Σας αρέσει να στολίζετε αρκετά νωρίς για τα Χριστούγεννα; Οι ψυχολόγοι έχουν καλά νέα για εσάς

Σας αρέσει να στολίζετε αρκετά νωρίς για τα Χριστούγεννα; Οι ψυχολόγοι έχουν καλά νέα για εσάς
Smiling caucasian woman at home. Decorating Christmas tree. Wearing sparkly dress. Evening or night.
svetikd via Getty Images
Smiling caucasian woman at home. Decorating Christmas tree. Wearing sparkly dress. Evening or night.

Φτάνει εκείνη η εποχή του χρόνου που τα σπίτια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά γεμίζουν με φώτα και στολίδια, για να υποδεχτούμε την πιο «ζεστή» (αν και χειμώνας) γιορτή του χρόνου, που δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα.

Και, κάπου εκεί, προκύπτει και το διαχρονικό ερώτημα σε όλες τις οικογένειες: πότε να στολίσουμε; Στα σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, συνήθως οι γονείς αποφασίζουν να στολίσουν από νωρίς ώστε να χαρούν και οι μπόμπιρες με την όλη διαδικασία, αφού συνήθως την περιμένουν πώς και πώς. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανωτέρα βία για τον πρώιμο στολισμό;

Αν είστε από εκείνους που δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με αυτό το θέμα και απλώς στολίζετε μία γλάστρα με λαμπάκια για το καλό, τότε δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα και άγχος. Αν είστε από τους άλλους που στολίζουν όπως ο πιο πολύς κόσμος αρχές Δεκέμβρη, τότε ανήκετε στη mainstream ομάδα των Χριστουγέννων, που στολίζει εθιμοτυπικά και -συνήθως- χλευάζουν όσους (αν και ενήλικες) βιάζονται να στολίσουν από το Νοέμβρη. Φίλοι μου, να που αυτοί οι τελευταίοι οι βιαστικοί έχουν κάτι που δεν έχουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Τι είναι αυτό; Περισσότερη παιδικότητα και άρα χαρά στη ζωή τους. Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνουν οι ψυχολόγοι. «Αν και υπάρχουν πολλοί συγκυριακοί λόγοι που κάποιος θα μπορούσε να στολίσει πολύ νωρίς για τα Χριστούγεννα, οι πιο συνηθισμένοι είναι η νοσταλγία και η ανάγκη να ξαναζήσουν τη μαγεία», αναφέρει ο ψυχαναλυτής, ιδρυτής του MindFixers και ιδιοκτήτης της κλινικής McKeown, Steve McKeown, στο Unilad. «Ο στολισμός είναι μια άγκυρα ή ένα μονοπάτι στην κατεύθυνση εκείνων των μαγικών συναισθημάτων της παιδικής ηλικίας. Οπότε, εκείνος που στολίζει νωρίς κρατάει για πιο πολύ αυτό τον ενθουσιασμό», συμπληρώνει.

Κάτι επιπλέον που φαίνεται πως διαθέτουν όσοι στολίζουν και μάλιστα και το εξωτερικό του σπιτιού τους είναι η φιλικότητα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Environmental Psychology» σημειώνει ότι όσοι βάζουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και σε εξωτερικά μέρη του σπιτιού δείχνουν πιο φιλικοί σε σύγκριση με εμάς (ναι, είμαστε από τους άλλους) τους υπόλοιπους.