Παρουσιάζοντας το Young Minds Matter, με κάποια βοήθεια από τη Δούκισσα του Cambridge

Είναι τιμή μας σήμερα, που υποδεχόμαστε μια πολύ ξεχωριστή ειδική προσκεκλημένη, την Αυτής Υψηλότητα Αικατερίνη Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Μαζί με τους συντάκτες της HuffPost UK θα λανσάρει το Young Minds Matter, μια νέα διεθνή πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία και τα παιδιά. Μαζί, θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία - ένα θέμα που πολύ συχνά αποτελεί στίγμα και συζητιέται μόνο ψιθυριστά.
Chris Jackson via Getty Images

Είναι τιμή μας σήμερα, που υποδεχόμαστε μια πολύ ξεχωριστή ειδική προσκεκλημένη, την Αυτής Υψηλότητα Αικατερίνη Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Μαζί με τους συντάκτες της HuffPost UK θα λανσάρει το Young Minds Matter, μια νέα διεθνή πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία και τα παιδιά. Μαζί, θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία - ένα θέμα που πολύ συχνά αποτελεί στίγμα και συζητιέται μόνο ψιθυριστά.

Η Δούκισσα, όπως γνωρίζει και ο περισσότερος κόσμος, είναι η ίδια μητέρα δύο μικρών παιδιών, και γνωρίζει τη σημασία αυτού του θέματος, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες και για όσους δεν έχουν φωνή. Και η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο που όχι μόνο καταλαβαίνουμε το βάθος των προκλήσεων των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων, αλλά και που έχουμε περισσότερα εργαλεία από ποτέ στη διάθεσή μας για να τους δώσουμε τη βοήθεια που χρειάζονται.

Όπως γράφει ο Stephen Hull, ο διευθυντής σύνταξης της Huffington Post του Ηνωμένου Βασιλείου: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 70.000 παιδιά 11 ετών που ζουν σήμερα με θέματα ψυχικής υγείας - μιλάμε για έναν αριθμό ανθρώπων αρκετό για να γεμίσει το γήπεδο ποδοσφαίρου της Manchester United».

Nα μια εικόνα της ψυχικής υγείας των παιδιών στις Η.Π.Α:

-1 στα 5 παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, έχουν ή θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

-Περίπου οι μισοί μαθητές 14 ετών και άνω που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, παρατούν το σχολείο.

-Το 70% των νέων σε εθνικά και τοπικά αναμορφωτήρια πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια.

-Στους νέους 10 έως 24 ετών, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου και 90% όσων αυτοκτονούν πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια.

Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ επιθυμεί να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με τους νέους και την ψυχική υγεία. «Σε κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώσει γνωρίζοντας τις δυνατότητές του και νιώθοντας σιγουριά ότι δεν θα καταρρεύσει με το πρώτο εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο του», ανέφερε πρόσφατα στην έναρξη της πρώτης εβδομάδας αφιερωμένης στην Ψυχική Υγεία των Παιδιών σε συνεργασία με την Place2B, μία φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει. «Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε πάντα τις συνθήκες της ζωής ενός παιδιού, μπορούμε να του δώσουμε τα εργαλεία για να αντεπεξέλθει και να μεγαλουργήσει».

Γι' αυτό, όπως γράφει ο Stephen, η πρωτοβουλία Young Minds Matter «Θα ξεκινήσει, δίνοντας έμφαση σε θέματα που εκτιμά ιδιαιτέρως, όπως προγράμματα που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν παιδιά στην πρώιμη παιδική ηλικία, προσπάθειες πρώιμης παρέμβασης, την σημασία της διακοπής του φαύλου κύκλου των ψυχικών ασθενειών που περνούν από γενιά σε γενιά και την πρόοδο που έχει γίνει μέσω της θεραπείας μέσω της τέχνης (art therapy)».

