Η Σώτη, τα Hoaxes, το Ισλάμ

«The militant Muslim is the person who beheads the infidel, while the moderate Muslim holds the feet of the victim», είναι η ακριβής απόδοση της φράσης στα αγγλικά και όποιος διατηρεί έστω και την στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα θα σκάσει από τα γέλια στο άκουσμά της, καθώς στο Μεσαίωνα ο όρος militant ήταν τόσο επίκαιρος όσο και τα smartphone. Η ρήση ωστόσο δεν είναι ορφανή, ανήκει σε έναν καθηγητή φιλοσοφίας ονόματι M. Sabiensky και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή σελίδα κάτω από μια άλλη ρήση του διάσημου ταξιδευτή αναφορικά με το Ισλάμ.
Shannon Stapleton / Reuters

Τα περίφημα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών αποτελούν ίσως μια από τις πιο διάσημες παραχαράξεις στην ιστορία, κυρίως γιατί ο αντίκτυπος και η διάδοση τους συνέβαλλαν αποφασιστικά στην καλλιέργεια και τη γιγάντωση του αντισημιτισμού με όσες τραγικές συνέπειες έμελλε αυτό να έχει τα χρόνια που ακολούθησαν. Σε μια εποχή χωρίς τα σημερινά social media και την ανεξέλεγκτη ροή των πληροφοριών τα πρωτόκολλα των Σοφών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ίσως και το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο hoax, όχι τόσο με την έννοια του μύθου και της λαϊκής διάδοσής του, αλλά περισσότερο με τον τρόπο που αναπαράχθηκαν και έφτασαν να γίνουν πιστευτά.

Δεν γνωρίζω την κυρία Τριανταφύλλου προσωπικά, δεν μπορώ να ξέρω αν πιστεύει στην αυθεντικότητα των Πρωτοκόλλων των Σοφών ή όχι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι υιοθέτησε ανεπιφύλακτα ένα από τα πολλά πλέον προσφερόμενα και χοντροκομμένα hoaxes επιχειρώντας να στηρίξει και κυρίως να δικαιολογήσει το μένος της εναντίον του Μουσουλμανικού κόσμου, και μάλιστα σύσσωμου του Μουσουλμανικού κόσμου και όχι κάποιας εξτρεμιστικής υποδιαίρεσής του. «Ο φανατικός μουσουλμάνος σου κόβει το κεφάλι ενώ ο μετριοπαθής σου κρατάει τα πόδια για να μη φύγεις», αναφέρει στο επίμαχο κείμενο της αποδίδοντας την φράση στον Μάρκο Πόλο, τον διάσημο έμπορο και ταξιδευτή που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή τόπο και χρόνο της γέννησής του, πόσω μάλλον τη γνησιότητα των ρήσεων του, αν και η συγκεκριμένη είναι τόσο κραυγαλέα που θα έκανε και τον Άδωνι, που τόσους και τόσους αρχαίους φιλοσόφους έχει κακοποιήσει στο παρελθόν, να κοκκινίσει.

«The militant Muslim is the person who beheads the infidel, while the moderate Muslim holds the feet of the victim», είναι η ακριβής απόδοση της φράσης στα αγγλικά και όποιος διατηρεί έστω και την στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα θα σκάσει από τα γέλια στο άκουσμά της, καθώς στο Μεσαίωνα ο όρος militant ήταν τόσο επίκαιρος όσο και τα smartphone.

Η ρήση ωστόσο δεν είναι ορφανή, ανήκει σε έναν καθηγητή φιλοσοφίας ονόματι M. Sabiensky και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή σελίδα κάτω από μια άλλη ρήση του διάσημου ταξιδευτή αναφορικά με το Ισλάμ. Έτσι, από μια απλή παρεξήγηση, αναπαράχθηκε από κάθε είδους και απόχρωσης blog και site φτάνοντας, με τη μέθοδο του χαλασμένου τηλεφώνου, μέχρι τη Σώτη. Και κάπου εδώ το θέμα κλείνει και ανοίγει ένα πολύ μεγαλύτερο. Αυτό δηλαδή της ανεξέλεγκτης ροής ψευδών ειδήσεων σε ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό όπως ο πλανήτης μας, αλλά και των ορίων της λογοκρισίας, ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από μηνύσεις, σε ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες όπως αυτή που θεωρούμε ότι ζούμε.

Όπως άλλωστε είχε πει ο Βολταίρος «Διαφωνώ με την άποψη σου αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να την εκφράζεις». Παρεμπιπτόντως, ο Βολταίρος δεν είπε ποτέ αυτή τη φράση, αλλά όπως θα 'λεγε και ο Αριστοτέλης who cares...