Πρωϊνό πολέμου

Tυφλές σφαίρες σε μια ομάδα νέων και λιγότερο νέων που τραγουδούσαν μια νύχτα του Νοέμβρη. Λοιπόν, τίποτα δεν υπάρχει να καταλάβουμε, εκτός από το να τρομάξουμε τους Γάλλους μετά από ένα μικρό διάλειμμα από το Charlie Hebdo. Αν και περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας έχουμε ήδη απαλλαγεί από την ιδέα ότι οι δράστες ήταν απλά κάποια παιδιά. Πρόκειται για δολοφόνους και πρέπει να καταλάβουμε ότι ήταν οργανωμένοι στρατιώτες, κομάντο. Μην κάνετε πίσω στα θέματα ασφαλείας, αλλά μην παραβείτε το γράμμα του νόμου, με ρίσκο να εξυπηρετήσετε την ατζέντα των τρομοκρατών. Μια σταγόνα ελπίδας σε μια λίμνη αίματος.
KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

Οι σκέψεις συγκλίνουν, αναμιγνύονται, επικρατεί σύγχυση ατομική και συλλογική.

-Επιβεβαιώνοντας ότι κανένα παιδί ή φίλος δεν βρισκόταν στην περιοχή, και καθησυχάζοντας τους φίλους, οι οποίοι τηλεφωνούσαν από παντού, όπου όλος ο πλανήτης έγινε ένα, όταν οι πληροφορίες δεν έχουν ούτε σύνορα ούτε χρόνο.

-Ξυπνώντας σε ένα Παρίσι εμπόλεμο. Η γενιά μου έζησε ως παιδιά τον πόλεμο στην Αλγερία, όταν ο πρωθυπουργός Michel Debre, κάλεσε τους Παριζιάνους να παραδοθούν "Με τα πόδια, με άλογα, με το αυτοκίνητο" μπροστά από τους αλεξιπτωτιστές του OAS, το 1961, όταν αυτό είχε ονομαστεί "το πραξικόπημα των στρατηγών". Ο Hollande εκείνο το βράδυ ήταν ήσυχος, αλλά πιο σοβαρός και αναστατωμένος, όπως κανείς δεν τον έχει δει.

-Δείτε χωρίς τέλος τις εικόνες που δεν λένε τίποτα, το χάος, τη φρίκη από εκείνους τους ανθρώπους που σφάζονται σαν λαγοί μετά από το κυνήγι και ακούστε τις μαρτυρίες, που ήταν στο καφέ ή στο Bataclan, και οι οποίοι γλίτωσαν το θάνατο στη σφαγή.

-Αυτή η τρομοκρατική επίθεση είναι ένος άλλου επιπέδου: Ούτε Προφήτες για να εκδικηθείς, ούτε η αστυνομία, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι στρατιωτικοί ή οι Εβραίοι για να εξαλείψουμε, απλώς τυφλές σφαίρες σε μια ομάδα νέων και λιγότερο νέων που τραγουδούσαν μια νύχτα του Νοέμβρη. Λοιπόν τίποτα δεν υπάρχει να καταλάβουμε, εκτός από το να τρομάξουμε τους Γάλλους μετά από ένα μικρό διάλειμμα από το Charlie Hebdo.

Αν και περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας έχουμε ήδη απαλλαγεί από την ιδέα ότι οι δράστες ήταν απλά κάποια παιδιά. Πρόκειται για δολοφόνους και πρέπει να καταλάβουμε ότι ήταν οργανωμένοι στρατιώτες, κομάντο. Αναπτύχθηκαν μεθοδικά σκοτώνοντας ανθρώπους, γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή, το Bataclan και τις συνήθειες του πλήθους στα μπαρ της γειτονιάς République/Oberkampf την Παρασκευή το βράδυ.

-Είναι και αυτοί που δείχνουν με το δάκτυλο χωρίς καμία αιδώ, το FN (Εθνικό Μέτωπο) βεβαίως. Για παράδειγμα ο Laurent Wauquiez - κατά παράβαση του νόμου - να καλεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας από εδώ και πέρα να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης για τους ανθρώπους με "S" (ιδιαίτερης παρακολούθησης), ενώ ο νόμος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εφαρμοζόταν κατά την διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία διευκρίνιζε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν η δημιουργία κέντρων εγκλεισμού!

-Μην κάνετε πίσω στα θέματα ασφαλείας, αλλά μην παραβείτε το γράμμα του νόμου, με ρίσκο να εξυπηρετήσετε την ατζέντα των τρομοκρατών. Μια σταγόνα ελπίδας σε μια λίμνη αίματος.

Δημοφιλή