Μία Παγκόσμια Προσπάθεια για την Ελλάδα

Ο ελληνισμός της διασποράς δεν είναι αφηρημένη έννοια - είναι μια σπουδαία δύναμη. Από την Ιρλανδία ως το Ισραήλ, έχουμε δει στο παρελθόν τη δύναμη της διασποράς. Σήμερα η παγκόμια κοινότητα του ελληνισμού έχει την ίδια ευκαιρία να δεθεί και να χτίσει ένα πιο στιβαρό μέλλον για την κοινή μας πατρίδα.
Tilemahos Efthimiadis/Flickr

Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Αν και δε γεννήθηκα στις όχθες του Αιγαίου ή στις ακτές της Μεσογείου, είμαι από μια χώρα που απολαμβάνει τις παραλίες και το κρέας σε σουβλάκια, την Αυστραλία.

Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες σαν κι εμένα σ' όλο τον κόσμο, γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά κάτι τους τραβά πίσω στην πατρίδα. Μεγαλώνοντας, ακούμε ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες μας για τους ήρωες και την ιστορία μας. Πέρα από την καταγωγή μας, την προφορά μας ή τη διεύθυνσή μας, νιώθουμε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα.

Ο ελληνισμός της διασποράς δεν είναι αφηρημένη έννοια - είναι μια σπουδαία δύναμη. Από την Ιρλανδία ως το Ισραήλ, έχουμε δει στο παρελθόν τη δύναμη της διασποράς. Σήμερα η παγκόμια κοινότητα του ελληνισμού έχει την ίδια ευκαιρία να δεθεί και να χτίσει ένα πιο στιβαρό μέλλον για την κοινή μας πατρίδα.

Το 2012 είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς απ' αυτούς τους Έλληνες και φιλέλληνες για την ίδρυση του The Hellenic Initiative (THI). Ο στόχος μας ήταν απλός και σημαντικός: να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει τις προκλήσεις του σήμερα. Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά Ελλήνων ώστε να φτάσει πιο ψηλά, να δει πιο μακριά και να καταφέρει ακόμα περισσότερα.

Έκτοτε, έχουμε συνεργαστεί με τον ελληνικό λαό με στόχο μια στρατηγική δημιουργίας θέσεων εργασίας κι ευκαιριών στην Ελλάδα. Για όσους ξεκινούν την καριέρα τους, έχουμε προγράμματα όπως το Fellowship for a New Economy, το οποίο προσφέρει σημαντική εκπαίδευση στους αυριανούς ηγέτες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Για πιο προχωρημένους επαγγελματίες έχουμε προγράμματα όπως το Hellenic Entrepreneurship Award, το οποίο προσφέρει καθοδήγηση, επιχειρηματική στήριξη και χρηματοδότηση σε υποσχόμενους επιχειρηματίες. Σύντομα, το THI Export Accelerator θα εστιάσει την προσοχή του σε καθιερωμένες επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να ανοιχτούν σε εξαγωγικές αγορές. Μέσα από τέτοιες και άλλες πρωτοβουλίες, ξεκινάμε να βλέπουμε πρόοδο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα χτίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό που θα διατηρήσει την ανάπτυξει τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια χρειάζεται η Ελλάδα, σήμερα. Μαζί μπορούμε να ξαναχτίσουμε ένα έθνος στο οποίο ο φόβος και η αβεβαιότητα δεν είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας... στο οποίο οι νέες επιχειρήσεις μπορούν ν' αναπτυχθούν, να διαπρέψουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας... στο οποίο οι νέοι βλέπουν τις λαμπρότερες ευκαιρίες μέσα στην πατρίδα τους.

Μαζί μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ιστορία. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ότι, όταν η ανθρωπότητα σκέφτεται την Ελλάδα, δεν ανακαλεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τα 2.500 χρόνια πολιτισμού.

Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Αν είστε Έλληνας πολίτης, ελπίζω να αναζητήσετε συμμάχους στον ελληνισμό της διασποράς. Αν ζείτε στο εξωτερικό, να θυμάστε την υποχρέωση που έχετε προς την πατρίδα σας. Κι απ' όπου κι αν είστε, σας προτρέπω να μας βοηθήσετε στην παγκόσμια προσπάθειά μας για την Ελλάδα.

Δημοφιλή