Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ασύμμετρων χτυπημάτων

Ο κόσμος μας αλλάζει. Εξελίσσεται. Ή πισωγυρίζει; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για όλα τα ιστορικά έθνη- κράτη. Μπροστά σε μια νέα πρόκληση για τα ιστορικά έθνη όπως η Ελλάδα και έθνη όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν. Οι ευρωπαϊκοί λαοί και τα άλλα φύλα που σήμερα έχουν αναδιαμορφωθεί και ενσωματωθεί στη νέα πολυπολιτισμική ταυτότητά τους.
ADRIAN DENNIS via Getty Images

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νέα Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Κατάρ, το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και στην περιοχή μας στο Αιγαίο, στο τρίγωνο Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος εύλογα δημιουργούν ανησυχία. Τα τελευταία χτυπήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτείνουν την κατάσταση και τις παγκόσμιες ανησυχίες. Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, με την στάση των μεγάλων ηγέτιδων δυνάμεων ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, έναντι του φαινομένου της επ' αόριστον αιωρούμενης διαρκούς απειλής του Σουνιτικού Ριζοσπαστικού Ισλάμ και της παγκόσμιας επέλασης που αυτό επιχειρεί ενάντια στο δυτικό τρόπο ζωής.

Από το 1998 γράφω και προειδοποιώ μέσα από τις σελίδες του θρησκειολογικού περιοδικού "God&Religions", όπως και άλλοι επιστήμονες, τότε που το φαινόμενο ακόμα ήταν σε εμβρυακή μορφή με μόνη έκφραση του την Αλ Κάιντα. Εις μάτην όμως. Το αυγό του φιδιού έσκασε και σκορπίζει τον θάνατο. Την αβεβαιότητα. Το τρόμο. Το φόβο. Την απειλή. Τον θάνατο. Την οδύνη. Επιτείνει την ανθρώπινη τραγωδία.

Στις 18 Μαρτίου (2017) στην όμορφη πόλη της Ξάνθης, σε μια ανοιχτή ημερίδα με σημαντικούς ομιλητές, ο κάθε ένας στον τομέα δράσης και έρευνάς του, και θέμα τις «παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, και αλλαγές σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία» (1) στην εισήγησή μου (2) με τρόμο και θλίψη, δυστυχώς- για ακόμα μια φορά μεταξύ άλλων- σημείωνα τα εξής:

«Οδεύουμε προς μια παγκόσμια κοινωνία με μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Μια κοινωνία με λιγότερες ελευθερίες που θα ανασταλούν στο όνομα της ασφάλειας και της παγκόσμιας ειρήνης. Πρόσχημα ή επικίνδυνη αλήθεια; Λιγότερα δικαιώματα. Ατομικά και διασυλλογικά που θα αναστέλλονται κάθε φορά που το αίμα θα ρέει μετά από κάθε τραγωδία σαν αυτές που ζήσαμε -και δυστυχώς θα ζήσουμε και άλλες ακόμα πιο οδυνηρές. Ακόμα πιο αιμοσταγείς. Πολύνεκρες. Επώδυνες. Σε ακραίες μορφές.

Ο νέος δαίμων της δύσης, το ακραίο Σουνίτικο ριζοσπαστικό Ισλάμ δείχνει τις προθέσεις του ασχέτως αν το ίδιο το Ισλάμ, κυρίως το Σιητικό Ισλάμ, στην βαθιά κοινωνική και ανθρωπιστική του διάσταση προσπαθεί, να αποβάλει κάθε τι ακραίο και επώδυνο, όπως ο αδίστακτος νόμος της Σαρίας. Η μαντίλα δεν είναι απειλή. Είναι στοιχείο της Μουσουλμανικής θρησκευτικής παράδοσης. Όπως αντίστοιχη έκφραση και σεβασμό προς το Θείο και Ιερό έχει το Ισραήλ με το Κιπά, όπως ο εσωτερικός μυστικός Χριστιανισμός της Ορθόδοξης Ανατολής. Με τους μοναχούς και την σταθερά ακλόνητη ιερά παράδοση με τις δικές της παραδόσεις, που όμως δεν επιβάλλει στον Άλλο δια της βίας και δια της πειθούς, όπως το Ισλάμ. Με ανοχή στο διαφορετικό. Αυτή είναι και η μεγάλη -σχεδόν χαώδης - διαφορά της Ορθόδοξης Ανατολής με το σύνολο του Δυτικού Χριστιανικού κόσμου.

Ωστόσο αν ο λόγος και ο προβληματισμός αφορά το ακραίο Ισλάμ, ήδη προ καιρού ακούσαμε από Τούρκο ανώτατο αξιωματούχο ότι η Ευρώπη -και ο κόσμος ολόκληρος συμπληρώνουμε εμείς - θα αντιμετωπίσει ιερούς πολέμους.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένα νέο μετερίζι. Εποχή τεράστιων αλλαγών. Σε όλα. Και πρώτα από όλα στην ίδια την καθημερινότητά μας. Όλα αλλάζουν και όλα θα αλλάξουν. Με ταχείς ρυθμούς που δεν θα προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε.

Η Κοινωνία Εθνών και Λαών βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπη με αγωνιώδη και θεμελιώδη για τον Άνθρωπο (εκ του Άνω Θρώσκω) ερωτήματα. Ερωτήματα ηθικής και βιοηθικής. Επιστημονικά και θεολογικά. Υπαρξιακά. Οντολογικά. Θεωρητικά και πρακτικής φύσεως.

