ΤΟ BLOG
01/09/2016 11:21 EEST | Updated 02/09/2017 08:12 EEST

Hola! από την Πόλη του Μεξικού: Παρουσιάζοντας την HuffPost Mexico

Δεν τίθεται θέμα ότι το Μεξικό αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, από τα περιβόητα βίαια καρτέλ ναρκωτικών και τις απαγωγές διάσημων μέχρι τα ανησυχητικά ποσοστά φτώχιας και ανισότητας. Δραματικές ιστορίες, όπως ο μύθος του άρχοντα των ναρκωτικών "El Chapo" και της ακόμα άλυτης υπόθεσης των 43 μαθητών που εξαφανίστηκαν ένα βράδυ το Σεπτέμβριο του 2014 στην πόλη Iguala, έχουν οδηγήσει στην ευρεία αντίληψη ότι το Μεξικό είναι ένα περιβάλλον κινδύνου και παρανομίας. Όπως έγραψε ο Tom Friedman στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μεξικό: «Ό,τι διαβάζετε για το Μεξικό είναι αλήθεια: καρτέλ ναρκωτικών, συνδικάτα εγκλημάτων, κυβερνητική διαφθορά και αδυναμία εφαρμογής του νόμου τραντάζουν το έθνος. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια».

Peter Adams via Getty Images

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - Γεια σας από το Μεξικό. Βρίσκομαι εδώ με τη διεθνή μας ομάδα για το ξεκίνημα της HuffPost Mexico, της 15ης έκδοσης της The Huffington Post εκτός των ΗΠΑ. Είναι το πιο πρόσφατο βήμα στη διεθνή μας εξάπλωση, που ξεκίνησε το 2011 με το ξεκίνημα της HuffPost Canada. Είναι επίσης μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα, καθώς είναι το τελευταίο ξεκίνημα που θα επιβλέπω σαν Διευθύντρια Σύνταξης της HuffPost, προτού περάσω στο εγχείρημα του Thrive Global.

Κάθε ξεκίνημα μιας διεθνούς έκδοσης της HuffPost είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την ουσία του DNA μας και να θυμηθούμε ποιοι είμαστε σαν οργανισμός. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να φτιάξουμε κάτι νέο σε ένα καινούριο μέρος, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια με τις νέες μας εκδόσεις από το Λονδίνο και το Σάο Πάολο μέχρι το Μαγκρέμπ και τη Σεούλ.

Το Μεξικό είναι η πιο μεγάλη ισπανόφωνη χώρα του κόσμου (οι ΗΠΑ είναι δεύτερη) και η ιστοσελίδα μας που θα είναι στα ισπανικά, θα είναι ένας τόπος όπου θα χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να μεταφέρουμε τις πιο σημαντικές ιστορίες από το Μεξικό - και κάτι που είναι εξίσου σημαντικό, θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της πλατφόρμας της HuffPost για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους του Μεξικό να αφηγηθούν οι ίδιοι τις ιστορίες τους. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που μπαίνουμε στην αγορά με συνεργάτη το Grupo Imagen Multimedia, μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενημέρωσης στο Μεξικό, έχοντας στην ιδιοκτησία της από τη δεύτερη παλαιότερη εφημερίδα της χώρας, την Excelsior -ιδρύθηκε το 1917 - μέχρι ψηφιακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή για να φέρουμε τη HuffPost στο Μεξικό. Σε μια περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει μια εκστρατεία στην οποία λέει κυριολεκτικά ότι θα πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, και που την ίδια στιγμή αποκαλεί τους Μεξικανούς δολοφόνους και βιαστές, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ανοίξουμε το διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, να χτίσουμε γέφυρες και να εξουδετερώσουμε αυτή την ψεύτικη και επικίνδυνη αφήγηση. Η αποστολή μας να ενημερώσουμε, να εμπνεύσουμε, να ψυχαγωγήσουμε και να δώσουμε δύναμη -informar, inspirar, entretener και empoderar, στα ισπανικά-- βρίσκει κατάλληλη εφαρμογή αυτή τη στιγμή στο Μεξικό.

