Ποια είναι η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C μέλη της οποίας φαίνεται να εντόπισε η Αντιτρομοκρατική στην Αθήνα

Ποια είναι η σκληρή τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C μέλη της οποίας φέρονται να βρίσκονταν στην Αθήνα
A gunman poses with Prosecutor Mehmet Selim Kiraz with a gun on his head after being taken hostage in his office in a court house in Istanbul March 31, 2015. A far-left Turkish group took the Istanbul prosecutor hostage on Tuesday and threatened to kill him, prompting special forces officers to enter the courthouse and police to evacuate the building. The Revolutionary People's Liberation Party-Front (DHKP-C) published a picture of the prosecutor with the gun to his head and said it would kill h
A gunman poses with Prosecutor Mehmet Selim Kiraz with a gun on his head after being taken hostage in his office in a court house in Istanbul March 31, 2015. A far-left Turkish group took the Istanbul prosecutor hostage on Tuesday and threatened to kill him, prompting special forces officers to enter the courthouse and police to evacuate the building. The Revolutionary People's Liberation Party-Front (DHKP-C) published a picture of the prosecutor with the gun to his head and said it would kill h
Handout . / Reuters

Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε Παγκράτι και Καλλιθέα, πραγματοποιώντας εφόδους σε σπίτια και προχωρώντας σε εννέα προσαγωγές ατόμων που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές είναι μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο). Σημειώνεται πως οπολιτικός βραχίωνας της οργάνωσης έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία ενώ συνολικά η οργάνωση ρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Τουρκίας.

Το αξιοπερίεργο στις προσαγωγές βέβαια που έγιναν στην Αθήνα, είναι ότι πληροφορίες από την ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για Τούρκους «κουρδικής καταγωγής» αν και η συγκεκριμένη οργάνωση διατηρεί αδιάφορες έως εχθρικές σχέσεις με το σύνολο των φορέων που εκφράζουν το Κουρδικό Κίνημα. Συγκεκριμένα σαμποτάρισε εκλογή στο τουρκικό κοινοβούλιο του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος HDP -οι ηγέτες, βουλευτές και δήμαρχοι που έχει εκλέξει βρίσκονται στη φυλακή στο πλαίσιο των συλλήψεων που ακολούθησαν του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016- δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να διατηρεί σχέση και με καμία άλλη ένοπλη ή μη κουρδική οργάνωση.

Μέλος τη κουρδικής κοινότητας μάλιστα που ζει στην Αθήνα, ανάφερε στην HuffPost Greece πως αν και δεν γνωρίζει ποια είναι τα πρόσωπα τα οποία έχουν προσαχθεί «το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο οι προσαχθέντες να είναι Κούρδοι και παράλληλα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Το κουρδικό κίνημα και το σύνολο των φορέων που το εκπροσωπούν δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με αυτή την οργάνωση. Η ιδεολογία και οι στόχοι μας είναι τελείως διαφορετικοί και φυσικά πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση.Επίσης έχουν υπάρξει πολλές πληροφορίες στο παρελθόν πως η δράση της συνδέεται ακόμη και με πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, τη γνωστή ΜΙΤ».

Τι γνωρίζουμε για την οργάνωση

Το πιο «εντυπωσιακό» χτύπημα της DHKP-C, με το οποίο ουσιαστικά κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ ήταν αυτό της 31ης Μαρτίου 2015 όταν μέλη της πήραν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Το θύμα της ομηρίας χειριζόταν την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος έχασε τη ζωή του 269 ημέρες μετά τον τραυματισμό του από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε ρίξει η αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί. Το έφηβο αγόρι όμως δεν συμμετείχε σε αυτές της διαδηλώσεις. Για την ακρίβεια, όταν τραυματίστηκε πήγαινε στον φούρνο για να πάρει ψωμί. Ο θάνατός του τον μετέτρεψε όμως σε μάρτυρα της αλόγιστης βίας του κράτους σε βάρος αθώων πολιτών και τα μέλη της DHKP-C, προκειμένου να απελευθερώσουν τον εισαγγελέα ζητούσαν την «ζωντανή ομολογία» των αστυνομικών που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του 15χρονου. Τελικά η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση για την απελευθέρωση του ομήρου αλλά όλα πήγαν στραβά και ο Εισαγγελέας έπεσε νεκρός όπως και οι όμηροι του.

Η ίδια οργάνωση μόνο τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις - κυρίως επιθέσεις καμικάζι- στην Τουρκία. Από βομβιστικές επιθέσεις κατά της τουρκικής αστυνομίας, της αμερικανικής πρεσβείας έως της πρωθυπουργικής κατοικίας.Επίσης το 2008 είχε συλληφθεί η διοικητής της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, Ασουμάν Ακτσά με την κατηγορία πως σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη αφού στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία. Λίγα χρόνια αργότερα όμως δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι αφού όμως είχε δηλώσει στα ΜΜΕ πως θα αποκάλυπτε την σχέση της οργάνωσης με την Εργκενεκόν (μυστική, κοσμική, εθνικιστική «οργάνωση» στη Τουρκία που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας με στόχο, μεταξύ άλλων την υπονόμευση και ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν).

Η DHKP-C ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994 από τον Τούρκο, Ντουρσούν Καρατάς. Ο Καρατάς όμως είχε πρώτα ιδρύσει την οργάνωση Dev Sol (Επαναστατική Αριστερά) ακραίας αριστερής ιδεολογίας που πραγματοποιούσε ένοπλες επιθέσεις και τη δεκαετία του '80 μάλιστα είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές δολοφονίες. Το 1980 κατά το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, ο Καρατάς είχε συλληφθεί ενώ δραπέτευσε το 1989 και λίγο αργότερα διέφυγε στην Ευρώπη. Συνελήφθη ξανά το 1994 στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Πέθανε σε νοσοκομείο της Ολλανδίας το 2008 ενώ στην κηδεία του είχαν παρευρεθεί περισσότερα από 20.000 άτομα.

Η δεύτερη οργάνωσή που ίδρυσε, η DHKP-C τοποθετείται στα άκρα της Αριστεράς, αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική, μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας με δηλωμένη αντι-ιμπεριαλιστική στάση ενώ τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Προπαγανδίζει πως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας βρίσκονται υπό τον διαρκή έλεγχο του δυτικού ιμπεριαλιστικού συστήματος και έχει ως στόχο της να διαλύσει αυτή τη «σχέση» με δημοκρατικά μέσα αλλά και με τη χρήση βίας.

Δημοφιλή