ΤΟ BLOG
07/04/2015 11:31 EEST | Updated 06/06/2015 08:12 EEST

Για μια αλλιώτικη Κάλυμνο και μια άλλη Ελλάδα

Οι μαθητές έφτιαξαν ιστοσελίδα που αποτελεί έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό που παρουσιάζει όλες τις πτυχές της Καλύμνου, για αναρριχητές και μη, με πληροφορίες για τα πεδία, τις αναρριχητικές διαδρομές για κατάδυση και πεζοπορία, για την ιστορία και την παράδοση του νησιού, για τους ανθρώπους του, τα ήθη και τα έθιμα. Για να ανταποκρίνεται η ιστοσελίδα τους στις ανάγκες των αναρριχητών, έφτιαξαν online ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν δεκάδες αναρριχητές. Διαθέτουν πλέον ειδική εφαρμογή μέσω Google Store με πληροφορίες για τις διαδρομές αναρρίχησης, που ήδη έχουν κατεβάσει αρκετές χιλιάδες αναρριχητές, τα έσοδα της οποίας διατίθενται στη συντήρηση των διαδρομών, αλλά και στην ενίσχυση της Ομάδας Διάσωσης του νησιού.

Ανθή Καλομοίρη

Η Κάλυμνος παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης! Εκεί, σ' αυτή την κορυφή του εναλλακτικού τουρισμού θέλουν να φτάσουν το νησί τους οι μαθητές του Νικηφόρειου 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου.

Και δεν είναι τυχαία η πορεία και ο προορισμός.

Οι μαθητές της εικονικής επιχείρησης «Kalymnos Climbing Escape» έφτασαν ήδη στην πρώτη τους κορφή, αφού διακρίθηκαν ως το «Καλύτερο Περίπτερο» μαθητικής εταιρείας στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις 2015, που οργάνωσε στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece ).

Οι μικροί αναρριχητές της Καλύμνου ήρθαν στην Αθήνα ντυμένοι με τις αναρριχητικές τους στολές και με έναν στόχο; να δηλώσουν σε όλους μας ότι τα παιδιά της ακριτικού νησιού των σφουγγαράδων, ανακαλύπτουν τώρα νέες διαδρομές, όχι μόνο αυτές των βυθών της θάλασσας, αλλά και αυτές των βράχων της Καλύμνου, που προσφέρουν αναρριχητικές διαδρομές που ανοίγουν ορίζοντες στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ας δούμε λοιπόν τη μέχρι τώρα πορεία των μικρών «επιχειρηματιών» της Καλύμνου. Ας δώσουμε το λόγο στα παιδιά, στον Νικήτα, την Μαρία, την Αννα, την Κατερίνα, την Αγγελίνα, την Λουκία και την Ελένη για να μας πουν πως έκαναν την ιδέα τους πράξη: «Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριου του 2014 μουδιασμένα, για να φτιάξουμε μέσω του προγράμματος "Εικονική Επιχείρηση" του ΣΕΝ/JA Greece μια μαθητική επιχείρηση, για να μάθουμε πως μπορούμε να επιχειρήσουμε και να επιτύχουμε στον τόπο μας. Ψάχναμε για την ιδέα, αναζητώντας το προϊόν της επιχείρησής μας.

Από αρωματικά μαξιλαράκια σε αιθέρια έλαια, στο θυμαρίσιο μέλι και σε είδη καλλωπισμού και ομορφιάς με βάση το σφουγγάρι. Η αναρρίχηση όμως μας κέρδισε και κέρδισε και την καρδιά μας.

Μέσω αυτής θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το νησί καλύτερα, το συνάλλαγμα και η αύξηση του τουρισμού θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Έτσι η ανεργία που οδηγεί στην μετανάστευση θα μπορούσε να αναχαιτισθεί , θα μπορούσαν φίλοι ,συγγενείς και συμμαθητές να επιστρέψουν.»

