Ο Μικρός Πρίγκηπας

Αν κάτι, λοιπόν, λείπει, στα σίγουρα, από την εποχή μας - η οποία μπορεί να μην είναι και η καλύτερη, αλλά είναι η δική μας - είναι οι μικρές απολαύσεις της ζωής! Είναι οι σταθερές σε τούτο το μεταβαλλόμενο κόσμο! Είναι το χιούμορ, η ανεμελιά, το να εργάζεσαι γιατί, απλώς, αγαπάς τη δουλειά σου - και για κανέναν άλλο λόγο! Είναι αυτό που ο Μικρός Πρίγκηπας ονομάζει αξία - να επιλέγεις με την καρδιά, να αναζητάς νέες εμπειρίες και να απολαμβάνεις τη στιγμή και ότι αυτή σου προσφέρει! Εξάλλου, τίποτε δεν είναι στατικό και μόνιμο στον δικό μας κόσμο - μπορείς να επιλέξεις, να αντιδράσεις σε μια κατάσταση αλλά το αποτέλεσμα, τα προϊόντα της αντίδρασης δεν θα τα ξέρεις ποτέ εκ των προτέρων.
ASSOCIATED PRESS

Οι πιο διδακτικές ιστορίες ήταν, ανέκαθεν, τα παραμύθια και αυτό γιατί ο αναγνώστης μπαίνει κατευθείαν στο νόημα! Ένα τέτοιο παραμύθι που έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης είναι και ο Μικρός Πρίγκηπας. Τούτο το παραμύθι μιλά για τα πιο θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ζωής, μιλά για τη βάσανο της επιλογής, μιλά για το θάρρος, μιλά για ότι αξίζει - μιλά για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Θα μου πείτε, μα, όλα τα παραμύθια γι' αυτά μιλούν και όλα είναι εύκολα σε έναν κόσμο φαντασίας. Δεν είναι έτσι! Η αξία μιας ιστορίας, ακόμη και αν είναι προϊόν φαντασίας, βρίσκεται στις σταθερές αυτού του κόσμου οι οποίες ακόμη και στον δικό μας μεταβαλλόμενο κόσμο μένουν πάντα σταθερές!

Ο λόγος που λέξεις όπως καινοτομία και γνώση - ανάπτυξη και πρόοδος απέκτησαν νόημα και ουσία δεν είναι άλλος από το θάρρος ορισμένων να διεκδικούν και να κερδίζουν το δικό τους μέτρο ευτυχίας.

Αυτή είναι και η ουσία του σύγχρονου τρόπου ζωής - όποια διαδρομή και αν πάρεις στην πολιτική, στην αγορά, στην τέχνη τα ανθρώπινα μένουν πάντα ίδια. Ο αυθορμητισμός - το να είσαι αληθινός - είναι για το Μικρό Πρίγκηπα το σωστό μονοπάτι για να ανακαλύψεις ό,τι αξίζει. Το να είσαι αληθινός πρώτα απ' όλα με τον εαυτό σου διότι είσαι εκείνος που μπορείς να ξεγελάσεις πιο εύκολα από κάθε άλλον!

«Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»

Το θάρρος είναι, ασφαλώς, εκείνο που αλλάζει τον κόσμο μας. Θάρρος θέλει για να εκφράσεις την άποψη σου, θάρρος για να απορρίψεις το status quo, θάρρος για να χαράξεις ένα δικό σου μονοπάτι, για να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα! Τίποτε από όσα απολαμβάνουμε σήμερα - από την ελευθερία του λόγου έως την ελευθερία της επιλογής, στα πλαίσια που ο καθένας από εμάς ζει και κινείται, δεν ήταν και δεν είναι δεδομένα! Ο λόγος που λέξεις όπως καινοτομία και γνώση - ανάπτυξη και πρόοδος απέκτησαν νόημα και ουσία δεν είναι άλλος από το θάρρος ορισμένων να διεκδικήσουν και να κερδίζουν το δικό τους μέτρο ευτυχίας.

Αν κάτι, λοιπόν, λείπει, στα σίγουρα, από την εποχή μας - η οποία μπορεί να μην είναι και η καλύτερη, αλλά είναι η δική μας - είναι οι μικρές απολαύσεις της ζωής! Είναι οι σταθερές σε τούτο το μεταβαλλόμενο κόσμο! Είναι το χιούμορ, η ανεμελιά, το να εργάζεσαι γιατί, απλώς, αγαπάς τη δουλειά σου - και για κανέναν άλλο λόγο! Είναι αυτό που ο Μικρός Πρίγκηπας ονομάζει αξία - να επιλέγεις με την καρδιά, να αναζητάς νέες εμπειρίες και να απολαμβάνεις τη στιγμή και ότι αυτή σου προσφέρει! Εξάλλου, τίποτε δεν είναι στατικό και μόνιμο στον δικό μας κόσμο - μπορείς να επιλέξεις, να αντιδράσεις σε μια κατάσταση αλλά το αποτέλεσμα, τα προϊόντα της αντίδρασης δεν θα τα ξέρεις ποτέ εκ των προτέρων. Το ρίσκο, λοιπόν, είναι μέρος της ζωής αλλά πολλοί από εμάς το λέμε προσαρμοστικότητα.

Μα, μία ακόμη, σταθερά από τις πιο σταθερές είναι η δημιουργικότητα, είναι η φαντασία. Είναι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας! Και, αυτό γιατί τούτες οι σταθερές δε γνωρίζουν όρια και περιορισμούς, δε γνωρίζουν από κανόνες και δεν έχουν κανένα σεβασμό σε τίτλους και σε θώκους εξουσίας. Δεν έχουν γιατί γνωρίζουν ότι οι κανόνες δημιουργούνται και ο σεβασμός κερδίζεται!

Δημοφιλή