ΤΟ BLOG
01/03/2015 09:13 EET | Updated 29/04/2015 08:12 EEST

Όταν τα παιδιά «ζωγραφίζουν» το μέλλον

Είναι τα παιδιά μας από τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, τα Γυμνάσια, τα Εσπερινά, τα ΕΕΕΕΚ, τα Πρότυπα Πειραματικά, Μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, που έχουν στα χέρια τους το μέλλον αυτής της χώρας και στο μυαλό τους μια προοπτική και ένα όραμα που μόνο μπροστά μπορεί να μας πάει.

Margi Rentis

Τα παιδιά «ζωγραφίζουν» το μέλλον, φτιάχνουν μαθητικές επιχειρήσεις που μπορούν να μας βγάλουν , σε πρώτη φάση , έστω και εικονικά, από την πραγματικότητα της μιζέριας, του ΔΝΤ, των περικοπών και της ανασφάλειας, σ' ένα ξέφωτο: Για να δούμε μέσα από τα μάτια τους, κατάματα μια άλλη Ελλάδα, έναν άλλο κόσμο. Αυτόν που ζούμε και μας προσπερνά απαρατήρητος, γιατί είμαστε στη σκιά των σκέψεών μας, της καθημερινότητας που πολλές φορές δεν βλέπει ουρανό. Είναι αυτός ο ήλιος που μας ζεσταίνει, αυτή η θάλασσα που μας συνεπαίρνει, αυτός ο ουρανός που μας ανασταίνει και λέγεται Ελλάδα. Λέγεται ελληνικά νιάτα, λέγεται παιδικό χαμόγελο - όνειρο ελληνικό.

Είναι τα παιδιά μας από τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, τα Γυμνάσια, τα Εσπερινά, τα ΕΕΕΕΚ, τα Πρότυπα Πειραματικά, Μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, που έχουν στα χέρια τους το μέλλον αυτής της χώρας και στο μυαλό τους μια προοπτική και ένα όραμα που μόνο μπροστά μπορεί να μας πάει.

Είναι τα παιδιά που «ζωγραφίζουν» κάθε μέρα το δρόμο της καρδιάς μας, που φωτίζουν το δικό τους δρόμο για να δούμε και εμείς. Και όλα αυτά γιατί δάσκαλοι, γονείς, εθελοντές από τον κόσμο των επιχειρήσεων, από την ταλανισμένη αγορά της ελληνικής κοινωνίας, πήραν όλη τους τη δύναμη, και μια ανάσα αισιοδοξίας, για να πουν στα παιδιά με λόγια απλά, ότι ΝΑΙ Μπορείτε Παιδιά. Ναι γίνονται αυτά στην Ελλάδα. Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο μας, αρκεί να τον ονειρευτείτε. Και Εμείς είμαστε εδώ, να σας στηρίξουμε, να σας εμψυχώσουμε, γιατί είστε το μέλλον που σας χρωστάμε, γιατί έχουμε «πει», χρόνια τώρα και εις πείσμα των κακών καιρών, ΝΑΙ στην Παιδεία των παιδιών μας. Και θυσιάσαμε, και θυσιάζουμε γι αυτά πολλές φορές, το παρόν της ανεμελιάς, της διασκέδασης και καλοπέρασής μας. Για τα παιδιά.

Ναι, είμαστε εδώ για σας, για να φτιάξετε: ένα διαδραστικό θρανίο, μια κάρτα τσέπης για τα μουσεία της Αθήνας, 3D τεχνολογία για την ελληνική μυθολογία, μια online εφαρμογή για τους νέους φοιτητές και δημότες της Θεσσαλονίκης, ένα online παιχνίδι γνώσης, έναν φορτιστή που τα φορτίζει όλα, ακόμα και όταν κάνουμε ποδήλατο, μια ορχήστρα με νότες ή μια κοινωνική μαθητική επιχείρηση social crowdfunding που θα δώσει χαμόγελο και φροντίδα σε όσα παιδιά πονούν.