Η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων συνδέεται στενά με ένα ακόμα παραμελημένο θέμα υπό συζήτηση: τον ύπνο. Έτσι, ως ένα ακόμα κομμάτι του Young Minds Matter, επικεντρωνόμαστε στους τρόπους με τους οποίους η σημερινή χρυσή εποχή της επιστήμης του ύπνου -στο πλαίσιο της οποίας δημοσιεύονται σχεδόν κάθε μέρα έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη του ύπνου- μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία, με αποτελέσματα που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ζωές.

Ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική μας υγεία με τον ίδιο προφανή τρόπο που επηρεάζει και τη σωματική μας υγεία. Έχει αποδειχθεί πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται σημαντικά με κάθε διαταραχή ψυχικής υγείας που γνωρίζουμε, και ιδιαίτερα με την κατάθλιψη και το άγχος. «Όταν η διάγνωση είναι κατάθλιψη, ή ακόμα και άγχος, όταν ξύνουμε την επιφάνεια, 8 με 9 στις 10 φορές βρίσκουμε και προβλήματα με τον ύπνο», λέει ο ψυχολόγος Brad Wolgast από το Πανεπιστήμιο του Delaware. Στη μελέτη The Great British Sleep Survey, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου κινδυνεύουν επτά φορές περισσότερο να βιώσουν αισθήματα ανικανότητας και πέντε φορές περισσότερο να νιώσουν μοναξιά.

Ερευνητές από Καναδά και Γαλλία ανακάλυψαν πως αν κάποιος κοιμάται νωρίς κάθε βράδυ και τηρεί αυτό το πρόγραμμα βραδινού ύπνου με συνέπεια, μειώνει σημαντικά το ρίσκο να εμφανίσει κάποια ψυχική αρρώστια. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διαταραχές στον ύπνο παρεμβαίνουν στα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας.

Ειδικά όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους, αν σκοπεύουμε να αφοσιωθούμε πραγματικά στην προστασία της ψυχικής τους υγείας, πρέπει να κάνουμε τον ύπνο κομμάτι της συζήτησης.

Οι διαταραχές ύπνου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά. Τα μυαλά των μικρών παιδιών περνάνε μία κρίσιμη περίοδο διαμόρφωσης καθώς «τρέχουν» για να απορροφήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν και να μάθουν ένα ολόκληρο φάσμα από γλωσσικές, κινητικές, οπτικές και διανοητικές ικανότητες - για αυτό ακριβώς τα μωρά και τα νήπια μαθαίνουν με τέτοια ταχύτητα. Αλλά δεν συμβαίνουν χωρίς αρκετά ποιοτικό ύπνο.

Το 2012, ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein και το Πανεπιστήμιο του Michigan μελέτησαν πάνω από 11.000 παιδιά από τη Βρετανία, από όταν ήταν βρέφη μέχρι και την ηλικία των 11 ετών. Ανακάλυψαν ότι αυτά που ροχάλιζαν, είχαν υπνική άπνοια, ή ανάσαιναν από το στόμα - όλα τους παράγοντες διαταραχής του ύπνου - στα τέσσερα τους είχαν 20% με 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβληματική συμπεριφορά. Στην ηλικία των επτά, αυτές οι πιθανότητες έφταναν από το 40% στο 100%. Η υπερκινητικότητα ήταν το συχνότερο σύμπτωμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Stephen γράφει: «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε φωνή σε αυτό το επείγον ζήτημα έτσι ώστε να φανταστούμε ξανά μία κοινωνία που εργάζεται για να γίνει πρώτη προτεραιότητα η ψυχική υγεία των παιδιών μας». Και δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν περισσότερο χαρούμενοι που η Δούκισσα δείχνει το δρόμο.

Για αυτό σας παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε το hashtag #YoungMindsMatter και να συμμετέχετε στο να γίνει αυτή η καμπάνια ένα παγκόσμιο κίνημα. Και όπως πάντα, αφήστε το δικό σας σχόλιο για να μας πείτε τη γνώμη σας.

Δημοφιλή