Ο κόσμος μας αλλάζει. Εξελίσσεται. Ή πισωγυρίζει; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για όλα τα ιστορικά έθνη- κράτη. Μπροστά σε μια νέα πρόκληση για τα ιστορικά έθνη όπως η Ελλάδα και έθνη όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν. Οι ευρωπαϊκοί λαοί και τα άλλα φύλα που σήμερα έχουν αναδιαμορφωθεί και ενσωματωθεί στη νέα πολυπολιτισμική ταυτότητά τους. Και άλλα από αυτά -κυρίως στη γηραιά αλβιώνα- να αναζητούν νέα πολιτισμική και πολιτιστική ταυτότητα. Μια νέα ταυτότητα που θα επανακαθορίσει το ρόλο και τη διεθνή και εθνική τοπική υπόστασή τους στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα και μετέπειτα. Εποχή τομών. Με βαθιές κοινωνικές αλλαγές».

Δυστυχώς στο μακρύ κατάλογο των φανατικών του ακραίου ριζοσπαστικού Ισλάμ, με τα περισσότερα από 51.000 θύματα, τους περισσότερους από 250.000 τραυματίες, από το 1970 έως σήμερα (2017), προστέθηκαν και αυτά τα τελευταία θύματα από τα χτυπήματα στο Ηνωμένο Βασιλειο. Και η λίστα του θανάτου θα μεγαλώνει. Διαρκώς. Έχουμε μπει στη μακρά (δυστυχώς) εποχή των ασύμμετρων αιμοσταγών χτυπημάτων (3)... Ο προβληματισμός και η αγωνία που μοιράζομαι μαζί σας, έρχεται και «δένει» με τις δεδομένες πληροφορίες και το ρεπορτάζ -όσων ασχολούμαστε με το θέμα- εντείνεται και εύλογα αναρωτιέμαι όπως και άλλοι. Στόχος μου: Η αφύπνιση όλων μας. Η εγρήγορση. Ο μη επικίνδυνος και ύποπτος εφησυχασμός που ακούω από κάποιους «εδώ είναι Ελλάδα, είναι πέρασμα, δεν κινδυνεύουμε...» και άλλα παρόμοια. Δεν είναι έτσι! Κάθε κοινωνία ανοιχτή -και δη η ελληνική με τις τόσες χαίνουσες κοινωνικές πληγές ανοιχτές - είναι ευάλωτη! Εκτεθειμένη. Για πολλούς λόγους αλλά και για έναν ακόμα σημαντικότατο! Η Ελλάδα είναι η καρδιά και η ψυχή του Χριστιανισμού με τη ζωντανή Ορθοδοξία!

Οι σφαγές των Χριστιανών (κοπτών, καθολικών, προτεσταντών κτλ.) είναι μόνιμο καθημερινό «αντικείμενο» στα σημεία των σφαγών σε όλα τα μέτωπα. Σε όλο τον κόσμο. Στη Συρία. Στην Αίγυπτο. Στην Υεμένη. Στην Αφρική. Στην Αιθιοπία.

Βεβαίως, οφείλω να πω, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι οι ελληνικές κρατικές αρχές επαγρυπνούν. Το ίδιο και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας, παρά τα (όποια εσωτερικά) προβλήματα τους σε θέματα εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και ανανέωσης στελεχιακού, έμπειρου και εξειδικευμένου δυναμικού, εν τούτοις εργάζονται. Ακούραστα. Ωστόσο δεν ξέρω αν και κατά πόσο προετοιμάζονται, κατάλληλα και ειδικότερα, όχι μόνο σε επίπεδο, καταστολής -και αυτό είναι το σημαντικό- αλλά σε επίπεδο πρόληψης, για το χειρότερο. Είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εύχομαι να παραμείνουμε εξίσου ουδέτεροι και μακράν. Για πόσο όμως;

Για αυτό ας είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι, πολίτες και Πολιτεία για παν ενδεχόμενο και ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε κάθε επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο. Σε διασυλλογικό επίπεδο. Ας ενημερωθούμε. Ας διαβάσουμε. Ας διασταυρώσουμε -γιατί και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκατομμύρια - ανεύθυνες ή στοχευμένες πληροφορίες με στόχο την παραπληροφόρηση. Η πολιτεία και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ας γρηγορούν και ας αφυπνίζουν τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αποτροπής τέτοιων οδυνηρών φαινομένων που ζει -και θα συνεχίσει να βιώνει για αρκετά έτη - η ανθρωπότητα. Μα, πάνω και πέρα από όλα, είναι η συνεργασία μεταξύ των συντεταγμένων διακρατικών κρατικών φορέων εντός και εκτός Ευρώπης. Το φαινόμενο, δυστυχώς δεν έχει εκδηλωθεί στην πλήρη του διάσταση. Είμαστε στις απαρχές του. Υπάρχουν και χειρότερα που ακόμα -ευτυχώς - δεν έχουμε δει. Υπάρχουν όμως.

(1) http://imeridageo.blogspot.gr

(2) http://imeridageo.blogspot.gr/2017/03/blog-post_69.html

(3) http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-02-21-15-40-32/41423-jihad-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%87-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%89%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B8-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85

Δημοφιλή