Ναι, γιατί όχι, μπορείτε να μπείτε στην online ιδέα ανταλλαγής γης, να φτιάξετε ένα μάθημα με καραόκε, να μαζέψετε τσάϊ από τον 'Όλυμπο, βότανα από την Ηλεία, αρωματικά φυτά από τη Ζίχνη, να φτιάξετε κηραλοιφές από την Πεντάπολη, Μύρτιλο από την Τρίπολη, ροδόμελο και σουσαμομπουκιές από την Μύρινα, γλυκά του κουταλιού από το Πολύκαστρο ή την Φιλιππιάδα, άρωμα από κουμκουάτ, σαπούνια με ζεόλιθο από το Διδυμότειχο, μαρμελάδια από τα νεράτζια της γειτονιάς, μπισκότα με υψηλή διατροφική αξία, να μας φέρετε τηγανίτες από την Ρόδο, την ευαισθησία σας για τα αδέσποτα ζωάκια, τη φροντίδα για τους ανήμπορους! Τι θα λέγατε και για ένα εικονικό αγροτουριστικό ξενώνα δημοσιογράφων, τουριστών και επιστημόνων στην Αμφίπολη;

Αλλά οι ιδέες των μαθητών δεν σταματάνε εδώ: Να φτιάξουμε μια ηλεκτρονική εφημερίδα για έφηβους μαθητές που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, έναν διαδικτυακό κόμβο για τις εκδηλώσεις των μαθητών, θέλουμε να γίνουμε δραστήριοι πολίτες στον τόπο μας, να γνωρίσετε ότι η Κάλυμνος δεν βγάζει μόνο σφουγγάρια, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά μέρη στον κόσμο. Να δείτε από κοντά όλα τα καλά της Μήλου κρατώντας έναν ηλεκτρονικό ξεναγό!

Θέλουμε με ένα κουμπί να δίνουμε σήμα κινδύνου, μ' ένα τσιπάκι φορετό να βρίσκουμε τον παππού που χάθηκε ή να τον βοηθάμε να φτιάξει τα online χαρτιά της εφορίας. Και αν υπάρχει ανεπιθύμητος έξω από την πόρτα μας, ένα «μαγικό» χαλί να μας ειδοποιεί, και εν τέλει ένα σωσίβιο με πομπό για να μη χαθούμε στη θάλασσα. Και αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να ντυθούμε και να βγούμε φορώντας ένα βραχιόλι φορτιστή κινητού και άλλο ένα για να μας θυμίζει να πίνουμε νερό. Εάν τα κάνουμε όλα αυτά, πήγαμε βήματα μπροστά και δεν αφήσαμε τίποτα να πάει χαμένο.....

Γιατί επενδύσαμε στο μέλλον των παιδιών μας και τους δώσαμε βήμα στο όνειρο, και στη ιδέα, πράξη. Αναφέρομαι στις ομάδες μαθητών από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια απ' όλη την Ελλάδα, που θα παρουσιάσουν τις εικονικές επιχειρήσεις τους και τις επιχειρηματικές τους ιδέες, σε δύο Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, που διοργανώνονται για ένατη συνεχή χρονιά από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece). Η έκθεση με τίτλο «Trade Fairs 2015», θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, (6 Μαρτίου, Mediterranean Cosmos), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Καλούμαστε, τώρα όσο ποτέ, να είμαστε κοντά τους και να δούμε από κοντά τα έργα τους.

Είναι αυτά τα παιδιά, που όπου και αν τους βγάλει το όνειρο, στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Ιαπωνία, η καρδιά τους πάντα στην Ελλάδα θα επιστρέφει και θα δημιουργεί.

ΥΓ: Στη φωτογραφία Η Μαργαρίτα είναι τώρα στη χώρα των ονείρων της την Ιαπωνία για σπουδές, και έγραψε από την Hirakata, Osaka «τίποτα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα, ακόμα και αν είμαι στη χώρα των ονείρων μου την Ιαπωνία».