των συμμετεχόντων συνέδεσε τα δύο ποτά και με το αίσθημα της επιθετικότητας, ενώ μόλις το 2.5% έκανε το ίδιο με το κόκκινο κρασί.

Σε γενικές γραμμές, το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπε πως τα ποτά τους κάνουν να νιώθουν πιο ενεργητικοί και με αυτοπεποίθηση.

Όσο για τη μπύρα, το 50% είπε πως τους κάνει να νιώθουν χαλαροί, φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση μετά το κόκκινο κρασί.

«Η κατανόηση των συναισθημάτων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση του αλκοόλ, καθώς μας παρέχει μια εικόνα για το πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα την επιλογή των ποτών μεταξύ των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού», αναφέρεται στην έρευνα.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Mark Bellis, σχολιάζει: «Επί αιώνες, η ιστορία του ρουμιού, της βότκας, του τζιν και άλλων ποτών ήταν συνδεδεμένη με τη βία. Αυτή η παγκόσμια έρευνα υποδεικνύει ακόμη και σήμερα πως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε αισθήματα επιθετικότητας, σε σχέση με άλλα ποτά».