Η ανεργία δεν είναι κολλητική: Πώς να μιλήσεις και τι να κάνεις όταν ένας δικός σου άνθρωπος χάσει τη δουλειά του

Η ανεργία δεν είναι κολλητική: Πώς να μιλήσεις και τι να κάνεις όταν ένας δικός σου άνθρωπος χάσει τη δουλειά του

Διανύουμε την εποχή της ανταλλαγής δώρων, της νυχτερινής διασκέδασης, αλλά και των μαζικών απολύσεων, καθώς εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους στο κλείσιμο του έτους, αφήνοντας μια πολύ άσχημη επίγευση σε μια, ούτως ή άλλως, αρνητική εμπειρία.

Είναι, μάλιστα, τόσο συντριπτική, ώστε να βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης Holmes-Rahe των πιο στρεσογόνων εμπειριών - λίγο χαμηλότερα από το να χάσεις τον/την σύζυγό σου ή το να μπεις φυλακή. Γι' αυτό το λόγο οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι σημαντικό να εκφράσουμε τη λύπη μας, να τους κοιτάμε στα μάτια και, αν αρμόζει, να τους δώσουμε μια αγκαλιά. Όσοι βρεθούν στη θέση να πρέπει να παρηγορήσουν τους δικούς τους, συχνά είναι νευρικοί στη συμπεριφορά τους, ενδίδουν στους φόβους τους ή νιώθουν ενοχές για τη δική τους δουλειά, κι έτσι καταλήγουν να λένε κάτι ανάρμοστο, ακατάλληλο ή κακόγουστο.

Αν ανήκετε σε αυτούς που μπερδεύουν τα λόγια τους και δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν σωστά, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Κατανοήστε τι θέλουν να σας πουν

Αν φύγουν από το γραφείο τρέχοντας και με δάκρυα στα μάτια, σίγουρα δεν θέλουν να τους ακολουθήσει κανείς για να τους ρωτήσει για τα μελλοντικά τους σχέδια. Αν, όμως, στείλουν ένα e-mail οπού ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και παραθέτουν στοιχεία επικοινωνίας, τότε χρησιμοποιείστε τα ελεύθερα.

Επειδή το κλίμα είναι φορτισμένο σε μια μέρα που γίνονται απολύσεις, συνήθως δεν γίνεται πολύ δουλειά και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο γραφείο προσωπικού. Αν είστε από τους τυχερούς που κράτησαν τη δουλειά τους, έχετε υπόψη σας ότι η ανεργία δεν είναι κολλητική. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε σε αυτόν που μαζεύει τα πράγματά του. Πείτε "λυπάμαι πολύ" και δείξτε ότι έχετε διάθεση να τους ακούσετε. Δεν υπάρχει λόγος να παπαγαλίζετε πόσο άδικη είναι η ζωή ή πόσο δύσκολη είναι η αγορά εργασίας. Το ίδιο ισχύει για όσους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους αφού χάσουν τη δουλειά τους. Επιδείξτε υποστήριξη και διάθεση να κρατήσετε επικοινωνία. Προτείνετε να τους βγάλετε για φαγητό κάποια στιγμή, ή αν έχετε γνωστούς που μπορούν να βοηθήσουν, καλέστε τους.

Πολλοί χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να ανακοινώσουν την νέα τους επαγγελματική κατάσταση. Δώστε προσοχή στον τόνο και ύφος που χρησιμοποιούν και ανταποκριθείτε ανάλογα. Το MarketWatch Moneyologist έχει καταγράψει μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση: "Την ψάχνω παντού και δεν τη βρίσκω πουθενά. Που να πάρει η ευχή, φαίνεται ότι έχασα τη δουλειά μου".

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το αντιμετωπίζω με χιούμορ, άρα μην με κουράζετε με συναισθηματισμούς.

