Προσφυγή ΜΚΟ κατά ΗΑΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Προσφυγή ΜΚΟ κατά ΗΑΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη
Damaged cars are seen near the site of a suicide car bomb attack outside a police forces camp in Aden, Yemen, November 14, 2017. REUTERS/Fawaz Salman
Damaged cars are seen near the site of a suicide car bomb attack outside a police forces camp in Aden, Yemen, November 14, 2017. REUTERS/Fawaz Salman
Fawaz Salman / Reuters

«Επιθέσεις εναντίον αμάχων», «βασανιστήρια», «χρήση απαγορευμένων όπλων»: μια μη κυβερνητική οργάνωση κατέθεσε τη Δευτέρα προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη διάπραξη «εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη, όπου στηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα το Λονδίνο, κατήγγειλε τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μισθοφόροι που έχουν στρατολογήσει τα Εμιράτα, μια χώρα κλειδί στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που μάχεται εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, δήλωσε ο Τζόζεφ Μπρέχαμ, δικηγόρος της ΜΚΟ.

Ρημαγμένη από τον πόλεμο, τη χολέρα και τις αρχές ενός λιμού, η Υεμένη σπαράσσεται από το 2014 από έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους –τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ- ενάντια στον στρατό που είναι πιστός στον νυν πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Τον Μάρτιο του 2015 η σύγκρουση επιδεινώθηκε με την εμπλοκή του αραβικού συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζουν τον κυβερνητικό στρατό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye, από τους 10.000 άνδρες που έχει στείλει ο συνασπισμός στην Υεμένη, τουλάχιστον 1.500 έχουν σταλεί από τα Εμιράτα.

«Η προσφυγή μας αφορά ενέργειες που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Υεμένης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», πρόσθεσε ο Μπρέχαμ.

Ωστόσο «οι δράστες των εγκλημάτων αυτών είναι μισθοφόροι. Έχουν στρατολογηθεί από τα Εμιράτα, προέρχονται από την Κολομβία, τον Παναμά, το Σαλβαδόρ, τη Νότια Αφρική ή την Αυστραλία, χώρες που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ. Οπότε το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να ξεκινήσει έρευνα», εξήγησε.

Η ΜΚΟ κατηγορεί τους μισθοφόρους αυτούς ότι χρησιμοποίησαν βόμβες κατά προσωπικού, που έχουν απαγορευθεί βάσει της Συνθήκης του Όσλο, που τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Επίσης ευθύνονται για πολλές «αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικιών αμάχων, νοσοκομείων και σχολείων». Μεταξύ των περισσότερων από 5.000 αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν θύματα των δυνάμεων του συνασπισμού, είχε αποκαλύψει ο ΟΗΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τέλος, οι μισθοφόροι κατηγορούνται ότι «κακοποίησαν με απάνθρωπο τρόπο» και «βασάνισαν» ή «εκτέλεσαν» κρατούμενους σε φυλακές στην Υεμένη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τα Εμιράτα ελέγχουν τουλάχιστον δύο «άτυπες δομές κράτησης» στην Υεμένη, κάτι που αρνείται το Αμπού Ντάμπι.

«Πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν ότι κρατούνταν επί εβδομάδες μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, γεμάτα με περιττώματα, με τα μάτια κλειστά», αναφέρεται στην προσφυγή της ΜΚΟ, που επίσης κάνει λόγο για «αναγκαστικές εξαφανίσεις».

Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν το ΔΠΔ θα ανοίξει έρευνα για το θέμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή