Huffpost Ελλάς: Η «απόλυτη παλιννόστηση»

Το λανσάρισμα της ελληνικής έκδοσης του ιστολόγιου «Huffington Post» αποτέλεσε την «απόλυτη παλιννόστηση», κατά τα λεγόμενα της ίδιας της κας Αριάνας Χάφινγκτον, διότι αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο όπου ο χώρος της έρευνας ξεπρόβαλε αναζητώντας την γνώση - και μάλιστα την σοφία - η Ελλάδα είναι σίγουρα το μέρος αυτό.
archer10 Dennis-Flickr

Το λανσάρισμα της ελληνικής έκδοσης του ιστολόγιου «Huffington Post» αποτέλεσε την «απόλυτη παλιννόστηση», κατά τα λεγόμενα της ίδιας της κας Αριάνας Χάφινγκτον, διότι αν υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο όπου ο χώρος της έρευνας ξεπρόβαλε αναζητώντας την γνώση - και μάλιστα την σοφία - η Ελλάδα είναι σίγουρα το μέρος αυτό.

Το «Huffpost Ελλάς» έρχεται την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που η Ελλάδα αγωνίζεται να περάσει τον κάβο της οικονομικής κρίσης. Για τους Έλληνες, ο ερχομός αυτός τους προσφέρει την ευκαιρία να αναλογιστούν την κρίση που κλόνισε την οικονομία της χώρας τους. Κι ενώ η Ελλάδα μάχεται να εξέλθει από το οικονομικό χρέος που την συνθλίβει, η συγκυρία αυτή προσφέρεται ώστε η Ελλάδα να ανακαλύψει και πάλι τον πραγματικό της πλούτο και την αξία της ως θησαυροφυλάκιο σοφίας ή, σύμφωνα με τον Γουίλ Νυράν, «την λαμπράν πρωίαν του Δυτικού πολιτισμού».

Η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει τα ψυχοπνευματικά κεφάλαια των σύγχρονων Ελλήνων, οι οποίοι διαχειρίζονται μια αμείωτη κληρονομιά, ούτως ώστε να απελευθερώσει την δημιουργικότητα και εφευρετικότητά της. Το «Huffpost Ελλάς» αποτελεί τον μηχανισμό ο οποίος θα δώσει στην Ελλάδα μια μοναδική, πλατιά πλατφόρμα που θα επιτρέπει το φώς της «λαμπράς πρωίας» αυτής να λάμψει ακόμη φωτεινότερα επάνω στην γη. Πάει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα έζησε την δόξα των ημερών της αυτοκρατορίας ή της Αθηναϊκής συμμαχίας. Όμως, οι αρχές και ιδέες που γεννήθηκαν εντός του ελλαδικού χώρου είναι πολύ πιο αχανείς και παγκόσμιες από οποιαδήποτε αυτοκρατορία που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι ζωτικής σημασίας ιδιότητες του Ελληνισμού παραμένουν επίκαιρες σήμερα, μετά από παρέλευση χιλιετιών μέσα στο ψυχοπνευματικό διάβα της ελληνικής ιστορίας, και εμπλουτίζουν την ζωή όλης της ανθρωπότητας με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, που διατηρείται ανά τους αιώνες.

Οι αξίες της αρχαίας ελληνικής «πόλεως», οι οποίες ξεπερνούν το σύνολο των επιμέρους αξιών της όποιας σύγχρονης πόλης, παραμένουν πιο επίκαιρες τώρα από ποτέ άλλοτε. Το «Huffpost Ελλάς» αποτελεί την ψηφιακή σκηνή όπου ιδέες και ειδήσεις εμφανίζονται πλάι-πλάι και παρουσιάζονται στον θεατή-αναγνώστη προς μελέτη και περαιτέρω αναζήτηση. Κατ' αυτό τον τρόπο, το δημοφιλές αυτό ιστολόγιο είναι «πολιτικό» με όλη την σημασία της λέξης.

Κάθε πτυχή του ανθρώπινου αγώνα είναι πλέον διαθέσιμη, από την πιο εφήμερη μέχρι την αιώνια. Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί τόπο διαλόγου, συνομιλίας και διαλεκτικής, όπου ασκείται ο έλεγχος που μας έμεινε γνωστός ως η «Σωκρατική Μέθοδος». Χωρίς αυτόν τον έλεγχο, το ανθρώπινο πρόσωπο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια κοσμοθεωρία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυλακή της σκέψης. Σ' αυτή την φυλακή, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, οι ορίζοντες αποκλεισμένοι και η κοινότητα των ανθρώπων φτωχοποιημένη. Με την είσοδο του Διαδικτύου στην ζωή μας, οι δυνατότητες για την συνάθροιση ανθρώπων εξελίχθηκαν με καλπάζοντα ρυθμό από την μια μέρα στην άλλη. Αναμφίβολα, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε όλες τις εξελίξεις στον κυβερνοχώρο ως παραγωγικές ή αποδοτικές για το ανθρώπινο πνεύμα, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Huffington Post» είναι ένας τόπος όπου η παγκόσμια μετάδοση ιδεών και πληροφοριών συντελεί στην προαγωγή των ανθρώπινων αξιών.

Ο κόσμος εν γένει έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον γκρεμό του φονταμενταλισμού και της προκατάληψης, με πολλούς τρόπους και σε πολλά σημεία της γης. Η έλλειψη απλής πληροφόρησης αφήνει ολόκληρες κοινωνίες αγκυλωμένες σε μια πολύ στενή θεώρηση του κόσμου. Τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία της συνείδησης, σκέψης, και θρησκευτικής πίστης απειλούνται από εκείνους που θέλουν να στερήσουν τους συνανθρώπους τους από τα δικαιώματά τους, αν μη τι άλλο, για να διατηρήσουν την φαινομενική εικόνα της ισχύος τους. Όμως, η πραγματική απελευθέρωση δεν προέρχεται μόνο από μια κοινωνία που υπόκειται σε νόμους. Προέρχεται από μυαλά που είναι ελεύθερα να σκέφτονται και να διαλογίζονται χωρίς περιορισμούς και στερήσεις.

Συνεπώς, το «Huffpost Ελλάς» θα είναι ένας χώρος απ' όπου η αρχαία σοφία της Ελλάδας θα μπορέσει να λάμψει και να καταστεί πηγή ευημερίας και γνώσης. Στον Σόλωνα, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, αποδίδεται το γνωμικό: «γηράσκω δ' αιεί πολλά διδασκόμενος». Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί για την Ελλάδα και τον διαχρονικό της πολιτισμό. Είναι μεν γηραιός - ένας από τους γηραιότερος του κόσμου - αλλά «πάντα διδάσκεται πολλά»... Και έχει πολλά να διδάξει σε όλους εμάς καθώς ερευνούμε εκ νέου τις σεβάσμιες αυτές πηγές σοφίας και φιλοσοφίας. Ο ορισμός της φιλοσοφίας είναι «η αγάπη της σοφίας». Ίσως, εν καιρώ, μπορούμε να μάθουμε και την σοφία της αγάπης.

Δημοφιλή