Όπως έγραψε και ο Howard Fineman της HuffPost, «Ελπίζουμε ότι με το να μοιραζόμαστε τις ειδήσεις μας στο Μεξικό με τον κόσμο -και αντίστροφα- μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις προσβολές με κατανόηση».

Δεν τίθεται θέμα ότι το Μεξικό αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, από τα περιβόητα βίαια καρτέλ ναρκωτικών και τις απαγωγές διάσημων μέχρι τα ανησυχητικά ποσοστά φτώχιας και ανισότητας. Δραματικές ιστορίες, όπως ο μύθος του άρχοντα των ναρκωτικών "El Chapo" και της ακόμα άλυτης υπόθεσης των 43 μαθητών που εξαφανίστηκαν ένα βράδυ το Σεπτέμβριο του 2014 στην πόλη της Iguala, έχουν οδηγήσει στην ευρεία αντίληψη ότι το Μεξικό είναι ένα περιβάλλον κινδύνου και παρανομίας.

Όπως έγραψε ο Tom Friedman στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Μεξικό: «Ό,τι διαβάζετε για το Μεξικό είναι αλήθεια: καρτέλ ναρκωτικών, συνδικάτα εγκλημάτων, κυβερνητική διαφθορά και αδυναμία εφαρμογής του νόμου τραντάζουν το έθνος. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια».

Η HuffPost Mexico θα λέει όλη την αλήθεια. Δε θα ασχολούμαστε μόνο με τις δοκιμασίες που περνά το Μεξικό, αλλά και με όλους τους τρόπους που οι Μεξικανοί αντιδρούν σε αυτές, ξεπερνώντας τα μεγάλα εμπόδια και δουλεύοντας για να βρουν λύσεις με δημιουργικότητα, αξιοπρέπεια και συμπόνοια - από δημιουργικές προσεγγίσεις για τη μείωση της αιθαλομίχλης στην Πόλη του Μεξικό μέχρι τη δουλειά των κοινωνικών επιχειρηματιών σε μέρη όπως το Monterrey. Η πόλη αυτή έχει γίνει γνωστή σαν η Silicon Valley του Μεξικό, προσελκύοντας νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες αποφασισμένους να λύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Μεξικό.

Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι δυνατοί και θα αντέξουν με ευκολία τις ειρωνείες και τη λασπολογία ενός ατόμου σαν του Donald Trump. Πάνω από 1 στους 10 Αμερικανούς έχει μεξικανική καταγωγή και οι Μεξικανοί είναι μακράν ο μεγαλύτερος πληθυσμός με ισπανική καταγωγή στις ΗΠΑ. Είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δυνατή, ανοιχτή συζήτηση που θα ενδυναμώσει αυτούς τους δεσμούς, μιας και ο πληθυσμός του Μεξικό είναι από τους πιο ενεργούς στο διαδίκτυο, με 80% του online κοινού του να είναι στα social media και 75% να παρακολουθεί βίντεο online.

Και είμαστε ενθουσιασμένοι που η HuffPost Mexico θα έχει στη διεύθυνση σύνταξης της τη Laura Manzo. Με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, έχοντας επιβλέψει το ξεκίνημα του περιοδικού InStyle και έχοντας εργαστεί σαν συντάκτης του περιοδικού lifestyle και ψυχαγωγίας Quién. Προσφέρει μια ευρεία γνώση του τοπίου των μεξικανικών digital media, καθώς και των πιο σημαντικών θεμάτων της χώρας ενώ γνωρίζει και πολλές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της χώρας.

Οπότε, καλωσορίσατε στη HuffPost Mexico! Όπως πάντα, χρησιμοποιήστε τα σχόλια για να μας πείτε τη γνώμη σας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.