«Σκοτώστε τους και φτύστε τους στα μούτρα»

Ακόμη κι αυτή η αηδία, ο «πόλεμος» είναι πιο έντιμος από την τρομοκρατία. Μη λέτε αυτή τη λέξη που φλερτάρει να νομιμοποιήσει την τρομοκρατία. Όταν έχεις πόλεμο, το ξέρεις. Δεν πηγαίνεις ανυποψίαστος στη συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος, ή στο γήπεδο και ξαφνικά σε πυροβολούν με καλάσνικοφ. Δεν μπαίνεις στο μετρό να πας στη δουλειά σου όπως κάθε μέρα, κι ένας τύπος αποφασίζει να αυτοκτονήσει παίρνοντας μαζί όλο το βαγόνι. Ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν «άγραφοι νόμοι».
Pacific Press via Getty Images

Λέξεις που συγκλονίζουν, που σε παγώνουν, που σε κάνουν να νιώθεις ντροπή και μόνο που τις άκουσες. Είναι το βίντεο του τζιχαντιστή, ο οποίος καλεί τους «συμπολεμιστές» του να σκοτώσουν με κάθε μέσο τους Γάλλους και μετά να τους φτύσουν στα μούτρα «γιατί αυτό είναι το μόνο που τους αξίζει».

Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των θυμάτων του, με λύσσα άνευ προηγουμένου, παρακινεί άλλους τζιχαντιστές να επιτεθούν: «Κάντε τους να τρέμουν, να φοβούνται, να μην μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια...Υπάρχουν αυτοκίνητα, υπάρχουν όπλα...Χτυπήστε τους, λιώστε τους με τα αμάξια σας, σκοτώστε όσους περισσότερους μπορείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε το τώρα».

Πολλοί λοιπόν, αναρωτήθηκαν, γιατί τους Γάλλους; Γιατί τέτοιο μένος ενάντια στον άμαχο γαλλικό λαό; Μα δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που χτυπήθηκαν. Στη Βηρυττό λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο Παρίσι, οι τζιχαντιστές ευθύνονταν για 43 νεκρούς και 239 τραυματίες, ύστερα από τρομοκρατικό χτύπημα. Πριν 10 ημέρες, οι τζιχαντιστές περηφανεύονται ότι έριξαν το ρώσικο αεροπλάνο, σκοτώνοντας 224 ανθρώπους που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 100 σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στην Τουρκία. Τον περασμένο Ιούλιο, πάνω από 100 Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ISIS. Πριν 10 χρόνια, με την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου μετρήσαμε 52 νεκρούς και 784 τραυματίες. Σήμερα, το Λονδίνο απειλείται ξανά, το ίδιο και η Ρώμη.

Δεν υπάρχουν δικοί τους και δικοί μας, Σύροι ή Ευρωπαίοι, δικτατορικοί, δημοκρατικοί, τους σκοτώνουν όλους χωρίς κανένα συναίσθημα. Όχι, δεν έχουμε πόλεμο. Μη λέτε ότι έχουμε πόλεμο. Ο πολεμιστής προσφέρεται να πεθάνει στη μάχη, για να προστατεύσει τους άλλους. Φυσικά θα δώσει τη μάχη του μέχρι τέλους, ελπίζοντας να ξαναγυρίσει στους αγαπημένους του σώος και αβλαβής. Ο τρομοκράτης προσφέρεται να πεθάνει για να σκοτώσει άλλους και δεν τον νοιάζει να γυρίσει, μάλιστα προτιμά να πεθάνει, γιατί τότε μόνο θα έχει την εύνοια του Αλλάχ.

Ακόμη κι αυτή η αηδία, ο «πόλεμος» είναι πιο έντιμος από την τρομοκρατία. Μη λέτε αυτή τη λέξη που φλερτάρει να νομιμοποιήσει την τρομοκρατία. Όταν έχεις πόλεμο, το ξέρεις. Δεν πηγαίνεις ανυποψίαστος στη συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος, ή στο γήπεδο και ξαφνικά σε πυροβολούν με καλάσνικοφ. Δεν μπαίνεις στο μετρό να πας στη δουλειά σου όπως κάθε μέρα, κι ένας τύπος αποφασίζει να αυτοκτονήσει παίρνοντας μαζί όλο το βαγόνι.

Ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν «άγραφοι νόμοι». Ο κόσμος μας ως τώρα έχει ζήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους κι έναν Ψυχρό Πόλεμο κι όμως, κανείς δεν τόλμησε να βομβαρδίσει ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς τόπους, μουσεία. Οι τρομοκράτες λεηλατούν την αρχαία Παλμύρα, βομβαρδίζουν μουσεία, τεμαχίζουν αγάλματα 3.000 ετών, ισοπεδώνουν εκκλησίες, απειλούν να καταστρέψουν ακόμη και στη Σφίγγα και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Όχι, δεν έχουμε πόλεμο, ο πόλεμος δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Δημοφιλή