ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/11/2017 06:47 EET | Updated 27/11/2017 09:43 EET

ΥΠΕΞ: Όσοι καταγγέλλουν ας ζητήσουν την αλλαγή του νόμου για τα απόρρητα έγγραφα

sooc

Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορρήτων εγγράφων και ισχυρισμούς που προβάλλονται τις τελευταίες ημέρες.

Με ανακοίνωσή του, και αφού κάνει λόγο για διακινούμενες ανακρίβειες, το ΥΠΕΞ αφενός περιγράφει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων, αφετέρου σημειώνει ότι με βάση αυτό το πλαίσιο "δεν αντιλαμβανόμαστε τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας".

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ παραπέμπει αυτούς τους "κύκλους" να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να εξηγήσουν παράλληλα για ποιo λόγο και προς τι τον ψήφισαν οι ίδιοι.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διαχείριση των απορρήτων εγγράφων ακολουθεί:

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πολλές ανακριβείς πληροφορίες από δήθεν γνώστες της διαδικασίας που διέπει τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό κρατικών εγγράφων. Συναφώς και προς αποφυγή περαιτέρω παρανοήσεων επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

1) Μόνος αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου ως απορρήτου είναι η εκδίδουσα αρχή.

2) Βασικό κριτήριο επιλογής της διαβάθμισης είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου του εγγράφου, με γνώμονα την δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα η τυχόν δημοσιοποίησή του. Εφόσον το έγγραφο διαβαθμιστεί, υπόκειται στους περιορισμούς του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας.

Στο θέμα παρενέβη με twett του και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς:

Sponsored Post