Θα το μοιραστούν όταν θελήσουν αυτοί, όχι εσείς

Πολλοί από αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα αφενός για να το γνωστοποιήσουν, αφετέρου για να ανακοινώσουν τη διαθεσιμότητά τους για μια άλλη δουλειά – μπορεί, δηλαδή, να αποτελέσει εφαλτήριο στην αναζήτηση εργασίας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μοιραστείτε το νέο με διάφορους. Το ό,τι το ανέβασαν στο Facebook δεν δίνει σε κανέναν άλλο την άδεια να το επικοινωνήσει. Αφορά μόνο τον ίδιο. Μπορεί η εταιρεία στην οποία θέλετε να τον/την προωθήσετε να μην τον ενδιαφέρει. Μπορεί να μη θέλει να το πει στους φίλους φίλων. Και σίγουρα δεν θέλει να γίνει θέμα κουτσομπολιού. Το ότι το μάθατε πρώτοι δεν σας κάνει ξεχωριστούς με κάποιο τρόπο.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Next Avenue όταν ο Sree Sreenivasan απολύθηκε από τη δουλειά του ως chief digital officer στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, δεν ίδρωσε το αυτί του. Ανακοίνωσε τα νέα του στο Facebook, δίνοντας μια γενική εικόνα για τα επόμενα βήματά του - συμβουλευτικούς ρόλους, γράψιμο βιβλίου και ταξίδι στην Ινδία – συμπληρώνοντας στο τέλος: "Αν θέλετε να με προσκαλέσετε κάπου, τώρα έχω χρόνο για μια ουσιαστική συνάντηση με καφέ ή ποτό. Επίσης, θα ήθελα παρέα για περιπάτους, αν ενδιαφέρεται κανείς. Προσπαθώ να περπατάω κοντά στα 9 χιλιόμετρα τη μέρα και θέλω να τα ανεβάσω στα 13 με 15 μέσα στο καλοκαίρι.” Το post του είχε πάνω από 1.200 likes και γύρω στα 500 comments.

Ας το πούμε ακόμη μια φορά: προσέξτε το ύφος της ανακοίνωσής τους.

Δεν αφορά εσάς

Το ξέρουμε ότι δεν ζηλεύετε που ο άλλος έχασε τη δουλειά του, άρα μην πείτε κάτι τέτοιο. Μην πείτε ανοησίες όπως, "Μισώ τη δουλειά μου, μακάρι να με έδιωχναν", ή "Τι τυχερός που είσαι, θα μπορείς να ξυπνάς ό,τι ώρα θέλεις".

Αν όντως μισείτε τόσο τη δουλειά σας ή χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, τότε δώστε την παραίτησή σας για να έχετε όσο ελεύθερο χρόνο θέλετε για να νιώσετε την αβεβαιότητα της αναζήτησης εργασίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα έχετε ασφάλεια, θα ανησυχείτε για το ενοίκιο και θα στενοχωριέστε κάθε φορά που λαμβάνετε μια αρνητική απάντηση σε κάποιο βιογραφικό που στείλατε.

Με άλλα λόγια, μη χρυσώνετε το χάπι. Είναι απαίσιο να χάνει κανείς τη δουλειά του – πέρα, ίσως, από απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

Μην τους προσβάλλετε με το να τους στέλνετε αγγελίες για εμφανώς υποδεέστερες δουλειές

Μπορεί να ακούσατε για μια δουλειά που, όμως, δεν πληρώνει καλά ή δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο εργασίας του φίλου σας. Καλύτερα να μην πείτε τίποτε. Ο πρώην διευθυντής ΙΤ δεν ψάχνει για δουλειά στην καφετέρια της γειτονιάς σας - τουλάχιστον όχι ακόμη.

Μπορεί να έχετε καλές προθέσεις, αλλά το μήνυμα που θα φτάσει στον παραλήπτη είναι "Σε φαντάζομαι σε απελπιστική κατάσταση". Πρόσφατα απολύθηκε μια φίλη κειμενογράφος από την καλά αμειβόμενη θέση της. Μια φίλη της, της έστειλε μια αγγελία για ένα site που πληρώνει 10 δολάρια το άρθρο – την ώρα που η έφηβη κόρη της βγάζει περισσότερα κάνοντας babysitting. Μπορεί στο μέλλον να βρεθεί σε τέτοια ανάγκη, αλλά συνήθως δεν γίνεται την πρώτη μέρα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσφερθείτε να προωθήσετε το βιογραφικό τους στους δικούς σας επαγγελματικούς γνωστούς. Κάποιος μπορεί να ξέρει κάποιον που χρειάζεται τις δεξιότητές τους.

Δείτε μια άλλη πλευρά στα πράγματα

Συνήθως προσδιοριζόμαστε από τη δουλειά μας. Αλλά είμαστε κι άλλα πράγματα πέρα από τον τίτλο στην επαγγελματική μας κάρτα.

Βοηθήστε τον φίλο σας να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Πείτε του ότι έχει τις ικανότητες για κάτι καινούριο, ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει κάτι άλλο που θέλει διακαώς, ότι έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, ή ακόμη και να γράψει ένα βιβλίο.

Κυρίως, υπενθυμίστε του ότι πιστεύετε στις ικανότητές του και ότι ξέρετε ότι θα τα καταφέρει με ότι κι αν καταπιαστεί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.