ΤΟ BLOG
22/01/2015 04:37 EET | Updated 23/03/2015 07:12 EET

Γιατί το Ποτάμι;

Το Ποτάμι είναι το Κίνημα που θέλει να συνθέσει τις απόψεις: είναι το πρώτο που θέλησε να αντλήσει από τους φιλελεύθερους προοδευτικούς και τους αριστερούς μεταρρυθμιστές. Αυτό είναι και το μοντέλο των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων στη σύγχρονη κοινωνία.

Sooc

Όπως και πολύς άλλος κόσμος, έτσι κι εγώ προβληματίζομαι εδώ και πολύ καιρό με την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Αηδιασμένος από τις αλλεπάλληλες παλινωδίες των κομμάτων εξουσίας, είχα απογοητευτεί από τα κοινά, μιας και δεν έβρισκα κανένα κόμμα να με εκφράζει και κανένα πολιτικό πρόσωπο που να μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να παρακολουθώ την πολιτική ζωή, καθώς πιστεύω βαθύτατα ότι η αποχή είναι συνενοχή και κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Βρισκόμουν λοιπόν σε ένα αδιέξοδο. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε το Ποτάμι.

Γιατί το Ποτάμι; Θα ρωτήσεις...

Γιατί έχω κουραστεί να βλέπω ανθρώπους που έχουν μόνο να χωρίσουν.

Και το Ποτάμι είναι το Κίνημα που θέλει να συνθέσει τις απόψεις: είναι το πρώτο που θέλησε να αντλήσει από τους φιλελεύθερους προοδευτικούς και τους αριστερούς μεταρρυθμιστές. Αυτό είναι και το μοντέλο των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων στη σύγχρονη κοινωνία.

Γιατί έχω κουραστεί να βλέπω να «βολεύονται» άνθρωποι χωρίς προσόντα και να μένουν άνεργοι αξιόλογοι άνθρωποι με περγαμηνές και ικανότητες.

Και το Ποτάμι έχει προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αξιοκρατική και διαφανή λειτουργία του Κράτους, που προβλέπει καθορισμό των ευθυνών και καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων και αξιολόγηση πάνω σε αυτά, μακριά από τις παλαιοκομματικές πρακτικές των ρουσφετιών και των κομματικών στρατών. Το Ποτάμι δεν έχει κομματικούς στρατούς και υποστηρίζεται από πολίτες, όχι πελάτες.

Γιατί έχω κουραστεί η Ελλάδα να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.

Και το Ποτάμι οραματίζεται μια Ελλάδα ισότιμη και ισάξια των καλύτερων Ευρωπαϊκών που δεν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις ως ουραγός.

Γιατί κουράστηκα να κυβερνώμαι από ανεπάγγελτους επαγγελματίες πολιτικούς, προϊόντα νεποτισμού ή οσφυοκάμπτες, παιδιά του κομματικού σωλήνα, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν θα είχαν καμμία υπόσταση.

Και στο Ποτάμι συστρατεύονται για το κοινό καλό εξαιρετικά αξιόλογοι άνθρωποι, κυρίως νέοι στην ηλικία και στην πολιτική. Οι υποστηρικτές του Ποταμιού δεν έχουν υπάρξει αφισοκολλητές υπουργών και βουλευτών γιατί ήταν πάντα πολύ απασχολημένοι να χτίζουν την προσωπική τους επιτυχημένη σταδιοδρομία στον επαγγελματικό τους χώρο.

Γιατί έχω κουραστεί να λαμβάνονται αποφάσεις για τη χώρα με κριτήριο διαπλεκόμενα συμφέροντα που χειραγωγούν τους πολιτικούς.

Και το Ποτάμι δεν εξυπηρετεί συμφέροντα.

Γιατί έχω κουραστεί να ακούω την αναχρονιστική διελκυστίνδα αριστερά-δεξιά που εξυπηρετεί μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες και ελάχιστη εφαρμογή έχει στο σύγχρονο κόσμο.

Και το Ποτάμι συνδυάζει τις κατάλληλες και πιο σημαντικές αριστερές μεταρρυθμιστικές και φιλελεύθερες προοδευτικές απόψεις.

Γιατί έχω κουραστεί με τα άκρα.

Και το Ποτάμι είναι σήμερα ο πιο γνήσιος εκφραστής του Κέντρου.

Γιατί έχω κουραστεί από Κυβερνήσεις που δεν τολμούν μεταρρυθμίσεις φοβούμενες το πολιτικό κόστος.

Και το Ποτάμι θα έχει πολιτικό κόστος αν ΔΕΝ κάνει μεταρρυθμίσεις.

Γιατί έχω κουραστεί από γενικές και ανεύθυνες κοστολογήσεις και εξαγγελίες όπως τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία όλοι επιθυμούμε αλλά κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει με ακρίβεια.

Και το Ποτάμι αποφεύγει τα ευχολόγια και τις εύκολες υποσχέσεις.

Γιατί έχω κουραστεί με την επιπολαιότητα της ασκούμενης πολιτικής για το περιβάλλον που δεν έχει ευαισθησία για το φυσικό μας πλούτο, ούτε καμμία αισθητική.

Και το Ποτάμι προστατεύει το περιβάλλον και θέλει ανάπτυξη μέσω αειφορίας, νέων τεχνολογιών παράλληλα με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το Ποτάμι έχει και αισθητική και αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών: θα διαφυλάξει και τα δάση και της ακρογιαλιές μας από τους ανεξέλεγκτους εκσκαφείς της «ανάπτυξης».

Γιατί έχω κουραστεί να ακούω για ανάπτυξη και αυτή να μην έρχεται ποτέ.

Και το Ποτάμι παρουσίασε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την λειτουργική αναδιάρθρωση του Κράτους που θα υπηρετεί τον πολίτη και τους επιχειρώντες, και έθεσε ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγής και των εξαγωγών μέσα από μια μεγάλη αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση. Το Ποτάμι διαφωνεί με τη δαιμονοποίηση του κέρδους, αλλά αντιμάχεται σθεναρά την αισχροκέρδεια.

Γιατί έχω κουραστεί να συνθλίβομαι ανάμεσα στην αυστηρή λιτότητα και την ασυδοσία.

Και το Ποτάμι μιλά για μια εθνική ομάδα ειδικών, που θα διαπραγμετευτεί σκληρά και αποτελεσματικά, χωρίς να ρισκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Γιατί κουράστηκα να ζω σε μια γενική στασιμότητα της κοινωνίας.

Και το Ποτάμι λέει ότι ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, ένα ναζιστικό μόρφωμα, να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

Και το Ποτάμι διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη που θα λειτουργήσει ως κεντρώο αντίβαρο εξισορροπώντας τις ακραίες τάσεις που ενυπάρχουν και στα δύο κόμματα που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις.

Ρωτάς λοιπόν γιατί το Ποτάμι;

Απαντώ. Γιατί οτιδήποτε άλλο εκτός από το Ποτάμι...;