Ο τουρισμός δείχνει το δρόμο

Σε αρκετές τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα με εκπτώσεις και προσφορές, τείνουν να καλυφθούν από τους ξένους τουρίστες τα κενά των κρατήσεων που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο από τη μεγάλη μείωση της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς.
Bloomberg via Getty Images

O τουρισμός έδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα έναντι των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την επιβολή των capital controls. Στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλε καθοριστικά η πτώση των τιμών των τουριστικών πακέτων στις ξένες αγορές. Σε αρκετές τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα με εκπτώσεις και προσφορές, τείνουν να καλυφθούν από τους ξένους τουρίστες τα κενά των κρατήσεων που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο από τη μεγάλη μείωση της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς. Επιπλέον, καταγράφεται αυξητική τάση στις οδικές αφίξεις οι οποίες υποστηρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την σταθεροποίηση της τουριστικής περιόδου. Αν δεν δημιουργηθούν εκ νέου αναταράξεις στην πολιτικοοικονομική ζωή της χώρας, μπορεί και να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί στις αρχές του έτους για το 2015.

Όσον αφορά την τουριστική περίοδο του 2016, γνωρίζουμε καλά ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που θα σηκώσει ένα μεγάλο βάρος των μέτρων που προβλέπονται από την επικείμενη συμφωνία. Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση, στις μεταφορές μάς βγάζουν αρκετές μονάδες εκτός ανταγωνισμού και αποδυναμώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όμως, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιηθεί και να ορθοποδήσει η χώρα μας. Να τεθούν οι βάσεις για την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για την αποκατάσταση της λειτουργίας της οικονομίας, για τη στήριξη της αγοράς, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Όλοι οι επαγγελματίες και οι άνθρωποι του τουρισμού στηρίζουμε την προσπάθεια ανάτασης της χώρας και του κλάδου, με όλες μας τις δυνάμεις. Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία και το Υπουργείο, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τις ενέργειές τους ώστε μαζί να προστατεύσουμε τον ελληνικό τουρισμό και την πατρίδα μας. Παράλληλα, αναμένουμε τον σχεδιασμό δράσεων που θα αντισταθμίσουν τα βάρη που καλούνται να επωμιστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και που θα υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ο τουρισμός δίνει το παράδειγμα σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ξεκινά και πάλι να δουλεύει ομαδικά, σκληρά και με στόχο να μην χαθεί ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα, από την υπόλοιπη φετινή τουριστική περίοδο αλλά και από την προετοιμασία για την περίοδο του 2016.

Δημοφιλή