«Στοχεύουμε στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από τη συνεργασία των κατοίκων της Καλύμνου που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των μεταναστών πίσω στον τόπο μας, καθώς η ανάπτυξη της αναρρίχησης στην Κάλυμνο θα γίνει η ρίζα για την άνθηση των τοπικών επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας», σημειώνουν οι μαθητές στο διαφημιστικό φυλλάδιο για την προώθηση της μαθητικής τους επιχείρησης και συμπληρώνουν: « Η εταιρείας μας, όμως, δεν είναι απλά μια επιχείρηση, αλλά έχει κοινωνικό σκοπό, γιατί πρωταρχικός στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την τοπική Ομάδα Διάσωσης, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα ασφαλούς αναρρίχησης στην Κάλυμνο».

Η Κάλυμνος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σ' έναν από τους διασημότερους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο, αφού διαθέτει καλά οργανωμένες και ασφαλείς διαδρομές, εξαιρετική ποιότητα βράχων, θέα στο Αιγαίο, και μπορεί να φέρει κοντά τον άπειρο και τον έμπειρο λάτρη του σπορ της αναρρίχησης. Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές σ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου.

Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 2.000 οργανωμένες αναρριχητικές διαδρομές, στέγες με σταλακτιτικό διάκοσμο, επιβλητικές σπηλιές που προσφέρουν υψηλές συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες, εξηγούν οι μαθητές.

Οι μαθητές έφτιαξαν ιστοσελίδα www.kalymnosclimbing-esc.gr που αποτελεί έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό που παρουσιάζει όλες τις πτυχές της Καλύμνου, για αναρριχητές και μη, με πληροφορίες για τα πεδία, τις αναρριχητικές διαδρομές για κατάδυση και πεζοπορία, για την ιστορία και την παράδοση του νησιού, για τους ανθρώπους του, τα ήθη και τα έθιμα. Για να ανταποκρίνεται η ιστοσελίδα τους στις ανάγκες των αναρριχητών, έφτιαξαν online ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν δεκάδες αναρριχητές. Διαθέτουν πλέον ειδική εφαρμογή μέσω Google Store με πληροφορίες για τις διαδρομές αναρρίχησης, που ήδη έχουν κατεβάσει αρκετές χιλιάδες αναρριχητές, τα έσοδα της οποίας διατίθενται στη συντήρηση των διαδρομών, αλλά και στην ενίσχυση της Ομάδας Διάσωσης του νησιού.

Δημιούργησαν forum για την επικοινωνία των αναρριχητών. «Θέλουμε σαν εταιρία να κερδίσουμε αλλά όχι σε βάρος κάποιου. Το παράθυρο που ανοίγουμε είναι επαφής πολιτισμών κουλτούρας και αλληλεπίδρασης θέλουμε όχι μόνο την βελτίωσή μας, αλλά και όλων όσων κινούνται γύρω μας. Ο στόχος είναι να γίνουμε όλοι μαζί καλύτεροι. Η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα θα αυξάνεται διαρκώς, και αυτό θα αυξάνει και τα έσοδα της διαφήμισης αλλά και την αξία του ιστότοπου που δημιουργήσαμε.

Αυτό θα είναι και το κεφάλαιό μας», τονίζουν οι μαθητές.

Το αρχικό μούδιασμα των μαθητών που αναζητούσαν την επιχειρηματική ιδέα, έγινε θάρρος, πρωτοβουλία, δημιουργία, ενθουσιασμός, πράξη: «Αυτό που στην αρχή ξεκίνησε μουδιασμένα μας έγινε εμμονή. Διαφήμιση της εταιρίας σε τοπικά κανάλια και εφημερίδες, εύρεση χορηγών και αναζήτηση πελατών για διαφήμιση, προετοιμασία για την Έκθεση στην Αθήνα. Στήσιμο φυλλαδίων, όλα από εμάς και με την χρήση ελεύθερου λογισμικού . Κατασκευή μακέτας Βράχου , αναζήτηση χορηγών για το ντύσιμό μας στα πρότυπα των αναρριχητών, προμήθεια εξοπλισμού, λίγα από αυτά που η εταιρία κατάφερε από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά. Σε όλα αυτά και αναρρίχηση στην πίστα boulder αλλά και στο Βουνό. Πώς να έχεις εταιρία που να ασχολείται με την αναρρίχηση και να μην γνωρίζεις το προϊόν σου.

