Γιατί αρθρογραφώ για τη Huffington Post και βοηθώ στο να χτίσουμε σύγχρονους άνδρες

Όταν ήμουν νεότερος, κάποιες φορές πάλευα σκληρά να διαχειριστώ αυτό που συνέβαινε στο κεφάλι μου. Στιγμές οργής ή αγανάκτησης «έβγαιναν» στη συμπεριφορά μου και σπανίως με βοηθούσε να κερδίσω. Όταν όμως έκλαψα στο κέντρο του γηπέδου στο Wimbledon, μετά την ήττα μου από τον Roger Federer, κάποιοι άνθρωποι με είδαν διαφορετικά. Το κοινό δε γέλασε ούτε με απαξίωσε, αλλά το αντίθετο. Ένιωσα να με σέβονται περισσότερο. Με σεβάστηκαν επειδή άφησα να φανεί η πίεση από τα συναισθήματα που είχα και «έριξα τη μάσκα μου».
PETER PARKS via Getty Images

Μπορεί να έχετε προσέξει ότι κάνω ένα πολύ συναισθηματικό επάγγελμα. Είτε κερδίζω είτε χάνω, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν εσωτερικά. Η πίεση είναι πάντα παρούσα και εντελώς ειλικρινά, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να το κρύψω.

Όταν ήμουν νεότερος, κάποιες φορές πάλευα σκληρά να διαχειριστώ αυτό που συνέβαινε στο κεφάλι μου. Στιγμές οργής ή αγανάκτησης «έβγαιναν» στη συμπεριφορά μου και σπανίως με βοηθούσε να κερδίσω.

Όταν όμως έκλαψα στο κέντρο του γηπέδου στο Wimbledon, μετά την ήττα μου από τον Roger Federer, κάποιοι άνθρωποι με είδαν διαφορετικά. Το κοινό δε γέλασε ούτε με απαξίωσε, αλλά το αντίθετο. Ένιωσα να με σέβονται περισσότερο. Με σεβάστηκαν επειδή άφησα να φανεί η πίεση από τα συναισθήματα που είχα και «έριξα τη μάσκα μου».

Δυστυχώς, πολλοί άνδρες νιώθουν πως δε μπορούν να «ρίξουν τη μάσκα τους». Πολλοί εκφράζουν τα άγχη τους και τα συναισθήματά τους με τρόπο αυτοκαταστροφικό και κάποιες φορές, με τρόπο που δίνει τέλος στη ζωή τους. «Μαζεύουν» συναισθήματα και δεν έχουν τα εργαλεία να διαχειριστούν με το τι συμβαίνει στη ζωή τους.

Τα ποσοστά αυτοκτονιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ένα τεράστιο πρόβλημα για τους άνδρες. Το 2014 έλαβαν χώρα 6.109 αυτοκτονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτές, 4.623 έγιναν από άνδρες, που σημαίνει ότι η αυτοκτονία είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος σε άνδρες ηλικίας κάτω των 45 σε αυτή τη χώρα. Είναι ώρα για δράση.

Η αυτοκτονία είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανδρική «επιδημία», με τους άνδρες να συγκεντρώνουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να διαπράξουν αυτοκτονία - όμως οι λόγοι για αυτό είναι ασαφείς.

Είναι τεράστια τιμή μου να αρθρογραφήσω για την Huffington Post σήμερα, καθώς ξεκινάμε την ενότητα «Χτίζοντας τους σύγχρονους άνδρες». Τον επόμενο μήνα θα ακούσουμε ιστορίες αξιοθαύμαστων ανθρώπων που κάνουν αξιοθαύμαστα πράγματα για να αλλάξουν τους όρους της συζήτησης σχετικά με την ψυχική υγεία και την αυτοκτονία που διαπράττουν οι άνδρες.

Πιστεύω πως υπάρχουν μερικά σημεία κλειδιά από τα οποία πρέπει να ξεκινήσουμε την κουβέντα, ώστε να δουλέψουμε όλοι για να μειωθεί αυτή η φρικτή στατιστική. Είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε την κουβέντα γύρω από θέματα τα οποία συνήθως δε συζητούν οι άνδρες.

Σαν νέος πατέρας που είμαι, ζητήματα γύρω από την πατρότητα με ενδιαφέρουν πολύ, όπως και το θέμα της απώλειας, τα στερεότυπα σχετικά με τη σεξουαλικότητα, το πώς μιλάμε για τις γυναίκες, το πώς εκφράζουμε τα συναιθήματά μας και την αρρενωπότητά μας. Έμαθα από την ομάδα της HuffPost UK ότι το να βρίσκεις λύσεις είναι μια θεμελιώδης ιδέα για κάθε συντάκτη.

Η ενότητα «Χτίζοντας τους σύγχρονους άνδρες» δε θα μιλήσει μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, αλλά θα εξιστορεί και τις ιστορίες ανθρώπων και κοινοτήτων που κάνουν φανταστικά πράγματα, που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους και βρίσκουν λύσεις στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα ξεκινάμε τη σειρά με ένα βίντεο με τίτλο «Τα αγόρια κλαίνε», το οποίο περιλαμβάνει άνδρες όπως τοκ κακό του Bond, Mads Mikkelsen, τον Alastair Campbell, ton Joe Wicks, τον Robert Peston και τους Twin Atlantic που περιγράφουν την τελευταία φορά που έκλαψαν.

Αργότερα μέσα στο μήνα θα παρουσιάσουμε νεότερα στατιστικά δεδομένα σε ένα πολύ ευρύ δείγμα ανδρών με τη συνεργασία μας με την CALM. Μαζί έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματική διαφορά για μια ολόκληρη γενιά ανδρών, ώστε να ξεκινήσουν να ζουν τις ζωές τους με διαφορετικό τρόπο.

Η HuffPost UK θα «θα τρέξει» την ενότητα αυτή προσπαθώντας να «φωτίσει» την πίεση που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, όσον αφορά την ταυτότητά τους, και να ενημερώσει για το ζήτημα της αυτοκτονίας. Για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα σε βάθος, η ενότητα «Χτίζοντας σύγχρονους άνδρες» παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο από ζωές ανδρών, τη δυσκολία στο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις προκλήσεις του να μιλάς ανοιχτά, καθώς επίσης ξεκινά τις συζητήσεις γύρω από την εικόνα για το ανδρικό σώμα, την LGBT ταυτότητα, την ανδρική φιλία και την ψυχική υγεία.

Για να αρθρογραφήσετε για το «Χτίζονας σύγχρονους άνδρες», στείλτε email στο ukblogteam@huffingtonpost.com. Αν θέλετε να διαβάσετε όσα θα παρουσιάσουμε, μπείτε εδώ.

Δημοφιλή