Street food: μία τάση που αρέσει πολύ

Τι είναι τa falafels και πώς μαγειρεύονται; Τι σημαίνει Ramen Burger και από πού "κατάγεται"; Πως αλλιώς σερβίρεται ένα hot dog; Τι περιέχει ένα steak sandwich; Όροι και ονομασίες που τελευταία κατακλύζουν τα social media και αποτελούν αγαπημένο θέμα των food editors, βάζουν επάξια τη σφραγίδα τους στο λεξικό του street food.
Ανδρέας Λαγός

Τι είναι τa falafels και πώς μαγειρεύονται; Τι σημαίνει Ramen Burger και από πού "κατάγεται"; Πως αλλιώς σερβίρεται ένα hot dog; Τι περιέχει ένα steak sandwich;

Όροι και ονομασίες που τελευταία κατακλύζουν τα social media και αποτελούν αγαπημένο θέμα των food editors, βάζουν επάξια τη σφραγίδα τους στο λεξικό του street food.

Τα μεγαλύτερα food markets του πλανήτη, δοκιμάζουν, προτείνουν και σερβίρουν

τις πιο αυθεντικές εκδοχές του street food και η Ελλάδα ακολουθεί πιστά. Ένα παγκόσμιο food trend, κυριαρχεί και εδώ ως νέα τάση που δίνει στο φαγητό του δρόμου το μερίδιο που του αξίζει.

Ο όρος "φαγητό δρόμου" περιγράφει τέσσερα βασικά στοιχεία: μαγειρεμένο απλά και γρήγορα, στο δρόμο, σε καντίνες ή pop-up μαγαζιά-κουζίνες, οικονομικό αλλά γευστικά αξιόλογο και με έναν "έκλυτο" τρόπο, διεφθαρμένα "νόστιμο". Ουσιαστικά απαντά με ένα άκρως δημοκρατικό και γευστικό τρόπο στην ανάγκη για καθημερινό φαγητό και γι΄αυτό επιβίωσε και εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Στο όνομα του νέου αυτού high end προσκυνούν άπαντες οι λάτρεις του "ψαγμένου" φαγητού και γι' αυτό δεν άργησε να εμφανιστεί και στα μενού των εστιατορίων. Bέβαια, εκεί τα χαρακτηριστικά του "εξευγενίζονται" και ο ιδιότροπος και εκκεντρικός χαρακτήρας του αποκτά μία ανεπιτήδευτα "εξημερωμένη" μορφή. Ακόμα και νέα ταυτότητα κάτω από τον τίτλο "Breakfast" ή "Brunch".

Το δημιουργικό αυτό φαγητό μαγειρεύεται σε "μαγαζιά" με άποψη και προσωπικό στυλ και σερβίρεται σε λαδόκολλα, χάρτινα οικολογικά σκεύη και σακούλες με μηνύματα που χτυπάνε κόκκινο στα tweets. Το βρίσκεις εύκολα, περιμένεις απτόητος στην ουρά, αν χρειαστεί και χαίρεσαι που η επιλογή σου αυτή δεν προυποθέτει να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία για «ψαγμένες», αυθεντικές γεύσεις που θα σε ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της γης.

Η έμφαση δίνεται πλέον στο φαγητό και την πρώτη ύλη και όχι στις διαστάσεις του χώρου και την ανέκφραστη διακόσμηση. Ο καταναλωτής δεν αποπροσανατολίζεται από τη ουσία, η γαστρονομία απογυμνώνεται από περιττά στοιχεία και η κουζίνα γίνεται άκρως δημιουργική με πίστη στις αρχές του less is more και του frugal gourmet.

Το street food είναι η νόστιμη, συνεπής και ειλικρινής πρόταση που δεν δίνει τίποτα λιγότερο από αυτό που υπόσχεται.

Μένει να δούμε εάν σύντομα θα αρχίσουν να ξεπροβάλουν και τα πρώτα gourmet food tracks που θα μας προτείνουν και μια πιο υγιεινή εκδοχή του.

Δημοφιλή