Επιστρέψαμε πάλι στην Κάλυμνο γεμάτοι με εμπειρίες και εικόνες όμορφες από συνομηλίκους μας έτοιμους να αδράξουν την ζωή και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα μας που παλεύει. Συνεχίζουμε την εξέλιξη της εταιρίας μας με νέες ιδέες και με την δύναμη που μας δίνει η αποδοχή του κόσμου από την πρώτη παρουσίαση της επιχείρησής μας στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας.

Η σεζόν για την αναρρίχηση ξεκινάει σε λίγο και τα σχέδια είναι πολλά. Μια παρουσίαση της «Kalymnos Climbing Escape» στο Εμπορικό Επιμελητήριο, επαφή με τους αναρριχητές στο βουνό και προώθηση του προϊόντος μας εκεί, σχεδίαση εντύπου για τους αναρριχητές, βιντεοσκόπηση διαδρομών, βελτίωση της ιστοσελίδας και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη...Τέλεια εμπειρία! Δε θα μας χαλούσε να το κάνουμε όλη μας τη ζωή. Επιχειρήσεις, Marketing, Διευθυντής.... πολύ μας αρέσουν αυτοί οι τίτλοι! Ήταν μία εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!!» δηλώνουν χαριτολογώντας οι μαθητές: Νικήτας Μαρίνος (Διευθυντής Marketing), Μαρία Παπαμιχαήλ (Διευθύνων Σύμβουλος), Μαρία Σαρούκου (Διευθύντρια Οικονομικών), Άννα Μαμουζέλλου (ΔιευθύντριαΠαραγωγής), Κατερίνα Κουτρούλη (Διευθύντρια Πωλήσεων), Αγγελίνα Χατζησμάλη (Διευθύντρια Διοίκησης), Λουκία Μαλλιά (Διευθύντρια Πληροφοριακών Συστημάτων), Ελένη Μάγκου (Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού)

«Εμπειρία μοναδική! Ήταν μία πρόκληση στην οποία τα παιδιά ανταποκρίθηκαν επάξια και ένιωσαν σαν μικροί επιχειρηματίες. Τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από μία διαφορετική οπτική γωνία την πραγματικότητα», σημειώνει η κυρία Μαρία Τρικοίλη, Σύμβουλος της μαθητικής ομάδας, και στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, που διέθεσε εθελοντικά τον πολύτιμο χρόνο και την εμπειρία της στους μαθητές. «Τελικά χωρίς αμφιβολία ήταν το πιο ουσιαστικό πρόγραμμα που βιώσαμε έως τώρα. Μας δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας σ' ένα εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας και κατάρτισης, καινοτόμο, δημιουργικό», τονίζει η καθηγήτρια της μαθητικής επιχείρησης του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου, κοινωνιολόγος κυρία Παναγιώτα Φράγκου, η ψυχή της ομάδας, όπως και κάθε δάσκαλος που πιστεύει στις δυνατότητες των μαθητών του και δίνει βήμα στη πρωτοβουλία για δημιουργικότητα και αγώνα.

Οι μικροί αναρριχητές της Καλύμνου γύρισαν στο νησί τους, έχοντας ήδη γυρίσει σελίδα στην ιστορία του νησιού των σφουγγαράδων, αφού είναι πλέον οι αναρριχητές μιας ελπίδας που ανεβαίνει ψηλά, για να δει μια αλλιώτικη Κάλυμνο και μια άλλη Ελλάδα.