ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2017 17:13 EET | Updated 27/11/2017 17:53 EET

Πώς ο Τραμπ δεν αφήνει τις γυναίκες να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση: Τα εμπόδια που βάζει ο Λευκός Οίκος

Chip Somodevilla via Getty Images
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 21: U.S. first lady Melania Trump (R) and her son Barron Trump listen to President Donald Trump as talks to reporters before they depart the White House November 21, 2017 in Washington, DC. Trump and his family are going to his Mar-a-Lago resort for the Thanksgiving holiday. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

To μήνυμα που στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στις γυναίκες που επιλέγουν να μιλήσουν δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις που υφίστανται ακόμα και στο χώρο εργασίας είναι σαφές: Κλείστε το στόμα σας.

Κι αν αυτό δεν γίνεται καθαρά, γίνεται μέσω εκτελεστικών πράξεων. Ο Λευκός Οίκος βάζει εμπόδια στις γυναίκες που θέλουν να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις λόγω φύλου. Τον περασμένο Μάρτιο ήρθαμε αντιμέτωποι με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο δεν καλύφθηκε από τα μέσα όσο θα έπρεπε.

Ήταν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε μια διαταγή του πρώην προέδρου Ομπάμα με την οποία οι εργοδότες απαγορεύονταν να κρατούν μυστικά ανάλογα περιστατικά. Με βάση το νόμο Ομπάμα του 2014 ειδικότερα οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους που έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης να λύνουν τις διαφορές τους μέσω της διαιτησίας και να τις αποκρύπτουν.

«Η ανατροπή του νόμου Ομπάμα ήταν ένα σαφές μήνυμα της κυβέρνησης στις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί», δήλωσε η Jessica Stender, δικηγόρος και μέλος της Equal Rights Advocates, μιας ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της πολιτικής του. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μια επιθετική ατζέντα ενάντια στις γυναίκες και το λέω αυτό με απόλυτη σιγουριά», συμπλήρωσε η Stender. H εχθρική πολιτική του δεν περιορίζεται μόνο στις εκτελεστικές εντολές αλλά και σε μια σειρά δημόσιων πολιτικών που υπογράφονται από την κυβέρνηση και επιχειρούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Στο μεταξύ, η στάση αυτή εναντίον του «ασθενούς» φύλου λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι φεμινιστικές δράσεις είναι πιο δυναμικές από ποτέ. Οι δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων για πρώτη φορά, ακόμα κι αν είναι γνωστοί, όπως ο Harvey Weinstein αντιμετωπίζουν πραγματικές συνέπειες, χάνοντας τις δουλειές τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενέργειες της κυβέρνησης του Τραμπ λειτουργούν ως μια αντίδραση στον πραγματικό χρόνο, στη θέση των γυναικών που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από ένα περίπου χρόνο υπέγραψε εκτελεστική πράξη κατά των αμβλώσεων επαναφέροντας την αποκαλούμενη ως «Mexico City Policy» που είχε υιοθετήσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 και έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Κι αυτό ήταν μόνο το ζέσταμα για το στυλό του. Τον Αύγουστο ανέτρεψε μια πρωτοβουλία που είχε λάβει η Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων με βάση την οποία οι γυναίκες θα είχαν τα ίδια μισθολογικά δικαιώματα με τους άνδρες. Σημειώνεται πως οι γυναίκες κατά μέσο όρο κερδίζουν μόλις το 80% από αυτό που κερδίζουν οι άνδρες. Οι γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων δε αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αμοιβής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά τουλάχιστον 13 γυναικών, δεν έχει πάρει ανοιχτά θέση για τα δεκάδες περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και στα οποία εμπλέκονται αστέρες του Hollywood. Πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε δημόσια τον Ρεπουμπλικανό τον 70χρονο Roy Moore, υποψήφιο για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως παρενοχλεί νεαρά κορίτσια. «Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Οφείλετε να τον ακούσετε», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην αυστραλιανή έκδοση της HuffPost και μέρος του μεταφράστηκε στα ελληνικά